Dr. Zejna Velagić o zaštiti kože nakon sunčanja

0
629

Čišćenje, piling i hidriranje kože kod kuće ili u rukama profesionalaca su osnovni koraci za postizanje zdrave i blistave kože.

Dr. spec. med. Zejna Velagic, specijalista dermatovenerolog

Nakon ljeta, godišnjih odmora provedenih u sunčanim krajevima i pretjeranog izlaganja suncu slijede preporuke i savjeti za očuvanje zdravlja kože, spriječavanje prijevremenog starenja  i preventivnog djelovanja kako bi spriječili nastanak raka kože, te dijagnostikovali prekancerozne promjene i rano otkrili rak kože.

Koža nakon ljetovanja je dehidrirana i suha i ubrzo počinje pokazivati znakove umora i starenja, pa čak i kod nekih osoba akne. Čišćenje, piling i hidriranje kože kod kuće ili u rukama profesionalaca su osnovni koraci za postizanje zdrave i blistave kože. Konzumiranje dovoljno  vode i zdrave ishrane će pomoći čitavom organizmu, pa i koži. Kreme za hidrataciju sa UV zaštitom i antioksidansima se preporučuju za dnevnu upotrebu.

U našoj ordinaciji nudimo tretmane koji efikasno u nekoliko minuta mogu osvježiti izgled kože. Dijamantna mikrodermoabrazija i hemijski piling uklanjanju izumrli, površni sloj kože i stimulišu proizvodnju novog kolagena. Već nakon prvog tretmana rezultati su vidljivi. Iglenom mezoterapijom u srednji sloj kože se ubrizgavaju kokteli hijaluronske kiseline i antioksidansa koji intenzivno hidriraju i hrane dehidriranu kožu.

Sve pigmentacije, madeže i izrasline na koži preporučujemo pregledati dermatoskopom. Dermatoskopija je brza, bezbolna, efikasna i neinvazivna dijagnostička metoda koja pomaže u diferencijaciji zloćudnih (malignih) od dobroćudnih (benignih) pigmentnih promjena. Ovom metodom se može na pravo vrijeme otkriti melanom ili spriječiti širenja melanoma  koji je najsmrtonosniji rak kože. Ova metoda se može koristiti kod svih uzrasta, trudnica i dojilja bez nusefekata.

Madeži koji mijenjaju boju, rubove i veličinu kao i madeži koji spontano krvare ili su na mjestima česte traume trebaju biti pregledani dermatoskopom. U nastanku melanoma glavnu ulogu igraju genetska sklonost i pretjerano izlaganje UV zrakama (solarij i sunce). Simptomi raka kože su promjene na postojećim madežima, novonastale tvorbe i pigmentacije na koži, dlanovima, tabanima i noktima. Adekvatna zaštita od sunca i umjetnih UV izvora je korak koji se može poduzeti ka sprječavanju nastanka melanoma. Svaka promjena madeža i nova promjena na koži zahtijeva dermatološki i dermatoskopski pregled radi pravovremene intervencije.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here