BLEFAROPLASTIKA: Uljepšavanje i podmlađivanje očnih kapaka

0

Malo je estetskih operativnih zahvata, kao što je korekcija očnih kapaka, koji mogu tako efektno promijeniti čovjekovu svakodnevnicu i uljepšati mu život. Ali i napraviti hirurga i pacijenta sretnim i zadovoljnim.

Pišu: prof.dr. Reuf Karabeg i prim.dr. Amela Karabeg

Blefaroplastika se može raditi iz estetskih ili funkcionalnih razloga. Kada je razlog estetske prirode, zahvatom se uklanja neželjeni efekt starenja podizanjem očnih kapaka, te uklanjanjem masnih vrećica ispod očiju i nabora. Funkcionalna blefaroplastika izvodi se kada spušteni kapci fizički blokiraju ili smanjuju vidno polje zbog oslabljenih mišića. Takvo stanje naziva se blefarohalaza. Kroz tekst u nastavku prof. dr. Karabeg vas vodi kroz cijeli proces blefaroplastike.

Starenje kože i uzroci 

Regija oka je najvažnije mjesto izražavanja ljudskih emocija i interpersonalne komunikacije ali i područje lica koji prvo pokazuje znakove starenja. Koža oko očiju gubi elasticitet te mišići i koža postaju opušteni. Na gornjim kapcima se pokazuju  preklopi kože. A na području ispod donjih kapaka nabori se produbljuju. Sa progresivnom slabošću mišića uzrokovanom starenjem, masni jastučići oko očiju (na gornjem kapku 2 a na donjem kapku 3 jastučića) izbijaju prema naprijed i pojavljuju se kao vrećice. Pacijent odaje utisak tužnije i starije osobe od stvarnosti. Naravno da sve ovo kvari izgled očiju ali i kompletan utisak lica.

Lokalne, sistemske i endokrine bolesti ali i način života (pušenje, alkohol, umor, nedovoljno spavanje) mogu značajno utjecati na izgled ove regije. Starenje se počinje nagovještavati upravo u ovoj zoni. Starenjem uzrokovana neelastičnost vezivnoga tkiva na gornjim kapcima stvara «višak kože» koji svojom težinom povlači kapke očiju prema dole i lice dobija starački izgled.

Šta je ptoza kapka?

Estetska korekcija kapaka tj. blefaroplastika se treba razlikovati od ptoze kapka. To je poremećaj u kojem je gornji očni kapak spušten i ometa vid koji ako se korekcija ne uradi na vrijeme može dovesti i do sljepoće kod djece. Zato je naročito važno za ovaj poremećaj da se liječi na vrijeme kod djece, kako ne bi utjecalo na uredan razvoj vida. Puno je razloga za nastanak ptoze kapka a uzrok može biti urođen i stečen (primjer urođenog na slici 1, iz vlastite arhive). Tada se radi operacija podizanja kapka.

Evolucija tehnike

Tretman promjena očne regije (bore i podočnjaci) je doživio evoluciju unazad nekoliko posljednjih dekada. Bazična hirurška tehnika se sastoji od uklanjanja viška kože i «plavih-modrih- vrećica» koje u osnovi predstavljaju masne jastučiće. Napredak  u tehnici se sastoji u selektivnom pristupu svakoj od struktura kapaka koje su eventualno zahvaćene procesom starenja (koža, mišić, septum, ligamenti, tarzalna ploča) i konsekutivnom rekonstrukcijom  u skladu sa individualnom kliničkom  situacijom. Kako bi se dodatno reducirale bore ispod i oko očiju i pojava bora sa strane kapaka koje se nazivaju “vranina stopala”, blefaroplastika se može kombinovati sa tretmanom botulinum toksinom (botox).

Operativna procedura uobičajeno traje ukupno 75-90 minuta za sva četiri kapka. Ako se rade samo gornji kapci, operativni zahvat traje oko 30-tak minuta. Najčešće se  izvodi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv.»light anestezija») i potpuno je bezbolna. Važna je stoga što imamo mogućnost komuniciranja s pacijentom i isti može praviti pokrete kapaka na naš zahtjev. Tako imamo odmah uvid što smo napravili i da li treba još neka korekcija u isto vrijeme. U opštoj anesteziji nemamo mogućnost «aktivne» kontrole rezultata te iskustvo hirurga mora biti veće.

Odabir hirurga i selekcija pacijenta                    

Zanimljivo je da se operativnom zahvatu u bar trećini slučajeva podvrgavaju muškarci. Najčešći pacijenti su ipak žene u 4. dekadi života. Pacijent mora biti motivisan, da razumije proceduru, sarađuje u skladu sa uputama ljekara i da na adekvatan način sprovede postoperativnu njegu.

S druge strane, ako se hirurški zahvat ne izvede adekvatno, može promijeniti ekspresiju lica ili oštetiti funkciju kapaka koju može biti teško korigirati bez estetskih posljedica. Pažljiva hirurgija je od najvećega značaja i hirurg početnik mora započeti sa jednostavnijim tehnikama. Iskustvo mu dozvoljava sigurnost u izvođenju «naprednih «tehnika. Stoga, precizna preoperativna evaluacija je esencijalna ali i iskustvo hirurga je od najveće važnosti za dobar rezultat i zadovoljstvo pacijenta.          

Postoperativna njega

Postoperativna njega je jednostavna. Pacijent nakon «light» anestezije ide kući 2h nakon operativnog zahvata. Ukoliko je operacija izvedena (izuzetno rijetko, u 2% slučajeva) u opštoj anesteziji, pacijentu savjetujemo hospitalizaciju 4-6 h. Hladni oblozi (specijalne «naočale» koje damo pacijentu) se preporučuju do 48h. Polovinu konaca skidamo već nakon 3 dana, a preostale nakon dodatna 3 dana. Zarastanje rana kod pušača teče sporije, a estetski rezultati mogu biti i slabiji. Zbog toga se pušačima preporučuje prestanak pušenja 2 sedmice prije i četiri sedmice nakon operativnoga zahvata. Povratak na posao se očekuje za  3-5 dana, uz kamuflažu naočalama. Kod osoba malo liberalnijeg pogleda na svijet, povratak na posao može biti i nakon dan-dva. Nošenje kamuflažnih naočala nije potrebno nakon 7 dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here