Da li kofein pomaže sa migrenama i glavoboljama?

0
342

Kofein je korišten za liječenje glavobolje i migrene još u stara vremena kada nije bilo liječenja ovih problema. Iako se o ulozi kofeina u liječenju glavobolje i dalje raspravlja, mnogi ga lijekovi sadrže jer se pokazalo da općenito smanjuje bol.

Evo kako to funkcioniše. Hemijska struktura kofeina slična je molekuli u tijelu koja se naziva adenozin, a koja promovira signale bola u mozgu tokom migrene. Ali kada konzumirate kofein, on se može vezati za adenozinske receptore i blokirati taj signalni odgovor koji izaziva bol.

Kofein također ubrzava apsorpciju hranjivih sastojaka u tankom crijevu, pa kad ga uzimate s drugim lijekovima mogao bi brže djelovati.

Kofein i migrene

Ipak, upotreba previše kofeina može dovesti do više glavobolje i migrene. Ako neprestano koristite lijekove koji sadrže kofein više od tri dana u sedmici, to će dovesti do više hroničnih migrena.

Naravno, možete dobiti i glavobolje zbog odvikavanja od kofeina, poput onih koje imate ako preskočite svoju redovnu šoljicu kafe, a one također mogu pokrenuti migrenu. Generalno, preporučuje se da pijete najviše dvije šoljice kave dnevno i pripazite na druge izvore kofeina koje možda konzumirate.

Kofein i lijekovi sa kofeinom koriste većina pacijenata koji se liječe jer su dostupni bez recepta, ali korisno je znati da postoje specifični tretmani migrene o kojima možete razgovarati i sa svojim doktorom.

Doktori vjeruju da su migrene genetski poremećaj i da ih mogu pokrenuti hormonalne promjene, posebno kod žena (mogu biti gore kada ste u menstrualnoj dobi i poboljšati se nakon menopauze).

Ako imate porodičnu historiju migrene, vaš mozak može biti osjetljiv na određene okidače. Ti okidači mogu pokrenuti talas električne aktivnosti koji započinje u stražnjem dijelu mozga i kreće se prema naprijed, aktivirajući živac koji šalje signale koji uzrokuju bol.

Prije nego što krenete da pronađete nekofeinski tretman za vaše migrene, morat ćete shvatiti je li vaša glavobolja zapravo migrena:

  • U životu ste imali najmanje pet migrena, koje su trajale od četiri sata do tri dana.
  • Vaše glavobolje su jednostrane, pulsirajuće, lupajuće, umjerene do jake i ometaju vam dan
  • Imate osjetljivost na svjetlost i / ili zvuk
  • Imate mučninu ili povraćate

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here