HomeFrizerski saloniMit ili istina? 5 činjenica o kosi koje možda niste znali

Mit ili istina? 5 činjenica o kosi koje možda niste znali

 Da li 100 povlačenja četkom zaista ima učinka na kosu? Može li se kosa ‘navići’ na šampon?

  • 100 povlačenja četkom promoviše zdravlje kose 

To je mit. Češljanje stvara frikciju koja, ako se stalno ponavlja, pogotovo 100 puta, može oštetiti kosu, a pogotovo onu koja je slaba i koja lako puca. Međutim, češljanje ima svoju prednost – način stimulisanja tjemena potpomaže cirkulaciji i pomaže kod ravnomjernog raspoređivanja prirodnih ulja. Dovoljno je samo nekoliko poteza. 

  • Stres uzrokuje sijedu kosu

Kada bi to bila istina, svi bismo bili sijedi u srednjoj školi! Sijeda kosa je stvar genetike. Kada ćelije koje proizvode melanin – pigment dlake – više ne proizvode boju onda raste sijeda kosa. Ne postoji naučni dokaz da stres može ubrzati starenje, ali nije dobar za neke druge stvari. Ekstremni stres može pogoršati opadanje dok kosa prolazi kor razdoblje kada se folikula dlake ‘odmara’. 

  • Kosa se navikava na šampon

To je istina, ali i nije istina. Ako mislite da šampon i maska više ne rade svoj posao, to je zato što su se promijenili zahtjevi vaše kose. Možda ste je ošišali, ofarbali ili ispravili. Možda je promijenila teksturu, možda ste se preselili u drugačiju klimu. 

  • Često skraćivanje ubrzava rast kose

Kosa raste iz tjemena, a sve ostalo je mrtvo. Svako šest do osam sedmica, skraćujte ispucale vrhove da se ne bi dalje penjali uz dlaku. To je samo radi ljepote i teksture vaše kose. 

  • Farba se bolje upija na prljavoj kosi

Farba se zapravo bolje upija na čistoj dlaci, na kojoj nema nakupina prljavštine i proizvoda. Operite kosu noć prije nego što se odlučite ofarbati, čak i ako ćete oprati samo korijen. Izbjegavajte gelove, suhi šampon, pjenu za kosu ili serume dok ne završite farbanje kose. Prirodna ulja zapravo stvaraju barijeru za zaštitu kose tokom hemijske obrade i čuvaju osjetljivo tjeme. Pričekajte 72 sata prije nego što ponovo operete kosu, kako bi se boja u potpunosti uhvatila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE