Svetlana Pećanin: Kako da vaš salon bude asocijacija za dobru depilaciju?

0
253

Za postizanje vrhunskih rezultata pored vještine i znanja, potrebni su vam i visokokvalitetni, profesionalni proizvodi. Birajte provjerene brendove, kao što je Spa Natural.

Piše: Svetlana Pećanin, master komunikolog, urednica bloga Alexandar Cosmetics

Depilacija, kao veoma popularan tretman uklanjanja neželjenih dlačica sa tijela i lica, sve češće se iz kozmetičkih salona seli u domove mnogih žena, ali i muškaraca. Kako da zadržite klijente i udovoljite njihovim specifičnim zahtjevima, uz najbolje rezultate tretmana? Kroz ovaj tekst pronađite sve odgovore koje je Svetlana pripremila za časopis BeautiFUL.

Za početak, dobro se informišite o svim tehnikama rada, prednostima i eventualnim nedostacima svake od njih. Bez obzira da li ste profesionalni kozmetičar ili početnik, ove smjernice će vam olakšati posao. 

Odaberite najbolju vrstu depilacije

Postoji nekoliko tipova depilacija, a najpopularnije su: 

  • hladna depilacija voskom, 
  • topla depilacija voskom i 
  • depilacija šećernom pastom.

Sve tri tehnike daju dobre rezultate, a razlikuju se uglavnom u samom načinu rada, vremenu koje je potrebno za tretman, kao i po proizvodima koji se koriste. 

Hladna depilacija voskom je najzastupljenija u kozmetičkim salonima, prije svega zbog prilično jednostavne i brze tehnike rada. Ovaj tretman je i cjenovno najpristupačniji, jer kozmetičari za kraći vremenski period mogu da urade više tretmana. Za ovu tehniku se koristi prethodno zagrijan vosak, koji se nanosi na kožu i uklanja pomoću traka. Glavna mana ove tehnike je što može biti bolna na osjetljivim i intimnim dijelovima tijela, ukoliko se nestručno primjenjuje. Također, ukoliko kozmetičar nije dovoljno vješt, može se desiti da se ne uklone izuzetno sitne, kratke dlačice. 

Topla depilacija voskom se praktikuje u mnogim salonima, ali je sama metoda malo zahtjevnija i sam postupak traje duže, iako se, za razliku od prethodne tehnike, za ovu ne koriste trake. Ova depilacija daje najefikasnije rezultate u uklanjanju kratkih i jakih dlačica, jer toplota voska, koji se direktno nanosi na kožu, pospješuje otvaranje pora. Na taj način se olakšava čupanje dlačica iz korijena. Za ovu depilaciju se koristi topao vosak, pa treba biti posebno obazriv kako ne bi došlo do opekotina. 

Depilacija šećernom pastom je jedna od najstarijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica. Smatra se da je ovu tehniku koristila i čuvena egipatska kraljica Kleopatra. U poređenju sa depilacijom voskom, ova metoda je manje bolna, pogodna je za osobe sa osjetljivom kožom kao i za depilaciju osjetljivijih dijelova tijela, jer ne postoji mogućnost opekotina. Nakon tretmana koža ostaje izuzetno glatka i nježna. Jedina mana ove tehnike je što zahtjeva veliku vještinu pri radu, a sam tretman traje duže nego depilacija voskom, što svakako povećava i njegovu cijenu.  

Posavjetujte klijente o pravilnoj pripremi kože

Bez obzira na tehniku rada, svaka depilacija zahtijeva i pravilnu pripremu kože. Da bi rezultati bili što efikasniji i dugotrajniji, posavjetujte klijente kako da se pripreme za tretman. Dan-dva prije tretmana poželjno je uraditi piling, kako bi se uklonile odumrle ćelije sa površine kože, koje zapušavaju pore. Na taj način se omogućava lakše i bolje uklanjanje izuzetno kratkih i tankih dlačica i smanjuje mogućnost pojave uraslih dlaka. 

Ukoliko prvi put dolaze na depiliciju ili imaju izuzetno duge dlake, poželjno je da ih prije tretmana skratite makazicama ili trimerom. Tako ćete sebi olakšati posao, a depilacija može biti manje bolna za klijenta. Najbolji rezultati se postižu na prethodno očišćenoj i suhoj koži. Zato je poželjno istuširati se neposredno prije tretmana, kako bi se uklonile sve nečistoće i tragovi znoja sa kože. Ujedno, topla voda i tuširanje će otvoriti pore na koži i tako olakšati uklanjanje dlačica.  Prije tretmana ne bi trebalo koristiti losione i kreme za tijelo, jer oni mogu ostaviti mastan sloj na koži, što otežava temeljno uklanjanje neželjenih dlačica.

Birajte kvalitetne proizvode za rad

Za postizanje vrhunskih rezultata pored vještine i znanja, potrebni su vam i visokokvalitetni, profesionalni proizvodi. Birajte provjerene brendove, kao što je Spa Natural. Voskovi ovog brenda će vam znatno olakšati posao, jer se ne kidaju i ne pucaju tokom rada, lako se nanose, dobro prianjaju na kožu i pogodni su za sve tipove kože. Veoma efikasno uklanjaju dlačice različitih dužina i mogu se koristiti za depilaciju svih dijelova tijela.  Ukoliko tragate za kvalitetnim pastama za depilaciju, Spa Natural šećerne paste su odličan izbor jer su dostupne u strong i soft varijanti. Tako da ih možete koristiti u različitim radnim uslovima i godišnjim dobima. Veoma su nježne prema koži, ne izazivaju iritacije, lako se oblikuju i omogućavaju precizno uklanjanje čak i izuzetno kratkih dlačica.

Posvetite pažnju klijentima i nakon depilacije

Ne zaboravite da se zajedno sa uklanjanjem neželjenih dlačica uklanja i površinski sloj odumrlih ćelija kože. Zbog toga je nakon svakog tretmana neophodno nanijeti odgovarajući proizvod za njegu, umirivanje i hidrataciju kože: ulje, losion, kremu. Prilikom nanošenja ovih proizvoda na kožu, izmasirajte klijente i na taj način im priredite opuštajući efekat, jer ovakvi detalji i mali znaci pažnje se uvijek pamte i dodatno cijene. Ukoliko želite da pokažete potpunu profesionalnost i budete spremni za svaku situaciju i zahtjeve različitih ljudi, potrudite se da im omogućite da sami biraju vrstu depilacije. Na vama je da savladate različite tehnike i date profesionalne savjete koji će klijentima pomoći da izaberu adekvatan tretman. To će sigurno biti dodatni razlog zbog kojeg će oni (p)ostati stalni posjetioci vašeg salona. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here