HomeFitness&zdravljeDrage dame, čuvajte svoje intimno zdravlje!

Drage dame, čuvajte svoje intimno zdravlje!

Održavanje intimne higijene važno je i radi osjećaja čistoće i svježine, ali iznimno je važno da se time žena štiti od infekcija.

Intervju: Mr.sc. Tanja Krešić, dr.med, specijalistica ginekologije i porodništva

Biografija: Mr.sc. Tanja Krešić, dr.med, specijalistica ginekologije i porodništva. Subspecijalistica ginekološke onkologije. Radi na klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar. Rođena je u Mostaru 7.10.1980 godina gdje završava osnovnu i srednju školu, te Medicinski fakultet. Udata je, i majka je dvoje djece. Od 2007 godine radim na Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar. 2012 godine je položila specijalistički ispit, a 2013 godine stječem titulu magistra znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Nakon magisterija i rođenja drugog djeteta nastavljaa akademsku izobrazbu upisavši Doktorski studij, trenutno u izradi doktorske disertacije. 2018 godine polaže subsepcijalistički ispit iz ginekološke onkologije. Aktivno sudjeluje u nastavi kao asistent na katedri za ginekologiju Medicinskog fakulteta kao i na više predmeta Fakulteta zdravstvenih studija. Učestvovala je u izradi nekoliko znanstvenih radova i bila je jedan od organizatora prvog simpozija u našoj zemlji  za premaligne lezije vrata maternice (III/2019.).

Kako bismo sačuvali svoje zdravlje i izbjegli neugodne simptome, važno je naučiti kako pravilno održavati higijena intimnog područja. Dr. Krešić kroz ovaj tekst upoznat će vas sa anatomijom ženskog spolnog sistema kako biste bolje razumjeli važnost i pravila intimne higijene, a zatim i objasniti koje su najčešće pogreške koje žene rade prilikom njenog održavanja. Donosimo vam i savjete o očuvanju intimne higijene u najčešćim situacijama u kojima se žena može naći.

BeautiFUL: Održavanje intimne higijene važno je i radi osjećaja čistoće i svježine, ali iznimno je važno da se time žena štiti od infekcija. Recite nam nešto o tome?

Dr. Krešić: Prirodno je rodnica zaštićena na način da je njena pH vrijednost niža što je čini kiselijom od drugih dijelova tijela. Upravo ta kiselost potiče rast dobrih bakterija, lactobacila, koji sprječavaju razmnožavanje patogenih bakterija, parazita i gljivica. Optimalna pH vrijednost rodnice se kreće od 3,8-4,5. Dobra intimna higijena se upravo i bazira na održavanju pH ravnoteže jer u kiselim uvjetima ne mogu se razmnožavati bakterije koje uzrokuju bakterijsku vaginozu, stanje koje karakterizira pojačan, gusti bijelo-sivi iscjedak  neugodnog mirisa po ribi. U slučaju pojave vaginoze otvara se put i drugim uzročnicima infekcija ginekološkog sistema, posebno uzročnicima spolno-prenosivih bolesti koje ozbiljnije narušavaju žensko zdravlje i plodnost.

BeautiFUL: Koje je prvo pravilo intimne higijene?

Dr. Krešić: Higijena se mora svakodnevno provoditi. Intimna higijena podrazumijeva pranje vanjskih genitalija s toplom vodom i farmakološki provjerenim sredstvima za intimno pranje.

BeautiFUL: Pravilno održavanje higijene pridonosi održavanju zdrave mikroflore rodnice i genitalija? Da li smo upravu?

BeautiFUL: Pravilno održavanje higijene pridonosi održavanju zdrave mikroflore rodnice i genitalija. Jesmo li u pravu?

Dr. Krešić:  U potpunosti! Intimna higijena podrazumijeva održavanje vanjskih genitalija čistim, a unutrašnjost rodnice uravnoteženom u pH smislu. To je način kojim sprječavamo genitalne infekcije i čuvamo reproduktivno zdravlje. Kao što vodimo računa o tjelesnoj i oralnoj, tako moramo biti posvećeni intimnoj higijeni. Ispiranje rodnice, nepravilno brisanje nakon nuždi, ne mijenjanje donjeg rublja, te neadekvatna higijena za vrijeme mjesečnog krvarenja dovode do gubitka ravnoteže između dobrih i loših mikroroganizama u rodnici. U stanju takve neravnoteže dolazi do porasta štetnih mikroorganizama i rodničnih infekcija. Iako nisu fatalne, infekcije rodnice su neugodne i ozbiljno narušavaju kvalitetu života žene i žensko zdravlje.

BeautiFUL: Je li pravilno pranje nakon svakog odlaska na WC?

Dr. Krešić: Higijena intimnog područja se provodi 1-2x dnevno. Pretjerano pranje genitalija nakon svakog mokrenja ili stolice nisu potrebna, dovoljno je higijenski se obrisati i eventualno očistiti s manjom količinom vode. Direktan mlaz usmjeren prema rodnici nije preporučljiv  zbog osjetljivosti samog područja te indirektnog ispiranja rodnice koja se nikako ne savjetuje.

BeautiFUL: Koliko često trebamo koristiti preparate za intimnu njegu ako su prirodni?

Dr. Krešić:  Preparate za intimnu njegu koristimo ovisno o uputama proizvođača i sastavu sredstva. Ne znači ako je nešto prirodno da je nužno i korisno ili neštetno. Žene često stavljaju i vaginalete od prirodnih sastojaka želeći očistiti sluz iz rodnice koja je prirodno tu i koja je korisna. Isto kao što imamo znoj, suze, pljuvačku i druge izlučevine u tijelo tako i sekrecija iz rodnice je normalna i znak je dobrog hormonskog stanja žene. Često se ta sluz naziva „bijelim pranjem“ kojeg se žene silno žele riješiti. Ne samo da je takav pristup jedna velika zabluda već je i štetan. Preventivno stavljanje prirodnih ili drugih medicinskih vaginaleta bez savjeta liječnika je bespotrebno i može dovesti do većeg stvaranja sekreta i narušavanja vaginalne mikroflore. Općenito se može reći da bez obzira na vrstu preparata 1x dnevno je sasvim dovoljno prati vanjske intimne dijelove sa farmakološki ispitanim sredstvima. Rodnica se ispire jedino ako vam ginekolog to savjetuje i to po točno određenim uputama s kojim sredstvom i koliko dugo.

BeautiFUL: Mogu li prehrana i različita emocionalna stanja utjecati na probleme intimnog područja?

Dr. Krešić: Pojačan unos šećera, bijelog brašna, bijele riže i tjestenine može uzrokovati pojavu gljivične infekcije rodnice, dok unos kiselijih namirnica i jogurta djeluju povoljno na pH vrijednost rodnice i sprječavaju infekcije.

Stres sam po sebi mijenja prokrvljenost rodnice, utječe na menstruacijski ciklus i hormone jajnika kao i na sekreciju vaginalne sluzi, a mijenja i kvalitetu našeg života mijenjajući prehrambene navike i ritam spavanja.

Uravnotežena prehrana, odmor, izbjegavanje stresnih situacija i učenje kao se nositi s istim uvelike doprinosi cjelokupnom zdravlju pa tako i spolnom. Moramo sami sebi naučiti biti prijatelji, voljeti svoje tijelo i tretirati ga kako zaslužuje.

BeautiFUL: Koji je najbolji način održavanja pH vrijednosti rodnice i čistoće intimnog područja?

