Tradicija, opšteprisutna u našem društvu, neovisna od lokacije, generacije ili pola, svakako je tradicija svakodnevnog uživanja u šoljici kafe
Dok se pojedinci pridržavaju jasno određenih rituala u toku dana, sve je veći broj onih koji kafu piju u svim mogućim prilikama, najčešće i ne sluteći da u pitanju nije samo užitak, nego jedna od preventivnih zdravstvenih mjera.
Brojne studije provedene širom svijeta ukazuju na smanjenu smrtnost povezanu s dnevnom konzumacijom četiri do pet šoljica kafe (oko 400 miligrama kofeina). Studija u kojoj je sudjelovalo više od 200.000 ljudi a koja se provodi skoro 30 godina, pokazala je da je kod ljudi koji piju tri do pet šoljica kafe dnevno, bez obzira da li je ta kafa sa ili bez kofeina, vjerovatnoća preuranjene smrti čak 15% niža nego kod ljudi koji ne konzumiraju ovaj napitak. Vjerojatno najdramatičniji podatak ove studije je da su umjereni uživaoci kafe, žene i muškarci, za 50% manje skloni samoubojstvu, a što se pripisuje proizvodnji moždanih supstanci s antidepresivnim efektima potaknutih upravo kofeinom.
Stoga, ako ste mislili da je osjećaj budnosti i energije sve što vam kafa donosi, proširite listu koristi i na niže navedene.
NAPITAK ZA DUGOVJEČNOST
Najnovije studije ukazuju na to da uživanje u kafi umanjuje rizik od smrti izazvane srčanim problemima, moždanim udarom, dijabetesom, ili bolestima bubrega.
OLAKŠANO PRERAĐIVANJE GLUKOZE
Zaključak brojnih studija je da ljudi koji piju veće količine kafe imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2.
UMANJEN RIZIK OD SRČANOG UDARA
Jedna do dvije šalice kave dnevno mogu pomoći u prevenciji srčanog udara kada oslabljeno srce otežano pumpa krv kroz cijelo tijelo.
PREVENCIJA PARKINSONOVE BOLESTI
Ne samo da se kofein povezuje s nižim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti, nego pomaže oboljelim da bolje kontroliraju svoje kretnje.
JETRA ĆE VAM BITI ZAHVALNA
Sa kofeinom ili bez njega, kafa štiti jetru. Istraživanja pokazuju da uživaoci kafe češće imaju zdrave nivo enzima u jetri, nego oni koji je ne konzumiraju.
ČVRŠĆA DNA
Intenzivno pržena kafa smanjuje mogućnost kidanja DNA lanaca, što je prirodan proces ali može voditi formiranju raka ili tumora, ako se stanice ne uspiju obnoviti.
DALJI SMO OD RAKA DEBELOG CRIJEVA
Svaka 23. žena oboli od raka debelog crijeva. Istraživanja kažu da kafa, sa ili bez kofeina, umanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva za 26 procenata.
MOŽE UMANJITI RIZIK OD ALZHEIMEROVE BOLESTI
Kofein iz dvije šalice kafe može pružiti značajnu zaštitu od Alzheimerove bolesti. Zapravo, žene starije od 65 godina koje su pile dvije do tri šoljice kafe dnevno imale su umanjene šanse za razvoj demencije.
MANJE PRIJETNJE OD MOŽDANOG UDARA
Žene uživaoci najmanje jedne šoljice kafe dnevno imaju umanjen rizik od moždanog udara, jednog od četiri najveća uzročnika smrti kod žena.
Zato, pripremite šoljicu svoje omiljene Café Brazil i uživajte u okusu, ali i svome zdravlju!