Dragan Grbić: Osim kao napitak, kafu možemo koristiti i za njegu kože i kose

0
411

Većini ljudi jutarnja rutina je šoljica kafe! Savjet: nakon popijene kafe napravite sebi scrub za lice ili tjeme kose, žene preporučuju.

Intervju: Dragan Grbić

Dragan Grbić zadužen je za sve blendove i proizvode koji izlaze iz Fabrike kafe.

Buđenje uz šoljicu kafe je nešto čemu se svi ujutro vesele. Kafa nam pruža mentalni podsticaj koji je potreban kako bi se dan započeo kako treba. Ali kada ne služi samo da nas probudi! Dug je niz beauty benefita koji kafa ima za našu kožu. Može se koristiti na bezbroj načina. Nove tajne ljepote uz kafu su osvježenja i podmlađena koža i kosa. Kroz razgovor smo saznali sve o domaćoj pržionici kafe koja uspješno posluje u BiH, te smo kroz razgovor saznali mnoštvo benefita ispijanja kafe kako za organizam tako i za našu kožu i kosu. U narednim redovima saznajte sve ono što svaka žena želi da zna. 

Za početak nas upoznajte sa vašom pržionicom kafe koja se nalazi u BiH. Kako je krenula Vaša priča? 

Veliki pozdrav vašim čitaocima, naša priča je krenula par godina prije samog pomena Fabrike u bilo kojem smislu. Za to vrijeme smo išli u škole širom svijeta, da bi naši pržioničari bili što školovaniji u svijetu kafe, i naravno dobili svjetski priznate certifikate. Nakon završenih obuka i kurseva pristupili smo stvaranju naših, već dobro poznatih, blendova. Kada smo bili sigurni u naše proizvode, te dobili certifikate za sam proizvod, tu kafu smo plasirali u naše kafeterije. Međutim, vlasnici lokala kako u Banjoj Luci tako i regiona su željeli da koriste našu kafu. Potražnja je bila sve veća i veća, te smo se na taj način proširiti i na druge gradove Sarajevo, Mostar, Tuzla, Herceg Novi i mnogi drugi. 

Po čemu je Vaša kafa posebna, te šta je ističe od drugih? 

Svakoj vrsti kafe se pristupa na poseban način. Sve kafe ponaosob imaju svoje profile prženja, vrijeme degasiranja, ispitivanja u laboratoriji, mjerenje boje, vlažnosti, rastvorljivosti materije. Tek nakon svih ispitivanja i provjera, razne vrste kafa se miješaju u jedan blend. Imamo više vrsta blendova u ponudi, da bi svako od nas pronašao jedan omiljeni, koji mu najviše odgovara aromama i okusima. 

Želimo da napomenemo da u ponudi imamo i specialty single origin kafe iz Kenije, Etiopije, Ruande, Gvatemale koje morate da probate u našim kafeterijama. 

Jutarnji napitak koji svi volimo je kafa. Možete li nam reći gdje je sve možemo popiti?

Prethodnim odgovorima smo već dosta rekli ali nabrojat ćemo naše kafeterije i coffee to go shopove  u Banjoj Luci: Coffee to go shop preko puta Hrama i Opstine, Coffee shop kod Tržnice, Coffee shop u zgradi Ekvatora, Kafeterija i coffee shop u Jevrejskom centru kod Venecija mosta i uskoro kafeterija u sklopu Hotela Palas. 

Da li je dostupna za kupovinu svim konzumentima?

U svim našim shopovima možete da kupite sve vrste blendova i naravno domaću kafu. 

Pored toga što je kafa ukusan napitak koji nam diže jutarnju energiju, koje još benefite može donijeti našem tijelu i koži?

Umjereni unos kofeina je zapravo dobar, a studije su pokazale da može potaknuti sreću, energiju, koncentraciju i društvenost. Kafa može smanjiti rizik za pojavu raka kože bez obzira na to kako kafa može utjecati na izgled naše kože, ona prije svega može utjecati na zdravlje kože, i to pozitivno. 

Piling od kafe je jedan od popularnijih kod žena, možete li nam reći koju kafu Vi predlažete za pripremu pilinga? 

Piling od kafe prvenstveno je djelotvoran kod suhe kože. Bogatim sastavom antioksidansa, pomaže kod osvježavanja kože, hidratacije i prirodnog mašćenja. Bilo koja vrsta kafe će vam pomoći, preporuka je jedino da ne bude sitno mljevena, ipak će malo krupnija zrnca lakše i bolje da odrade posao. 

Pored pilinga za šta je kafa još može da posluži u beauty rutini?

Pored pilinga se najvise koristi kao maska za lice, u kombinaciji sa ostalim preparatima. Koristi se još i za masaže u borbi protiv celulita, žene kažu da pomaže. 

Kofein se odavno koristi u kozmetičke svrhe, da li je istina da stimuliše cirkulaciju i zateže kožu, šta Vi mislite o tome? 

Ne samo da stimuliše cirkulaciju, već je štiti i od sunčeve svjetlosti, ima protuupalni učinak i poboljšava elastičnost, stimuliše stvaranje kolagena. 

Još jedna zanimljiva činjenica u vezi kafe jeste da ojačava kosu masažom u saradnji sa kafom, šta mislite o tome?

Kafa može obnoviti rast kose ili spriječiti abnormalni gubitak kose. Pruža sjaj kosi, osim što je kosa jača i gušća, kafa za kosu vam može dati prirodni sjaj i učiniti je lakšom za oblikovanje i friziranje.

Šta biste Vi rekli da li je kafa zaista ženin prijatelj?

Kafa je prijatelj svih nas, ali ipak ponajviše prijatelj žena. Muškarci je samo piju, dok žene koriste  u druge razne svrhe.

Za kraj šta možete poručiti za naše čitaoce?

Za kraj vam poručujemo da kafu konzumirate i kao napitak i u beauty tretmanima. Jer kafa nas budi, kako dušu tako i tijelo. Veliki pozdrav iz Fabrika coffee i vidimo se na kafici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here