HomeLjepotaEdita Pirija: Tretmani kojima ćete podmladiti kožu, riješiti se celulita i biti...

Edita Pirija: Tretmani kojima ćete podmladiti kožu, riješiti se celulita i biti spremne za bikini

Ako želite pomladiti kožu lica, vrata i dekoltea, ili čak ukloniti neželjene masne naslage sa tijela, za vas smo u nastavku pripremili potpuno sigurne i bezbolne načine na koje to možete učiniti.

Bliži se ljeto, planiramo godišnje odmore, razmišljamo o haljinama i kupaćim kostimima, ili o veoma važnom događaju na kojem želimo izgledati vrhunski, ali imamo problem – uprkos dijetama, šetnji, fizičkoj aktivnosti, određene masne naslage jednostavno ne spadaju, ili je nakon njih ostala koža u stanju kakvo nismo baš zamislili. Zbog toga, umjesto željenih, kupujemo haljine koje će prekriti problematičnu regiju, kupaće kostime krijemo ogrtačima, i na kraju uvijek oblačimo ono što možemo, a ne ono što želimo. Zvuči poznato? O problemima sa masnim naslagama ali i njihovom riješenu za časopis i portal BeautiFUL piše Edita Pirija.

Edita Pirija je certifikovani maser i kozmetičar sa petnaestogodišnjim radnim iskustvom, trenutno zaposlena u Ciao Bella Beauty Care salonu u Sarajevu. Sklonost ka profesiji je imala još od ranih mladalačkih dana, ali sticajem okolnosti i dešavanja završava srednju medicinsku školu u Konjicu. Uz veliku ljubav koju je imala prema estetici i kozmetologiji, svoja znanja i diplome je sticala kod nekih od najvećih imena iz svijeta ljepote, kako u državi tako i regionu.

Piše: Edita Pirija certifikovani maser i kozmetičar

Veliki broj žena, ali i muškaraca muči muke sa tvrdokornim masnim naslagama koje im izazivaju nesigurnost, komplekse, a često su i veliki izvor frustracije. Iako je uvriježeno mišljenje da nema rješenja bez operativnih esteskih zahvata, postoji i drugi način. Estetika je napredovala u domenu korištenja temperature i ultrazvučnih talasa, te kreirala tretmane koji će ublažiti ili u potpunosti eliminisati problem naborane, opuštene kože i masnih naslaga. Zato, ako želite pomladiti kožu lica, vrata i dekoltea, ili čak ukloniti neželjene masne naslage sa tijela, za vas smo u nastavku pripremili potpuno sigurne i bezbolne načine na koje to možete učiniti.

HIFU 

Želite pomladiti kožu lica, vrata i dekoltea, ili čak ukloniti neželjene masne naslage sa tijela? Onda je HIFU tretman idealno rješenje za Vaše probleme. Hifu je nehirurški tretman, koji svojom fokusiranom ultrazvučnom energijom visokog intenziteta prodire u dublje slojeve kože, te na neinvazivan način, prirodnim postupkom, dovodi do preuređivanja kolagena i elastina u koži, što je čini mlađom i zategnutijom, a zbog postignute temperature na određenoj dubini, dovodi do razgradnje masnih ćelija, zbog čega se masne naslage tope. Pogodan je jednako i za žene i muškarce.

HIFU, prilikom tretiranja kože, potiče tri faze, a to su:

 • faza tzv. upale,
 • faza proliferacije (odnosno obnove), te na kraju
 • faza remodeliranja kože.

U svrhu zatezanja i poboljšanja tonusa kože, tretman se preporučuje osobama iznad 30 godina i više, kod kojih je došlo do pojave bora, proširenih pora, te slabljenja tonusa kože. U svrhu otklanjanja masnih naslaga, preporučuje se osobama (koje imaju problema sa istim) iznad 18 godina.

Tretman se ne preporučuje osobama sa:

 • trajnim implantatima na regiji koja se tretira (to se ne odnosi na zubne implantate),
 • nedavno implementiranim mezonitima, botoksima i hijaluronima,
 • malignim oboljenjima,
 • srčanim pacemakerom ili metalnim dijelovima ugrađenim u regiju koja se tretira,
 • trudnicama i dojiljama,
 • osobama oboljelim od epilepsije,
 • osobama sa teškim cističnim aknama i/ ili otvorenim ranama.

