HomeLjepotaDeset vitamina i minerala za jake nokte

Deset vitamina i minerala za jake nokte

Lomljivi, krhki, ispucali i oštećeni nokti često su znak da na vašem tanjiru nedostaje hranljivih sastojaka, vitamina i minerala važnih za lijepe nokte. Na stanje noktiju također loše utiču oslabljeni imunološki sustav, stres, vremenske prilike i izloženost ruku vlazi ili hemikalijama.

Da li i vi želite imati lijepe i njegovane ruke? Nažalost, redovna sedmična manikira nije dovoljna za ispunjenje te želje, ali na prvome mjestu je prehrana jer njom možete učiniti najviše za zdrave nokte.

Od čega se sastoje nokti?

Nokti se sastoje od keratina, bjelančevine od koje se sastoji i kosa. Za lijepe nokte i kosu preporučuje se konzumacija raznovrsne hrane bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i bjelančevinama. U prehranu uključite i zdrave masnoće koje su neophodne za zdravlje noktiju, kose i kože.

Koliko brzo rastu nokti?

Kod odraslog čovjeka nokti rastu u prosjeku 3 mm mjesečno, a nokti na nogama rastu i do četiri puta sporije. Nokti rastu brže kod djece nego kod odraslih. Nokat najbrže raste na srednjem prstu jer je taj prst najduži i najizloženiji. Nokat na ruci potpuno se obnavlja za tri do šest mjeseci, a na stopalima taj proces može potrajati i do godinu i pol.

Deset vitamina i minerala za jake nokte

U nastavku pročitajte koji vitamini i minerali su najvažniji za zdrave i jake nokte.

1. Vitamin A koristan je za suhe i lomljive nokte. Nalazi se u jetri, brokuli, žumancu, mlijeku i mliječnim proizvodima.

2. Vitamin B12 važan je za optimalnu čvrstoću noktiju, a najviše ga ima u iznutricama, školjkama, mlijeku i jajima.

3. Vitamin C najbolji je put do lijepih noktiju – jača nokte, ubrzava njihov rast i sprečava odstupanja. Ima ga dosta u kiviju, jagodama, narandžama, limunima, brokuli, karfiolu, špinatu i šparogama.

4. Vitamin D sprečava raslojavanje i pucanje noktiju, a nalazi se u masnoj ribi poput srdela, tune i lososa te u jajima i maslacu.

5. Vitamin E je borac protiv požutjelih noktiju; najviše ga ima u orašastim plodovima, soji, mrkvi, kukuruzu i špinatu.

6. Vitamin H (biotin) čuvar je gradnje i jačanja noktiju. Nalazi se u jetri, karfiolu, kikirikiju, žumancu, pivskom kvascu, narandžama, gljivama, grejpu i lubenici.

7. Kalcij učestvuje u izgradnji i brizi za čvrstoću noktiju, kostiju i zuba. U hrani ga nalazimo u mlijeku i mliječnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću, smokvama, brokuli i blitvi.

8. Folna kiselina uklanja tegobu s noktima koji rastu prema dolje, a nalazi se u lisnatom povrću.

9. Cink učestvuje u obnavljanju ćelija, a sadrže ga crveno meso, jaja i školjke.

10. Selen doprinosi održavanju zdravih noktiju i kose, najviše ga ima u brazilskim orasima, jetri i plodovima mora.

Kad ćete vidjeti rezultate?

Za kratke nokte rezultati će se najbrže vidjeti nakon tri mjeseca jer vaša prehrana ne utiče na vidljivi dio nokta, već na dio nokta koji počinje rasti tek kad svoju prehranu obogatite vitaminima i mineralima. Zbog toga vas pozivamo da još danas u svoju prehranu dodate deset vitamina i minerala za jake nokte i ustrajete na njihovom konzumiranju. Važno je da imate realna očekivanja i da ne odustajete. Vaše tijelo je izvrstan instrument koji će se za vlastiti oporavak pobrinuti u najbržem mogućem roku u pravim uslovima. Vjerujte mu!

Medis International d.o.o. Sarajevo

Ahmeda Muratbegovića 2, 71000 Sarajevo

E-mailinfo@merz-spezial.ba

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE