Café Brazil: Mi ne mijenjamo kvalitet!

0

Pronaći dobru kafu za svoje malo dnevno zadovoljstvo daleko je kompleksnije nego što se na prvi pogled čini. Većina ljudi će svoju potragu riješiti odlaskom u najbližu trgovinu u kojoj će svakako pronaći što traže, ali samo ako posvete koji trenutak izboru proizvoda za svoj omiljeni jutarnji ćeif. 

Šta je potrebno znati prije nego što se odlučite za svoju mješavinu? Da bismo došli do odgovora na ovo pitanje, potrebno je da razmislimo o suštinskom pitanju – šta je kvalitetna kafa? 

Kvalitetna kafa ima snažnu, prijatnu aromu i jednostavno miriše svježe. Svježa kafa će vas ispuniti ugodom, od prve kapi do posljednjeg gutljaja, dok će okus stare, ustajale kafe biti nezadovoljavajući i slab. Dodatno, izbjegavajte note kiselkastog, „neobičnog“ ili užeglog mirisa. Užegao miris znači da je kafa predugo stajala i da su ulja u njoj počela da nestaju, a ako kafa miriše preprženo ili previše gorko – preskočite je, jer sigurno neće dobiti ugođaj kakvom se nadate.  

Izgled vaše kafe je jednako važan kao i njen miris. Ako kupujete kafu u zrnu, pripazite da zrno nije ni previše masno, ni previše suho, a isto važi i za mljevenu kafu. Ambalaža treba da je hermetički zatvorena i da ne dopušta ulazak kisika u vrećicu. 

Novu kafu uvijek prvo testirajte kao crnu, jer ćete osjetiti točno one kvalitete koji posjeduje. Tek nakon prvog gutljaja možete dodati mlijeko i šećer, i nastaviti sa degustacijom. Imajte, međutim, na umu da vaši dodaci ne bi trebali nadjačati okus kafe, već ga dodatno oplemeniti. Kompleksno da, ali ne i komplikovano, jer možete jednostavno potražiti kafu zagarantiranog, dosljednog kvaliteta, kakva je Café Brazil. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here