HomeFitness&zdravljeDa li znate kada je najbolje vrijeme za treniranje?

Da li znate kada je najbolje vrijeme za treniranje?

Treba li vježbati ujutru, popodne ili navečer?

Vjerovatno vam je teško odrediti vrijeme za treniranje ili vježbanje. Zahvaljujući poslu, porodici, obavezama snu, hobijima i odmaranju, teško je naći idealno vrijeme za vježbanje ili uopšte motivaciju da to učinite. Da li je bolje ugurati brzi trening odmah nakon što ustanete, ili se trebate još malo potruditi da produžite dan i vježbate uvečer?

I jutarnje i večernje vježbanje imaju svoje koristi, ali za većinu nas nije bitno koliko kalorija želimo sagorjeti ili koliku težinu želimo podići. Samo želimo da se dobro osjećamo. 

Najbolje je trenirati – kad god možete!

Prije svega, potrebno je znati da je trening dobar kada god ste vi u mogućnosti da vježbate. Nažalost, nemamo svi sat ipo vremena da treniramo, niti da pravimo zelene smoothije s kolagenom.

Ako vam je jedino slobodno vrijeme prije posla, onda je jutro najbolje. Ako pokušate ugurati trening u pretrpane večernje aktivnosti, skoro nikad se nećete naviknuti na to. 

Ako možete ugurati 20 minuta čučnjeva prije spavanja, to je idealno. 

 

Najbolje vrijeme za trening je kad god vi možete, ali ‘najbolje’ najbolje vrijeme je ono koje možete pratiti svaki dan u isto vrijeme. Naprimjer, ako imate samo 20 slobodnih minuta navečer, ali često preskačete, zapitajte li se postoji li način da vježbanje prebacite za jutro. Ako odete na spavanje 20 minuta ranije, možda se probudite 20 minuta ranije i tako sebi napravite prostora za brzu vježbu.

Činjenica je da oni koji se drže istog termina vježbanja dobiju bolje rezultate. Naše tijelo se adaptira takvim navikama. Ako vježbate svako jutro, vjerovatno će vježbe biti efikasnije ujutru, i isto vrijedi za večernji trening. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE