Povećanje grudi i iskustva sa najnovijom generacijom implantata – ,,Memory gel ‘’

0
709

Prva operacija sa Memory Gel implantatima u BiH je urađena prije tačno 2 godine!

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

Povjerenje renomiranog američkog proizvođača ali i čast Poliklinici ,,Karabeg ‘’ da ugradi prve implantate sa ,,memory gelom ” u BiH je upriličeno prije 2 godine. Kroz tekst ćete imati priliku pročitati o povećanju grudi, jednoj od najčešćih estetskih metoda. O kakvim je implantatima riječ za časopis BeautiFUL piše Dr. Karabeg.

U početku želim naglasiti da je kritična odluka za finalni estetsko-funkcionalni rezultat najviše ovisna o iskustvu i manualnoj vještini hirurga. Sastoji se od izbora najadekvatnijeg implantata, hirurškog pristupa (rez ispod žljezde, iz pazuha ili oko bradavice) i mjesta postavljanja (ispod žljezde, ispod facije, ispod mišića i/ili kombinovano), i preciznosti postavljanja implantata. Implantatima se mogu, uz povećanje grudi, simetrizirati grudi različite veličine ali i podići gravitacijom spuštene grudi.

Najprikladniji izbor metode i vrste implantata je ključ koji obezbjeđuje zadovoljstvo  pacijentice i hirurga i smanjuje mogućnost komplikacija.

Najvažnije je iskustvo, znanje i estetski osjećaj hirurga

Dojka tj. mliječna žlijezda dojke se nalazi ispred prsnog mišića. Ima svoju visinu, širinu i oblik. Da bi se razumjelo šta može biti prednost ovih novih implantata, smatram važnih pojasniti jedan od važnih limita pri odabiru vrste i veličine implantata. Svaki implantat određene veličine ima svoju širinu baze. Cilj je postaviti implantat unutar granica prirodnog tj. da implantat ne ide previše unutra ka grudnoj kosti jer je koža ispred grudne kosti jako tanka i mogao bi se implantat palpirati. Ali isto tako, ne smijemo implantat postaviti previše vani, ka pazuhu da se ne vidi rub implantata  (osobito gledajući straga) i da ne ide ka pazuhu kada pacijentica leži. Postoje tačno određene krajnje tačke do kojih se pravi prostor u koji će biti postavljen implantat. Tu je najvažnije iskustvo, znanje i estetski osjećaj hirurga. Glavni determinant veličine  ugrađenih implantata je, ma kako čudno zvučalo, širina grudnog koša. Pojednostavljeno rečeno – što je grudni koš razvijeniji i širi, moguće je postaviti veći implantat.

Prednosti memory gel implantata

Konačno na našem tržištu imamo implantate najnovije generacije. Da se razumijemo, ovi implantati nisu potrebni svakoj pacijentici. Najprikladniji su pacijenticama koje imaju uzak grudni koš a koje žele veće grudi. Zašto? Jer su Memory Gel implantati precizno punjeni kako bi se za određenu veličinu postigla idealna projekcija, čvrstoća i izgled implantata. Važno je da imaju za određeni volumen značajno užu bazu. Dakle, kod pacijentica sa uskim grudnim košom, može se postaviti veći implantat.  Pacijentica može imati veće grudi a da sve izgleda prirodno.

Implantati su punjeni kohezivnim silikonskim gelom, koji je najispijaniji i najsigurniji silikonski gel. To potvrđuju dvije multikliničke, 10-godišnje studije pod nadzorom američkog FDA-a. Dodatna projekcija, dodatna punoća i dodatna čvrstoća odnosno postojanost implantata, zahvaljujući Memory Gel silikonskom gelu, postignut je prirodan osjećaj na dodir. U testu na slijepo 9 od 10 pacijentica preferira Memory Gel Xtra implantate na dodir u poređenju sa implantatim drugih karakteristika dostupnim na tržištu.

Zadovoljstvo pacijenata, svjetska i ocjena naših rezultata

U ispitivanju tržišta Sjedinjenih Država 97% pacijentica koje su radile povećanje grudi  bile su visoko zadovoljne izborom implantata i svojom odlukom. A kod primarne rekonstrukcije nakon karcinoma dojke 99% pacijentica je izrazilo zadovoljstvo procedurom i odbijenim izgledom.

Na seriji više desetina operacija povećanja grudi memory gel implantatima, pokazalo se 100% zadovoljstvo pacijenta učinjenim operativnim zahvatom ali i kvalitetom implantata. Dodatnu sigurnost i manju palpabilnost samog implantata i time dobiven prirodaniji izgled grudi, daje naša tehnika povećanja grudi. Ista tehnika je podsjećamo, objavljena u referentnom medicinskom časopisu i namijenjena je za pacijente sa tankom kožom i malom dojkom kada bi primjena dosadašnjih tehnika mogla dati lošiji rezultat.

Tim koji radi ugradnju implatata

Profesor dr. Reuf Karabeg sa svojim timom u poliklinici ,,Karabeg’’ (prim. dr. Amela Karabeg, dr. Danijela Crnogorac, sestre M. Avdibegović, A. Hujić, B. Trnka, A. Memić), uradio je prvi operativni zahvat jula 2019 kod pacijentice Bandović Nele iz Sarajeva.

RIJEČ DOKTORA:

Prof. dr. Reuf Karabeg: Ponosni smo da nam je nova metoda povjerena od najrenomiranijeg svjetskog proizvođača koji želi inaguraciju nove metode i implantata u BiH bez i najmanje sumnje u neuspjeh. Zahvaljujući dizajnu Memory Gel implantata, pacijentica može postići željenu projekciju i rezultat sa manjom kubikažom tj. težinom implantata. Kod određenih pacijentica dodatna punoća Memory Gel implantata čini podizanje grudi suvišnom metodom, tako da pacijentica postiže željeni rezultat i čvrstoću grudi bez potrebe stvaranja dodatnih ožiljaka koje zahtjeva mastopeksija tj.samo podizanje grudi.

 

 

Implantat Memory gel Xtra je krajem 2017 godine dobio FDA (Državna agencija za lijekove i hranu) dozvolu za distribuciju na tržištu USA nakon višegodišnjeg ispitivanja.

U Evropi registracija CE-mark je dodijeljen u aprilu 2018 godine, te na evropskom tržištu Memory Gel Xtra je dostupna od jula 2018 godine.

U Hrvatskoj je dostupna od septembra 2018 godine, te u Srbiji također. U BiH Memory Gel Xtra implantati su registrovani pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva maju 2019 godine.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here