HomeLjepotaBrinite o sebi i svojoj koži na najbolji mogući način

Brinite o sebi i svojoj koži na najbolji mogući način

Pročistite svoju kolekciju, ne kupujete bez plana i potrebe, već se ograničite samo na ono osnovno, ali se trudite da bude kvalitetno.

 Maja Tomić je blogerica, fotografkinja, magistar ekonomskih nauka, supruga, majka i beauty entuzijastica čije preporuke se redovno prate i čitaju kako u BiH, tako i u regiji. Na svom blogu, My Beauty Corner, kao i na društvenim mrežama redovito piše o beauty novitetima, te daje savjete i preporuke. To nam je bio povod da kontaktiramo Maju, a o čemu smo razgovarali čitajte u narednim redovima.

 

BeautiFUL: Za početak, recite nam ko je zapravo Maja Tomić?

Tomić: Maja je prije svega Dunjina i Strahinjina mama,  zatim supruga, magistar ekonomskih nauka po struci i veliki ljubitelj fotografije i pisane riječi.

BeautiFUL: S obzirom na to da ste jedna od popularnijih blogerica u BiH, recite kako je krenula ta priča? Otkud ljubav prema blogu?

Tomić: Drago mi je ako je to tako, jer je zaista sve krenulo vrlo spontano i to prije skoro punih 5 godina. Bila sam u nekoj veoma lijepoj, stabilnoj životnoj fazi kada sam osjetila da imam dovoljno vremena da se malo ozbiljnije pozabavim nekim stvarima koje jako volim, a za koje ranije nije bilo prostora. Studiranje, konstantno učenje i usavršavanje na osnovnim pa na postdiplomskim studijama, kasnije posao, pa zasnivanje porodice, rađanje prvog djeteta. Buran i pretrpan raspored koji mi nije ostavljao previše vremena za hobije. Sa druge strane, ljubav prema fotografiji, kozmetici i pisanju je rasla sve dok jedan dan nisam shvatila da sve te tri stvari mogu objediniti u jedno. Tada je nastao My Beauty Corner.

BeautiFUL: Kako je biti blogerica u BiH u odnosu na ostale zemlje? U čemu je razlika?

Tomić: Ne znam kako je u drugim zemljama, mada mi iz BiH imamo običaj reći da je negdje drugo vjerovatno bolje. Možda su samo neka tržišta razvijenija, kompanije ozbiljinije, budžeti veći. Ono u šta sam sigurna je to da je biti bloger divno, ali samo ukoliko jako volite ovo što radite i ukoliko ne očekujete previše u smislu finansijske satisfakcije. Svakako da postoji zarada, ali se teško može živjeti isključivo od toga.

BeautiFUL:  Pored ove ljubavi, imate još jednu. Vi ste i fotograf? Bavite se profesionalno time ili je to više iz hobija? Da li su blog i fotografija nastali kao jedno, ili se odvojeno rodila ljubav? Koliko je na blogu važna dobra fotografija?

Tomić: Obožavam  fotografiju, ali se njom ne bavim profesionalno, jer to zahtjeva prevelik angažman i puno vremena. Osim nekoliko kampanja koje sam imala za dva bh brenda, svoje znanje i umijeće u ovoj sferi koristim isključivo za potrebe svog bloga. Veoma je bitno ponuditi kvalitetan sadržaj, bilo čim da se bavite. Blog zahtjeva prije svega dobar, kvalitetan tekst a naravno da je poželjno da ga prati i dobra fotografija. Tek tada je priča potpuna.

BeautiFUL: Koje beauty tretmane najčešće koristite i zašto? Da li iste preporučujete i svojim pratiteljima?

Tomić: Naravno, s tim da uvijek ističem da ja nisam dermatolog i da nešto što meni odgovara ne mora odgovarati i Vama. Nemamo svi isti tip kože, nismo iste starosne dobi, nemamo ni iste preferencije i očekivanja oko toga kako bismo voljeli ili trebali izgledati. Zato je vrlo bitno, prije bilo kog tretmana, potražiti mišljenje i savjet stručnog lica. Ali evo, recimo da postoje dvije stvari kojima se redovno vraćam i koje meni prijaju, a to su hemijski pilinzi i tretman dermoabrazije.

BeautiFUL: Šta mislite o prirodnim pripravcima koje većina žena priprema u svome domu? Jeste li pobornik ili pak više preferirate proizvode kupljene u drogerijama i marketima?

Tomić: U redu je ponekad se poigrati i u sopstvenoj kuhinji smiksati neku finu masku za kosu, ruke ili stopala. Ali sa licem se ne bih igrala. Police u aptekama i drogijama su prepune, danas nam je stvarno dostupno sve i uz malo znanja o sastojcima ili nečiju provjerenu preporuku, možete imati proizvod koji zaista radi posao i koji je, prije svega, potpuno siguran za upotrebu.

BeautiFUL: Bez kojih proizvoda ne možete zamisliti dan?

Tomić: Bez dobre hranjive kreme za ruke, termalne vode i balzama za usne.

BeautiFUL: Koja su najčešća pitanja koja Vam postavljaju pratitelji?

Tomić: Najčešće traže savjet oko izbora tečnog pudera i korektora. Kada je dekorativna kozmetika u pitanju, to su najtraženije i najčitanije teme na mom blogu.

BeautiFUL: Kako najbolje njegovati svoju kožu?

Tomić: Moramo znati neka osnovna pravila kako bismo izvukli maksimum iz svakog segmenta njege. Način na koji je potrebno očititi lice, redoslijed kojim se nanose proizvodi, pokreti. Sve je bitno.

BeautiFUL: Da li je u pravilnoj njezi kože važna i ishrana? Koliko tome posvećujete pažnju?

Tomić: Bitna je naravno. Ne mogu reći da sam na nekom posebnom režimu ili da se hranim po striktno određenim pravilima ali vodim računa o raznovrsnosti, nutritivnoj vrijednosti namirnica i kalorijama. I djeca me prate u stopu tako stvarno da nismo ljubitelji slatkiša, sokova i grickalica. Obožavam da kuvam i vrlo često i vrlo rado stanem ispred šporeta.

BeautiFUL: Koji su Vam savjeti za suhu, a koji za masnu kožu? Kako je pravilno njegovati?

Tomić: Suha koža voli proizvode na bazi ulja, bogate kreme, serume, hemijske pilinge a masna gelaste i lagane teksture, tonere, maske koje pročišćavaju i upijaju višak sebuma (kao što su one na bazi gline) i temeljno čišćenje i umivanje proizvodima koji nisu previše agresivni.

BeautiFUL: Da li stalno nošenje šminke šteti koži? Kako najbolje skinuti šminku, sa kojim preparatima i tretmanima?

Tomić: Uz pravilnu njegu i temeljno čišćenje kože i skidanje makeup-a, sama šminka neće uopšte naštetiti koži. Vrlo je bitno da je dobro “otopite” nekim uljem i onda lice operete sa kvalitetnim čistačem. Nakon toga ide tonik, serum pa krema. I njega okolo očnog područja je veoma bitna, ne zaboravite ni na nju.

BeautiFUL: Imate li savjet ili preporuku za naše čitatelje?

Tomić: Brinite o sebi i svojoj koži na najbolji mogući način. Pročistite svoju kolekciju, ne kupujete bez plana i potrebe, već se ograničite samo na ono osnovno, ali se trudite da bude kvalitetno. Isto važi i kada je šminka u pitanju. Besomučno nagomilavanje nije rješenje jer nije poenta u tome da postanete kolekcionar već da uživate u svakom proizvodu i da ga po mogućnosti, nekada u životu i potpuno potrošite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE