Botoks u rješavanju estetskih i funkcionalnih nedostataka

0

Glavni ,krivac’’ za pojavu bora su mimični mišići jer se  kao posljedica mišićnih kontrakcija javljaju  trajne bore.

Za portal i časopis beautiFUL piše:

Primarijus Dr. Amela Karabeg

Šta je botoks i kakav je mehanizam djelovanja

Botulin toksin je egzotoksin proizveden od anaerobne bakterije klostridijum botulinum. U terapijske svrhe se koristi botulinum toksin tipa A. Još davne 1949. god. Burger je dokazao da je mehanizam djelovanja botulinum toksina blokada neuromuskularne sprovodljivosti. Kod žena zbog smanjenja polnih hormona nakon menopauze dolazi do brojnih promjena kao što su gubitak potkožnog masnog tkiva, smanjuje se proizvodnja kolagena, koža postaje suha i zbog toga sitne bore postaju još izraženije. Znano je da se bore javljaju zbog kontrakcije mišića lica te bore  vremenom postaju trajne i dublje. Dakle ,,krivac’’ za pojavu bora su mimični mišići jer se  kao posljedica mišićnih kontrakcija javljaju  trajne bore. Kada se botoks ubrizga u te mišiće blokiraju se nervni signali, mišići se opuštaju i bore se izravnavaju.

Botoks blokira acetilholin na motornim pločama i kao posljedica toga nastupa privremena pareza tretiranih mišića. Injiciranjem botulinum toksina tipa A u malim dozama postiže se selektivna blokada tih mišića. Ostali mišići ostaju u funkciji i time lice zadržava normalnu mimiku i dobije prirodan i ljepši izgled.Tretman botoksom je još 2002. god. odobrila Američka organizacija (FDA) koja kontroliše kvalitet i sigurnost hrane i lijekova.

Upotreba botoksa  u estetske svrhe i liječenja raznih oboljenja

Estetske indikacije.Tretman botoksom predstavlja jedan od najidealnijih, najpopularnijih i najčešćih estetsko-kozmetskih  zahvata. Uklanja bore u području čela, oko očiju, na usnama (pušačke), itd. Tretiraju se  bore u korjenu nosa (zona mrštenja), horizontalne bore čela, bore smijalice sa strane očiju, horizontalni nabori u području obje strane nosa, itd.

Oboljenja. Botoks   se koristi za liječenje mišićnog spazma, strabizma (razrokosti), cervikalne distonije (nervno oboljenje koje se odlikuje grčenjem i nevoljnim pokretima  mišića vrata i ramena), tikova, tremora (tresenje ruku). Osobito je koristan u liječenju  migrena. Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja  koja se javlja periodično. Zastupljena je u 12-20%  žena i 6% muškaraca. Javlja se u dobi između 20-40 god, ali i u starijoj životnoj dobi. Botoks smanjuje spastičnost kod migrena i tako ublažava bolove koji mogu nestati poslije nekoliko tretmana a nekad i nakon samo jednog tretmana.

Socijalni  i kozmetski razlozi 

Prekomjerno znojenje mogu uzrokovati napori, strah i najčešće zahvata pazušne jame, dlanove i tabane. Može se javiti i kao posljedica bolesti (tuberkuloza, šećerna bolest, pojačana funkcija štitne žlijezde), ali i zbog trudnoće, povećane tjelesne težine i klimaksa.

Botoks rješava problem prekomjernog znojenja tako što blokira uticaj acetil holina na znojne žlijezde. Najčešće tretiramo problem znojenja pazuha, pa  dlanova i najrjeđe stopala.

Tretman botoksom, tehnika ubrizgavanja -tretman traje 3-5 minuta, odmah na posao.

Neposredno prije ubrizgavanja kod osjetljivih pacijenata nanese se anestetička krema. Aplikaciju vršimo malim iglama od 30G. Neposredno prije toga se botulinum toksin razblaži sa sterilnom fiziološkom otopinom. Injiciranje se vrši u sjedećem položaju ili ležećem sa uzdignutim uzglavljem. Tretmanu se mogu podvrgnuti zdrave osobe od 18-65 i više godina. Zahvat je bezbolan i traje 3-5 min. Djelovanje botoksa je lokalizovano na mjestu gdje je injiciran.

OPREZ, na vama je odabir osobe koja će vas tretirati

Za prirodan izgled treba veliko iskustvo

Potrebno je veliko iskustvo, jer iskusan esteski hirurg daje botoks u tačno određen mišić, a manje iskusni ljekari daju botoks potkožno. Zbog toga se mora dobro poznavati anatomija regije u koju se aplicira botoks za postizanje odličnog rezultata. Nažalost, danas se mnoge osobe koje nemaju licencu i nadriljekari u brojnim kozmetičkim i frizerskim salonima bave aplikacijom botoksa. Ako ga koriste nestručne osobe, mogu da izazovu brojne negativne efekte (slabost mišića, asimetrije ,pad kapka, problemi sa govorom i gutanjem, pa čak i teže zdravstvene posljedice). Problem je što inspekcije ministarstva zdravlja koje kontrolišu apoteke, nemaju nadležnost za kontrolisanje kozmetičkih salona. Naprotiv biznis cvjeta, a kozmetičari to i ne kriju.

Samo iskusan ljekar može ispravno da procjeni da li postoje prave indikacije za primjenu i koja doza je dovoljna. Ljekar procjenjuje da li će se botoks dati u mišić (najčešće) ili u pojedinim slučajevima subkutano (izuzetno rijetko). Potpuno blokirana mimika djeluje vještački i dobije se kontra efekat. Zato treba napraviti balans a za to treba iskustvo. Procedura se može izvoditi u bilo koje godišnje doba. Botoks se može kombinovati sa drugim procedurama prvenstveno hijaluronskim filerima i mezoterapijom i PRP metodom što često radimo u našoj poliklinici.

Upute poslije tretmana botoksom:

Pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima odmah nakon aplikacije . Efekat nastupa za 3-4 dana a krajnji rezultat nakon 7 dana.Tretman traje od minimum 6 do maksimum 12 mjeseci. Jedini nedostatak je što nema trajni učinak te se tretmani moraju ponavljati, a kod ponovljenih tretmana estetski učinak podmlađivanja može biti trajniji. Nuspojave se javljaju rijetko, ovisno o pacijentovoj reakciji i iskustvu onog ko vam aplicira botoks. Pojave kao što su crvenilo, manji podlivi, bolnost povlače se nakon nekoliko minuta, sati ili dana.

Prije same procedure obavi se sa pacijentom informativni razgovor na kome pacijent dobije odgovore na sva pitanja o samoj proceduri i pacijent potpiše formular saglasnosti za proceduru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here