HomeLjepotaNajveći mitovi o kosi 

Najveći mitovi o kosi 

Mijenjate li često šampon? Šišate se da kosa raste brže? Vrijeme je da razmislite o svojoj rutini.

Često šišanje čini da kosa raste brže

Skraćivanje kose ne utječe na folikulu u tjemenu, što određuje koliko će zapravo i koliko će gusto rasti kosa. Kosa raste otprilike 6 mm svakog mjeseca, bez obzira da li je šišate ili ne. Regularno šišanje s druge strane može ‘učiniti’ da kosa izgleda duže, jer se obično riješite suhih i ispucalih vrhova. 

Ako uvijek koristite isti šampon, prestat će imati efekta

Ne morate ‘rotirati’ više šampona da bi kosa ostala čista. Ali ako ste nedavno počeli farbati kosu ili početi češće koristiti uređaje koji zagrijavaju kosu, dobra je ideja prebaciti se na hidratantni šampon. U suprotnom, ne morate se pozdraviti s omiljenim šamponom! 

Kosa se mora stalno češljati da bi bila zdrava

Vjerovatno ste čuli da će rigorozno češljanje pravilno rasporediti prirodna ulja s tjemena i dodati sjaj vašim dlakama, ili možda da će stimulirati krvotok u tjemenu i poboljšati rast. Nijedno od tog nije istina. Češljanje zapravo elektriše kosu, što vodi do pucanja i oštećenja. Kosu češljajte minimalno i koristite adekvatne uređaje i preparate – široku četku ili onu s mekanim dlačicama. 

Ako manje šamponirate, tjeme će potepeno proizvoditi manje masnoće 

Bez obzira koliko često šamponirate, vaše tjeme proizvodi istu količinu masnoće. Manje šamponiranja nema efekta na lojne žlijezde; genetika i hormoni određuju količinu masnoća koja se proizvede. Većina stručnjaka se slaže: koliko često perete kosu zavisi od vas. Procijenite sami. 

Ispiranje kose hladnom vodom će je učiniti sjajnijom

Mnogi su čuli za ovu priču. Ledeno hladna voda će učiniti da se dlaka zatvori tako da je ravna (i reflektuje svjetlost), glatka i sjajna. Vaša kosa ne sadrži žive ćelije – ne reaguje na hladnu ili vruću vodu. Za sjajnu kosu koristite proizvode za stiliziranje koji sadrže silikone i ulja koja će je učiniti sjajnijom. Ograničite oštećivanje kose vrelim preparatima i stalnim farbanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE