Elena Ćuk: Redovan piling, hidratacija i čišćenje lica su ključ za dobar makeup

0

Kada je u pitanju biranje šminke za određeni tip kože i sama priprema lica, jako je važno pravilno i tačno odrediti kakva je koža osobe koju šminkamo.

Elena Ćuk, profesionalna šminkerica, započela je svoju karijeru u svijetu šminke 2016. godine. Njen put u sviet šminke počeo je u Novom Sadu, gdje je na drugoj godini fakulteta upisala osnovnu obuku za šminkere. Nakon osam godina posvećenog rada i truda, Elena uživa u svojoj profesiji koja je postala ostvarenje njenog velikog sna i životnog poziva. Tokom godina, Elena je razvijala svoj stil i pristup šminkanju, ali su boje i kreativni lookovi ostali konstanta u njenom radu, omogućavajući joj da pokaže svoju kreativnost, umijeće i preciznost na maksimalan način. Godine 2022. Elena je otvorila svoj prvi studio, a krajem 2023. udružila se sa koleginicom kako bi organizovale masterclass za šminkere iz inostranstva. Ova iskustva su samo nastavak njenog puta ka ostvarenju ciljeva u svijetu šminke.

Intervju: Elena Ćuk, make up artist 

Dobrodošli u svijet šminke sa Elenom Ćuk, iskusnom profesionalnom šminkericom čije vještine oblikuju lica već osam godina. Elena, sa svojom strašću prema kreativnosti i preciznosti, dijeli svoje savjete i tehnike kako postići besprijekoran izgled uz minimalnu upotrebu šminke. Od naglašavanja prirodnih crta lica do stvaranja suptilnih efekata sjaja, pridružite nam se u otkrivanju tajni besprijekornog izgleda koji će vas osvježiti, a vašu kožu očuvati.

Koje su najbolje tehnike za naglašavanje prirodnih crta lica, uz minimalnu upotrebu šminke?

Najbolje tehnike za naglašavanje prirodnih crta lica su definitivno konturisanje i upotreba rumenila. Sa malo BB kreme ili  korektora i uz dodatak rumenila  možemo  naglasiti jagodične kosti, a kontura ili bronzer će dati malo definicije samom licu. 

Kako prilagoditi šminku različitim tipovima kože, posebno kada je reč o masnoj ili suhoj koži?

Kada je u pitanju biranje šminke za određeni tip kože i sama priprema lica, jako je važno pravilno i tačno odrediti kakva je koža osobe koju šminkamo. Za masnu kožu se često misli da je problematična za rad ali naprotiv, suva koža je izazovnija. Za masnu kožu uvek biram hidratantnu pripremu i mat šminku dok  za suvu kožu  više koristim hranljiviju  podlogu i biram glowy makeup. 

Koji su najnoviji trendovi u šminkanju za posebne prilike, kao što su vjenčanja ili maturske večeri?

Trend koji je tu već neko vreme je definitvno blendani lajner i mislim da on nikada neće izaći iz mode jer zaista postoji barem 10 vrsta blendanog lajnera i moze da se primeni na razlicite oblike oka pa samim tim klijenti često biraju baš ovaj look. Ono što je obeležilo početak ove sezone jesu pastelne boje  i hladni tonovi tako da je to definitivno nešto što ćemo viđati puno više nego prethodnih godina. 

Kako postići besprijekornu kožu bez izgleda “teške” šminke, koristeći lagane formule proizvoda?

Za besprekoran izgled šminke  je važna zdrava i negovana koža, a tek onda sami proizvodi za šminkanje. Redovan piling, hidratacija i čišćenje lica su ključ za dobar makeup. Uz ovu pripremu, potrebno je proizvode nanositi u što tanjem sloju kako bismo postigli što prirodniji efekat, a nepravilnosti samo ciljano prekriti nekim jačim korektorom ili puderom. Takođe moji omiljeni proizvodi koji daju svežinu licu su krem kontura i rumenilo tako da bih to uvek uvrstila kao must have za besprekoran ten. 

Koje su najbolje tehnike za prikrivanje podočnjaka i nepravilnosti na koži, posebno kada se radi o dugim danima ili noćnim izlascima?

Za prekrivanje podočnjaka i nekih nepravilnosti na licu  važi ono manje je više jer pretrpavanjem proizvoda možemo samo još više naglasiti ono što želimo da prekrijemo. Na tržištu postoje izuzetno jaki i pigmentovani proizvodi koji se koriste baš u ove svrhe i važno je koristiti ih u tankom sloju (zeleni, žuti, narandžasti korektor) kako bismo neutralisali neželjene tonove, a zatim puderom ili korektorom koji inače koristimo, pređemo preko toga kako bismo ujednačili ten. Fiksiranje i setovanje puderom u prahu je obavezno posle ovih koraka kako bi nam šminka izdržala celo veče. 

Kako odabrati pravu nijansu ruža ili karmina koja će najbolje odgovarati boji kože i učiniti osmijeh blistavim?

Postoje neka osnovna pravila za biranje nijanse ruža i karmina ali šminkanje je izuzetno individualna stvar i smatram da je uvek najbolje birati ono sa čime se mi osećamo najbolje i najprijatnije. Devojke sa hladnim podotonom i svetlom puti bi trebale koristiti rozikaste, bež  tonove ili  hladnije crvene nijanse, devojke sa toplijim podtonom mogu koristiti breskvaste, ciglaste, braonkaste ili zagasite tonove crvene dok onima sa neutralnim podotonom stoji većina nijansi iz obe palete.

Koji su najvažniji koraci u stvaranju prirodnog izgleda obrva koji će naglasiti oblik lica?

Najprirodniji izgled obrva cemo dobiti sa markerima kojima možemo iscrtati dlačice, senkama za obrve ili olovkama. Ja uvek volim kombinaciju sva tri proizvoda. Važno je da početak ne bude prenaglašen kao ni gornja linija obrve kako ne bismo dobili oštar i veštački izgled. 

Kako postići besprijekorno nanošenje rumenila koje će dodati svežinu licu bez pretjerane naglašenosti?

Ukoliko niste sigurni u svoje veštine baratanja sa rumenilom, moja preporuka su uvek kremasta rumenila. Možete ih nanositi četkicom, prstima ili blenderom i vrlo lako se blendaju i stapaju sa puderom,čak i ako vam se desi da stavite previše proizvoda. Kada radite sa praškastim proizvodima postoje veće šanse da napravite fleku ili preterate sa količinom proizvoda tako da su kremasta rumenila moja preporuka.

Koji su najbolji trikovi za stvaranje privlačnih, ali suptilnih efekata šljokica ili svjetlucanja na licu?

Za sjaj  lica uvek biram rumenila koja u sebi sadrže simer, a na očima volim da koristim tečne senke. One će vam dati onaj wet look koji je dosta popularan u letnjem periodu. Takođe za suptilan sjaj možete koristiti i hajlajter u uglovima oka ili malo sjajnog pigmenta koje možete staviti preko rumenila. Ukoliko nemate masnu kožu,  face and body sprejevi ili fiksatori sa simerom su takođe odlična opcija. 

Kako pravilno očistiti šminku s lica nakon dugog dana, uz minimalno oštećenje kože?

Za pravilno čišćenje lica nam je potrebno više proizvoda, a dobar početak su balzami za skidanje šminke (rastopiće svu šminku, čak i vodootpornu), zatim pena za umivanje (ja uvek biram Afrodita professional liniju) i krema ili serum za lice. Izbegavajte vlažne maramice i micelarnu jer su to proizvodi koji samo površinski skidaju šminku i neće nam skroz očistiti pore. Piling je poželjno raditi 2 puta nedeljno i uvek biram enzimske pilinge jer mehanički mogu da naprave oštećenja kože koja ne možemo odmah primetiti.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here