Prvi rezultati, kod većine klijenata se vide neposredno nakon tretmana, dok se veće promjene vide otprilike 3 do 6 mjeseci nakon tretmana, a konačne rezultate klijenti vide nakon 8 mjeseci. Prije tretmana nije potrebna nikakva posebna priprema. Kada klijent dođe na tretman, otkloni se šminka i nečistoće sa kože, utvrdi se stanje i problematika kože koja se rješava i pristupa se tretmanu koji je bezbolan. Nakon tretmana potrebno je da klijenti izbjegavaju fizičke aktivnosti koji zagrijavaju kožu poput treninga, kao i odlaska u jacuzzi i saune. Ne preporučuje se korištenje pilinga, kiselina (npr. glikolna kiselina, itd..), retinoida i tonera.  Kožu treba zaštititi odgovarajućim SPF faktorom (30 do 50).

HIFU je klinički siguran tretman, a ovisno o senzibilnosti kože, nuspojave koje se mogu javiti su:

 • blago crvenilo kože,
 • blaga natečenost tretirane regije i
 • utrnulost tretirane regije.

Ukoliko dođe do pojave istih, nuspojave prolaze nakon otprilike pola sata od tretmana. Ukoliko je jetra opterećena povećanim masnoćama i trigliceridima, moguće je da će dodatno biti opterećena masnim naslagama koje smo otopili tokom tretmana. Stoga, trebamo povesti računa da su nam masnoće u granicama normale prije pristupanja tretmanu. Kao što smo naveli na početku, HIFU je neinvazivan tretman koji nije opasan za zdrav organizam. U zavisnosti koju problematiku tretira, HIFU tretman se može ponoviti od jednog pa do četiri puta godišnje. Ako tretman radimo u svrhu podmlađivanja, radimo ga jednom do dva puta godišnje u vremenskom razmaku od tri do šest mjeseci. Ako ga ipak radimo u svrhu otklanjivanja masnih naslaga, onda ga možemo ponoviti jednom do četiri puta tokom godine u vremenskom razmaku od jednog do tri mjeseca. Više različitih regija možemo tretirati isti dan, npr. abdomen i ruke ili noge se mogu raditi isti dan, a preporučeni razmak između tretmana iste regije je jedan do tri mjeseca.

KRIOLIPOLIZA

Kriolipoliza ili coolsculpting je neinvazivna metoda otklanjanja masnih naslaga tehnikom smrzavanja, koja je usmjerena na eliminaciju masnih stanica, transformišući masnoće pod uvjetima niske temperature. Ovom metodom, masne naslage se na prirodan način, metaboličkim procesom, izbacuju iz organizma. Kriolipoliza nije primarni način za gubitak tjelesne težine, odnosno neće vam jedina pomoći pri mršanju, nego otklanjanju tvrdokornih masnih naslaga na ciljanom području tijela, koje vježbanje ili redukovana ishrana ne uspijevaju korigovati.

Tretman započinjemo označavanjem područja kojeg ćemo tretirati. Nakon toga, stavljamo zaštitnu podlogu koja nam stvara barijeru između kože i aplikatora, odnosno rashladne ploče. Aplikator naslanjamo na područje tretirane regije i pristupamo zamrzavanju iste, narednih 30 do 45 minuta, na -5 do -10°C. Funkcija kriolipolize je smrzavanje masnih ćelija ispod kože, koja ostaje nepovrijeđena, kao i ostala tkiva. Masne ćelije izumiru i izbacuju se trajno iz organizma putem limfe, jetre i bubrega. Tretman mogu raditi sve zdrave i fizički aktivne punoljetne osobe, kao i maloljetne uz odobrenje doktora, koje se žele riješiti tvrdokornih maснih naslaga, a koje je nemoguće eliminisati vježbanjem i uravnoteženom prehranom.

Preporučuje se osobama koje imaju idealnu tjelesnu težinu ili imaju višak kilograma na sljedećim područjima:

 • trbuh,
 • bokovi,
 • gornji dio leđa,
 • unutrašnji i vanjski dio bedara,
 • koljena,
 • ruku te
 • masno tkivo ispod stražnjice.

Kriolipoliza se ne preporučuje:

 • trudnicama,
 • dojiljama,
 • osobama sa operacijama stomaka, gdje postoje ožiljci od rezova,
 • kod oboljenja bubrega i jetre,
 • kod osoba sa ugrađenim pacemakerom,
 • kod osoba sa kardiovaskularnim poremećajem,
 • kod osoba sa krioglobulinemijom,
 • kod osoba sa urtikarijama,
 • kod osoba sa hemoglobinurijom te
 • kod osoba sa hernijom na tretiranom području.

Poslije kriolipolize dolazi do apoptoze, odnosno dolazi do prirodne smrti masnih ćelija, koje organizam, metaboličkim procesom, izbacuje iz organizma, uslijed čega se smanjuje količina deponovanih masnoća, čak od 25% do 50%, stoga, ovo znači da tretman kriolipolize daje fine rezultate u smanjenju masnih nakupina na tijelu. Kriolipoliza ne zahtijeva posebnu pripremu prije tretmana, međutim, važno je osigurati da je tijelo zdravo i da su tjelesne masnoće i trigliceridi u granicama normalnih parametara, da ne bi došlo do opterećenja jetre, uslijed čega je moguća pojava bolova u istoj. Prije tretmana se klijentima uslika i izmjeri tretirana regija, kako bi se pratio tok napretka tretmana. Nakon tretmana, klijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim obavezama.

Moguće nuspojave koje se mogu javiti su:

 • crvenilo koje može potrajati nekoliko minuta ili sati,
 • lokalizirana modrica koja nestaje u roku od nekoliko dana,
 • senzibilizacija područja koja može potrajati od 1 do 8 sedmica,
 • trnci na tretiranoj regiji koji mogu trajati 2 do 3 sedmice, te nakon tretmana može doći do kratkotrajne pojave iscrpljenosti i umora.

Za zdravu i relativno aktivnu osobu, tretman kriolipolize nije opasan po organizam. U slučaju bilo kakve sumnje da li je terapija pogodna za vas, prije terapije se možete konsultovati sa svojim doktorom. Vremenski interval između tretmana na istom području je od 3 do 4 sedmice. U jednoj posjeti se mogu uraditi 1 ili 4 regije, a najčešće se rade 1 do 2 regije. Preporučeni razmak između tretmana su 3 do 4 sedmice.

ULTRAZVUČNA KAVITACIJA 

Ultrazvučna kavitacija je bezbolan, neinvazivan tretman i jedan od najsigurnijih alternativnih metoda liposukcije. Tretmanom se mogu oblikovati svi dijelovi tijela gdje postoji višak masnih naslaga, kao i celulit, a to su: trbuh, bokovi, bedra, stražnjica, koljena i gornji dijelovi ruku. Ovaj proces stimuliše površinsku cirkulaciju i time stvara kolagen, što koži vraća elastičnost i čvrstinu. Prilikom tretmana, koža ostaje neoštećena i zategnuta, a nakon tretmana klijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Tretman ultrazvučne kavitacije omogućava koncentraciju energije na tačno određenoj dubini tkiva, te se na taj način selektivno razbijaju masne stanice ispod kože, a pri tome površina kože, živci i mišići ostaju netaknuti.

Ultrazvučni talasi stvaraju mjehuriće u međućelijskom prostoru između masnih stanica, koji oštećuju membranu masnih ćelija, usljed čeka dolazi do njihovog razlaganja i izbacivanja iz organizma putem bubrega, jetre i limfnog sistema. Tretman mogu raditi zdrave i aktivne osobe, koje se žele riješiti masnih naslaga i celulita. Ultrazvučna kavitacija će vam pomoći da preoblikujete svoje tijelo, zategnete kožu i riješite se lokalizovanih masnih naslaga, ali nije rješenje za gojaznost, niti alternativa za zdrave načine života.

Ultrazvučna kavitacija se ne preporučuje:

 • trudnicama,
 • dojiljama,
 • kod oboljenja bubrega i jetre,
 • kod osoba sa ugrađenim pacemakerom i metalnim dijelovima u tijelu,
 • urtikarijama,
 • malignim oboljenjima,
 • osobama oboljelim od epilepsije,
 • osobama oboljelim od dijabetesa,
 • osoba sa srčanim poteškoćama,
 • osoba koje imaju problemasa holesterolom i povišenim trigliceridima u krvi, te
 • otvorenim ranama.

Da bi rezultati bili vidljivi, potrebno je uraditi najmanje dva do tri tretmana, a ukoliko imate problema sa fibroznim celulitom, potrebno je više od tri tretmana. Nakon prvog tretmana ultrazvučne kavitacije, kod većine klijenata se može ustanoviti smanjene obima tretirane regije čak od 1 do 3 cm, a ukoliko imate dosta masnih naslaga, promjena neće biti vidljiva golim okom. Jedan tretman traje maksimalno 45 minuta, uz obaveznu limfnu drenažu. Nakon tretmana, vaša koža će biti glatka i zategnutija, a kavitacija će poboljšati protok limfe i krvi, time će koža dobiti više kisika, a toksini će biti uklonjeni, zbog čega će izgledati mlađe i zdravije.

Pravila kojih se trebate pridržavati prije tretmana su:

 • Nije preporučljivo jesti 2 sata prije tretmana,
 • Izbjegavati depilaciju i sunčanje u solariju,
 • Potrebno je popiti barem 2l vode prije tretmana (ovo se ne odnosi na sokove, čajeve i kafu),
 • Nije dozvoljen unos alkohola i kofeina dan prije tretmana,
 • Izbjegavati masnoće, slatkiše i skrob.

Pravila kojih se trebate pridržavati nakon tretmana su:

 • Nije preporučen unos hrane sat vremena nakon tretmana,
 • Nije dozvoljeno tuširanje vrelom vodom i odlazak u saunu. Mlaka voda je dopuštena.
 • Nije dozvoljen unos alkohola i kofeina dva dana nakon tretmana.
 • Jedite hranu punu vlakana, pretežno voće i povrće. Izbegavajte masnoće, slatkiše, skrob.
 • Preporučeno je vježbati ili kretati se najmanje 20 minuta dnevno.

Ultrazučna kavitacija je potpuno sigurna za zdrave ljude, upravo zbog toga što tretman kavitacije nije invazivna metoda, ne zahtjeva korištenje lokalnih niti opštih anestezija. Ovaj tretman, naspram liposukcije, uklanja masne naslage, na prirodniji, manje bolan i manje opasan način, ali bez instant rezultata. Nuspojave kavitacije su rijetke, ali se mogu javiti otečenost ili crvenilo na tretiranoj regiji koji mogu potrajati nekoliko dana. Mogu se javiti i nesnosna žeđ ili mučnina u rijetkim slučajevima, ali to se sve vrati u normalu konzumacijom dovoljno vode. Ultrazvučnu kavitaciju ne bi nikako trebale da rade osobe koje imaju oboljenja jetre ili bubrega, jer tokom eliminisanja masnih naslaga, tkivo se razgrađuje i eliminiše kroz krvotok, jetru, bubrege i limfni sistem. Ovi organi imaju vrlo značaju ulogu u njihovoj obradi i izbacivanju iz organizma, te bi se organi znatnije opteretili, tako da bi dodatne masnoće učinile još veći problem u njihovom funkcionisanju.

Ultrazvučnu kavitaciju poželjno je raditi samo na jednoj regiji. Tretman se na istoj regiji tokom jedne sedmice može raditi samo jednom, da bi se organizmu dala prilika da bez velikog opterećenja izbaci razgrađene masnoće putem bubrega, jetre i limfnog sistema. Nije preporučeno raditi tretman na dvije različite regije isti dan, a ukoliko se radi, maksimalno vrijeme tretmana mora biti 45 minuta ukupno. Važno je naglasiti da svi pobrojani tretmani nisu zamjena za zdravu ishranu i fizičku aktivnost, te ne mogu samostalno dovesti do gubitka kilograma, ali su odličan alat za pomoć pri mršavljenju, zatezanju i postizanju idealnih rezultata. Prepustite se u sigurne ruke i ovog ljeta uživajte u željenoj odjeći.

Estetski centar „Ciao Bella Beauty Care“

Adresa: Ul. Džemala Bijedića 160i, naselje Miljacka, Sarajevo

Kontakt telefon: +38762997187

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE