Dr. Dženita Kurtćehajić: Važnost ginekoloških pregleda  

0
590

Redovni ginekološki pregledi preduvjet su reproduktivnog zdravlja žena, a znanje o važnosti ginekoloških preventivnih pregleda osnova je za poželjno zdravstveno ponašanje žena.

Piše: mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić

Mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić je FMF licencirani ginekolog za I i II trimestar trudnoće. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Specijalizaciju ginekologije i akušerstva kao i magistarski studij završila je 2014. godine također u Tuzli. Edukacije iz oblasti ultrazvučne dijagnostike obavila je u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Zaposlena je ZU Plavoj Poliklinici, a trenutno je na subspecijalizaciji iz humane reprodukcije i liječenja neplodnosti u Mariboru.

Restrukturiranjem Plave Poliklinike, kroz decenije, njihovi klijenti postali su bogatiji  za medicinske usluge po najvišim standardima, a uz najsavremenije tehnologije tu su ekpertska znanja i iskustva. Na taj način došli su do svog prvobitnog cilja, a to je da pacijent dobije vrhunsku uslugu pod jednim „krovom. Nastavljaju i dalje da taj kvalitet permanentno unaprjeđuju i teže ka stalnom dostizanju najviših kriterija, kada je riječ o medicinskim oblastima općenito. Nešto čemu su dali poseban akcenat je ginekologija i akušerstvo, a upravo kroz tu posvećenost, dobili su i odlične rezultate.

Ukoliko niste do sada bili kod ginekologa, ako imate neke dileme, ili ste pak suočeni sa dugotrajnim tegobama, bez ustezanja im se javite, nije uvijek neophodan ginekološki pregled, za početak to može biti i konsultacija, najvažnije je da napravite taj prvi korak!

Sve djevojke i žene barem jednom godišnje trebaju ići na ginekološki pregled. On je često povezan s nelagodom, za što nema razloga, jer liječnici tretiraju spolne organe kao i sve ostale organe u ljudskom tijelu.

Sve djevojke i žene barem jednom godišnje trebaju ići na ginekološki pregled. On je često povezan s nelagodom, za što nema razloga, jer liječnici tretiraju spolne organe kao i sve ostale organe u ljudskom tijelu.

S obzirom na to je prevencija na prvom mjestu u zaštiti zdravlja, redovni kontrolni pregledi predstavljaju osnovu svake preventive. Najveći broj eksperata savjetuje da ukoliko ste seksualno aktivni ili imate preko 18 godina, trebali bi  bar 2 puta godišnje odlaziti kod ginekologa na redovan kontrolni pregled. Ovo su samo neki od savjeta koje za časopis i portal BeautiFUL piše dr. Dženita Kurtćehajić.

Osnovni ginekološki pregled predstavlja opšti pregled polnog organa koji se obavlja manuelno i spekulumom. Njime se postavlja osnovna dijagnoza odnosno upućuje na to da li postoji neki poremećaj ili ne.

Da bi se detaljno, precizno postavila dijagnoza ukoliko postoji neka sumnja rade se ultrazvučni ili color doppler pregled, kolposkopski odnosno videokolposkopski pregled, potom analize briseva, a također i laboratorijske analize. Tu je i nezaobilazni ultrazvuk dojki. Ukoliko se želite ostvariti kao majka, i želite se pripremiti za trudnoću osmislili smo poseban program za vas. Naravno tu je i vrhunsko vođenje trudnoće sa uslugom porodilišta koje je zaživilo tako intenzivno da smo za buduće majke napravili posebnu fb stranicu. Kako zdravlje žene prate uvijek i neizbježni problemi, to zahtijeva seriozan pristup i našu potpunu angažiranost.

Svi pobrojani postupci, analize i eventualne intervencije obavljaju se u cilju dijagnosticiranja i tretiranja određenih oboljenja. Nova znanja i nove tehnologije (3D-4D ultrazvuk, videokolposkopija, laparoskopskahirurgija naš su svakodnevni izazov, a ulaganje u takve tehnologije, dovelo je naš rad na viši nivo, nudeći vama, našim pacijenticama, kvalitetniju uslugu. Ukoliko ste u  nedoumici  oko priprema za pregled, slobodno nam postavite pitanje putem web ili fb stranice a možete i neposredno telefonskim pozivom. Drage naše- vaše zdravlje – naš je prioritet, a vaše  zadovoljstvo je naš uspjeh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here