Dr. Krešić: Za održavanje pH vrijednosti bitna je uravnotežena prehrana bez pretjerivanja s ugljikohidratima. Svakodnevno 1-2x dnevno prati vanjske genitalije s neutralnim gelovima ili  sredstvima predviđenim za intimnu njegu koji se mogu nabaviti u apotekama. Mora biti riječ o dermatološki ispitanim sredstvima. Ne ispirati rodnicu bez preporuke liječnika. Naime, rodnica se čisti sama. Sluz koja se stvara u rodnici i koja se mijenja ovisno o fazi ciklusa služi da čisti rodnicu, održava joj vlažnost i pH ravnotežu. Uz toplu vodu i intimne sapune danas na tržištu postoje i kreme za intimnu njegu. Kao što njegujemo lice, ruke i druge dijelove tijela tako danas imamo kreme sa pažljivo odabranim sastojcima koji štite intimnu regiju nakon  preboljenih infekcija, nakon depilacije ili sunčanja, a mogu se koristiti u manjim količinama svakodnevno isključivo za njegovanje.

BeautiFUL: Naglašavamo da je sada ljeto i da smo više izloženi suncu i znojenju te da više vremena provodimo u bazenima i moru. Kako to utječe na intimno područje?

Dr. Krešić: Boravak u bazenskoj ili slanoj vodi dodatno isušuje intimnu regiju. Savjetuje se svakako redovito mijenjati kupaći kostim i nakon tuširanja tijela i pranja intimne regije koristiti kreme za njegu namijenjene za intimno područje.

BeautiFUL: Trebamo li se više brinuti o intimnom području kada idemo na bazene?

Dr. Krešić: Da, trebamo se više brinuti. Prije i poslije kupanja bitno je istuširati cijelo tijelo uključujući i genitalije. Ne sjedati okolo bazena i na ležaljke bez da upotrijebimo svoje peškire ili ležaljke za plažu. Natrpani bazeni bez kontrole od strane zaposlenog osoblja ne mogu garantovati čistoću. Mi ginekolozi trudnicama i ne preporučujemo kupanje u bazenima zbog upitne čistoće bazena u bakteriološkom smislu kao i zbog količine kemijskih agenasa koji se koriste za održavanje vode u bazenima.

BeautiFUL:  Kakvi su dugoročni učinci održavanja intimnog zdravlja žene?

Pravilno održavanje intimne higijene čuva reproduktivno zdravlje. Rodnica je sama po sebi prljava sredina koja se prirodnim načinom čisti, održava vlažnom i regulira pH vrijednost. Ukoliko pretjeramo s pranjem ili zanemarimo tu vrstu higijene stvorit će se plodno tlo za razmnožavanje bakterija koje se iz donjih dijelova genitalnog trakta mogu prenijeti u gornje te dovesti do upale vrata maternice, maternice, jajovoda i jajnika stvarajući zdjeličnu upalnu bolest. Glavna posljedica takvog stanja je neplodnost. Dovoljna je jedna takva infekcija da uništi jajovode, cjevčice u kojima se događa oplodnja što dovodi do veće stope izvanmaternične trudnoće ili nemogućnosti začeća.

BeautiFUL: Koji su vaši savjeti za održavanje intimne higijene?

Dr. Krešić: Bitno je ne pretjerivati. Svakodnevna toaleta intimne regije uz pranje razblaženim neutralnim gelovima ili sredstvima za intimno pranje, bez korištenja sredstava s dodatkom parfema, sasvim je dovoljna. Savjetujem češće mijenjati higijenske predloške (svakih 2-4h) i češća toaleta intimnog područja kao i izbjegavanje odnosa za vrijeme mjesečnice. Tampone ne ostavljati preko noći i često ih mijenjati tijekom dana. Ponašati se spolno odgovorno što  podrazumijeva, uz pažljiv odabir partnera, toaletu prije i nakon odnosa, pražnjenje mjehura nakon odnosa te upotrebu kondoma. Također treba što je ranije moguće naučiti djecu pravilnom brisanju nakon obavljanja nužde (sprijeda prema nazad). Pripaziti i na upotrebu vaginalnih pripravaka te ih koristiti samo uz liječničku preporuku, bez obzira bili „prirodni“ ili ne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE