Bowen terapija

0

Popularna Bowen terapija metoda je liječenja u kojoj se korištenjem nježnih pokreta preko mišića i vezivnog tkiva izaziva takozvani piezoelektrični efekt koji poput vala putuje kroz fasciju prema mozgu.

Autor teksta: Marjan Rebac je fizioterapeut u centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Spinalis u Čapljini.

 Svaka vrsta masaže i terapije djeluje umirujuće na naše tijelo. Jedna takva terapija koja je u skorije vrijeme dobila veliku vrijednost i popularnost je Bowen terapija. Rezultati su izvrsni i nerijetko se osjete već za vrijeme trajanja tretmana. Kod pacijenta je prisutan osjećaj vraćanja ravnoteže na fizičkoj, emocionalnoj i duhovnoj razini, dubokog opuštanja i značajnog smanjenja boli. Detaljnije o ovoj terapiji u nastavku piše Marjan Rebac.

Bowen terapija je manualna terapijska metoda koja se bazira na laganim specijaliziranim pokretima preko mišićnog tkiva u vidu otklanjanja koštano-mišićnih tegoba. Terapija je utemeljena je na cjelovitom pristupu zdravlju i potpuno je bezbolna. Glavna funkcija Bowen terapije je unaprijediti funkcije kičme i središnjeg živčanog sistema, čime se aktivira sposobnost tijela za ponovnim usklađivanjem i uravnoteženjem svih funkcija koje su u neravnoteži. Terapija funkcioniše tako što preko pokreta koji napravimo na triger tačkama stimulišemo fasciju koja šalje impulsni  signal prema mozgu i tako koriguje disfunkciju na određenom segmentu tijela.

Cilj Bowen tretmana je napraviti ravnotežu.

  • ravnotežu na mišićno-koštanom nivou,
  • ravnotežu na visceralnom nivou (organi),
  • ravnotežu na mentalnom/emocionalnom planu,
  • ravnotežu na duhovnom planu.

Potiče rad autonomnog živčanog sistema koji kontroliše 80% tjelesnih funkcija (rad srca, disanje, perifernu cirkulaciju, endokrine, gastrointestinalne funkcije itd.), između ostalog upravlja i mehanizmima samoregulacije tijela. Važno je napomenuti da Bowen terapiju mogu koristiti sve dobne skupine od novorođenčadi do duboke starosti. Mnogi od problema koji tretiramo sa ovom terapijom su problemi sa koštano-mišićnim tegobama, alergije, glavobolje, respiratorni, probavni, neurološki problemi, sportske ozljede, menstrualne tegobe i ostalo.

Bowen terapiju koristimo i kod tek rođene djece koje imaju problema sa grčevima. Nakon odrađene terapije, ne preporučuje se primjena nekih drugih terapija kao što je elektroterapija, magnet i laser, jer organizam dobija drugačije impulse pa mozak dobije gomilu informacija koje ne može obraditi. Trenutno na području Hercegovine postoje samo dva Bowen terapeuta, nadamo se da će ih u budućnosti biti više.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here