HomeLjepotaKako se riješiti hiperpigmentacije

Kako se riješiti hiperpigmentacije

Primjećujete li posljednjih godina kako vam se nekad simpatične pjegice na čelu, nosu i jagodicama počinju razlijevati u amorfne mrlje? Ne? Nakon ovog i sličnih tekstova, reklame da ne spominjemo, polako će vas početi opsjedati. Zar niste čuli, mrlje su nove bore!

Azijskim ljepoticama mrlje su mnogo veći problem nego nama bore. Njima se prve bore pojavljuju desetak godina kasnije nego zapadnjakinjama, tek u 30-ima, ali diskoloracije su stalna prijetnja porculanskoj puti, azijskom idealu ljepote.

Zato zapadnjački kozmetički brendovi po “depigmentacijski know-how” odlaze na Daleki istok (a nije im odbojna ni činjenica da je mlađahno azijsko tržište mnogo uzbudljivije od starog i iscrpljenog Zapada).

Zahvaljujući otkrićima poslovično konkurentne japanske kozmetičke industrije, znamo da nisu sve mrlje jednake.

Ima onih koje su rezultat kumulativnog fotostarenja, kolokvijalno poznatih kao sunčane i staračke pjege na obrazima, čelu i nadlanicama.

Rađamo se s madežima i nakupinama hiperpigmentacijskih mrlja čiji se intenzitet pojačava ovisno o izloženosti suncu.

Hiperpigmentacije koje su posljedica upala nastaju na mjestu ožiljka, najčešće na “poprištu” (nakon obračuna s prištom).

Melazme posljednje, ali ništa manje vidljive mrlje, koje su posljedica fluktuacije hormona tijekom trudnoće. Kako se manifestiraju u obliku razlivenih asimetričnih mrlja na čelu i obrazima, poznate su i pod romantičnim nazivom “trudnička maska”.

Mrlje uzrokuje i manjak sna

Usprkos uvriježenom mišljenju da su svi tipovi hiperpigmentacija posljedica UV-zračenja, istraživanja japanskih znanstvenika pokazuju da ih izazivaju alergije, vrućina i, zar ste sumnjali, stres.

Zbog neispavanosti imamo natečeno lice, što je znak upale i početka procesa “pjegavljenja”

Svjetlo na kraju tunela

Različiti tipovi hiperpigmentacija zahtijevaju različite metode izbjeljivanja. Dok se neki tipovi mogu riješiti nanošenjem krema u “kućnoj radinosti”, drugi zahtijevaju redovite posjete dermatologu.

Većina topičkih tretmana za izbjeljivanje blokira kemijsku reakciju u samim melanocitima između enzima tirozinaze (izravnog uzročnika tamnjenja) i aminokiseline tirozina (koji potiče stvaranje melanina).

“Depigmentacija” je dugotrajan proces, nemojte se obeshrabriti ako ne vidite rezultate nakon dva-tri tjedna

Najteže se riješiti hormonski izazvanih mrlja, melazmi, jer ih obnavlja i najmanja količina sunčanih zraka. Svakako se posavjetujte sa stručnim dermatologom.

Jer ako ih pokušate izbijeliti laserski, takvi bi pokušaji mogli djelovati kontraproduktivno te izazvati još veća “zatamnjenja”. Pogotovo ako ste skloni poslijeupalnim hiperpigmentacijama.

Onima kojima su draže kreme i serumi nego visokotehnološki zahvati preporučuju se izbjeljujući preparati na bazi vitamina C, kojične kiseline, hidrokinone, glukozamina, ekstrakta sladića…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE