Bojana Jovanović Ćuk: Najljepša koža je ona koja je njegovana i zdrava

0

Kvalitetna njega uvijek treba da bude na prvom mjestu, a šminka, botox, injekcioni fileri i druge estetske procedure dolaze poslije.

Intervju: Bojana Jovanović Ćuk, kozmetoglog dipl.ing.

U današnjem svijetu koji je prepun stresa, zagađenja i brzog tempa života, očuvanje ljepote i zdravlja kože postaje sve važnije. Koža lica je izložena svakodnevnim štetnim faktorima koji mogu uticati na njen izgled i stanje. Zato je neophodno posvetiti pažnju njenom redovnom njeogvanju kako bismo očuvali njenu mladalačku svježinu i sjaj. U nastavku više o tome Bojana Jovanović Ćuk.

Recite nam nešto o sebi

Ja sam Bojana Jovanović Ćuk, i više od 20 godina se bavim kozmetologijom, lečenjem kože i tretmanima lica. Završila sam Zemunsku gimnaziju, a zatim sam na osnovnim studijama stekla zvanje diplomirane inženjerke u oblasti lekovitog bilja, posle kojih sam završila specijalizaciju tehnologije kozmetičke proizvodnje na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i specijalizaciju kozmetologije na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Posebnu zahvalnost za znanje i uspehe koje sam ostvarila u ovom poslu dugujem najpre svojoj majci Nadi, a zatim dr Ivanki Pavlović, nekadašnjoj načelnici dermatologije u Zemunu, kojoj sam asistirala u lečenju i dermatološkim intervencijama, kao i plastičnim hirurzima koji su mi pružili priliku da asistiram i budem prisutna tokom izvođenja  hirurških anti-age intervencija.

Kako ste počeli da radite ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Odrasla sam uz posao majke Nade Jovanović, koja je bila poznata beogradska kozmetološkinja sa iskustvom od preko 40 godina. Kada rastete i gledate žene zadovoljne kožom svog lica nakon tretmana, ne možete da ne budete zadivljeni i da vam motiv postane da deo te sreće jednog dana prouzrokujete baš vi. Uz jutarnju kafu sa mamom smo pričale o njenom iskustvu, lečenju kože i određivanju adekvatne nege za svaki tip i stanje kože. Na taj način je ovaj posao još od malih nogu postao moj život i moja ljubav.

Ne mogu da ne pomenem koleginicu Doris Misimović Drkić iz Sarajeva, koja je bila jedna od mojih prvih studentkinja u Bosni i Hercegovini, a sada moja desna ruka. Uz nju sam zavolela predivne žene u Bosni i stekla još veći motiv da širim svoje iskustvo i znanje i van države Srbije.

Možete li napisati ono što bi svako trebalo da radi kao deo rutinske njege lica?

Korak koji nikada ne treba da se preskače je čišćenje lica i skidanje šminke pred spavanje. Svakodnevno, adekvatno i temeljno čišćenje lica proizvodima koji odgovaraju tipu i stanju kože je preduslov za zdravu kožu i prvi korak ka izlečenju, ukoliko se koža suočava sa određenim problemima.

Recite nam nešto više o mogućim oboljenjima kože, te načinima liječenja koje Vi možete raditi kao kozmetolog?

Različiti oblici akni koji se javljaju u različitim starosnim dobima, fleke i ožiljci od akni, hiperpigmentacije, rozacea, ekcemi su neki od najčešćih problema koji se javljaju na koži i u Hope centru ih godinama uspešno rešavam. U zavisnosti od stepena problema, lečenje može da se sprovodi uz saradnju sa dermatolozima. Kod dermatologa se dobija dijagnoza i farmaceutska terapija ukoliko je potrebna, ali većina kožnih oboljenja, a posebno akne, zahtevaju medicinsko čišćenje lica i profesionalnu salonsku negu koju dobijate kod kozmetičara. U Hope centru koristim proizvode korejske medicinske kuće KRX Aesthetics i izvodim njihove inovativne tretmane, koji su se fantastično pokazali tokom lečenja najrazličitijih problema i odgovaraju širokom spektru klijenata.

Koji su izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Najveći izazov je pomoći klijentima da pronađu balans kada je u pitanju adekvatna nega lica kod kuće, i usmeriti ih na prave proizvode koji će odgovarati njihovoj koži. Sa jedne strane se često susrećem sa mladim klijentima koji zapostavljaju kožu, ne čiste je i ne neguju na vreme u pubertetu kada dolazi do pojačanog rada hormona i lučenja lojnih žlezda, pa takav propust kasnije dovodi do ozbiljnijih oblika akni, ožiljaka i fleka. Sa druge strane, društvene mreže su danas prezasićene kozmetičkim trendovima koji podrazumevaju korišćenje previše proizvoda, konstantno isprobavanje novih preparata i preuranjeno aplikovanje injekcionih filera, pa se često srećem i sa mladim devojkama koje ih prate i tako “opterećuju” kožu.

Najčešći savjeti koje dajete za njegu kože lica?

Svaka rutina nege treba da se sastoji iz par kvalitetnih proizvoda izabranih u skladu sa uzrastom, tipom i stanjem kože, i eventualnim problemima sa kojima se koža u tom trenutku suočava. Čišćenje lica, hidratacija i SPF zaštita su osnova nege, a po potrebi se dodaju proizvodi sa aktivnim supstancama koji ciljano deluju na različita stanja i probleme kože. Uz adekvatnu negu kod kuće, svakom bih preporučila da bar jednom mesečno svojoj koži pruži profesionalnu negu i tretmane kod kozmetičara.

Na koji način dalje razvijate svoj posao?

Kada volite svoj posao, uvek imate motivaciju da se dodatno edukujete i inovativne ideje koje želite da sprovedete u delo, a tako je i u mom slučaju. Uz sebe imam odličan marketing tim, The Butterfly agenciju iz Beograda, koja me prati u svakom koraku i neizmerno mi pomaže da svoj sadržaj plasiram na pravi način. Saradnja sa korejskom kućom KRX Aesthetics mi je omogućila da naučim više o svetskim metodama rada i nano tehnologiji izrade aktivnih supstanci u profesionalnim kozmetičkim preparatima i tretmanima, i budem prva grand master edukatorka na Balkanu. Sada svoje znanje prenosim dalje u okviru Hope akademije i edukacija na kojima koleginice i kolege učim revolucionarnim tretmanima i pomažem im da KRX inovacije uvedu u svoje salone. Uporedo sa Hope akademijom, i dalje aktivno vodim Hope centar i trudim se da redovno uvodim i osmišljavam nove tretmane i klijentima ponudim nove, efikasne proizvode.  Trenutno radim na još jednom projektu sa KRX Aesthetics i Dermahub laboratorijom u Singapuru i uskoro ću moći da otkrijem nešto više o tome.

Poruka čitateljima.

Najlepša koža je ona koja je negovana i zdrava. Kvalitetna nega uvek treba da bude na prvom mestu, a šminka, botox, injekcioni fileri i druge estetske procedure dolaze posle. Hvala vam na prilici da se obratim vašim čitaocima i pratite Hope centar, jer uskoro stiže nešto novo i revolucionarno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here