Eliminisanjem bilo kojeg makrosa radite na štetu svome tijelu i narušavate hormonalni balans

0

Jedini istinit pristup da izgubite cm masnih naslaga, da napravite rekompoziciju tijela i ubrzate metabolizam jeste da povećate mišićnu masu, zadovoljite unos makrosa, radite težinski i cardio trenirng.

Na internetu ćete naći mnoštvo informacija o tome koja dijeta i koji pristup je najbolji kako bi izgubili neželjene kilograme. Ne jedite iza 18 sati, izbacite slatkiše i peciva, namažite se čudesnom kremom za topljenje masnih naslaga, izmasirajte se i izgubit ćete cm, popijte čaj za ubrzavanje metabolizma, popijte suplemente različitih kompanija koji ”poništavaju” loše obroke, budite na raznim dijetama (jogurt,UN, bolnička..itd), radite sate i sate kardija. Za one naprednije u fitnesu koji znaju da je ovo sve prethodno navedeno zabluda, javlja se pitanje koji pristup je najbolji: biti na keto i izbaciti UH ili raditi rotacije UH. Jedini istinit pristup da izgubite cm masnih naslaga, da napravite rekompoziciju tijela i ubrzate metabolizam jeste da povećate mišićnu masu, zadovoljite unos makrosa, težinski trening i cardio po potrebi i u ovisnosti u kojoj je fazi osoba. Početnici imaju beneficiju izgradnje mišićne mase čak i uz blagi kcal deficit.

Sta je metabolizam?! Ne, to nije ono koliko ste puta morali otići na wc i koliko Vam se često prazne crijeva. Defekacija (pražnjenje crijeva ) je isključivo rezultat završene probave koja započinje već u ustima , a završava u debelom crijevu.

Metabolizam je skup hemijskih procesa koji su potrebni da naše tijelo održi život i djeluje u dva smjera anabolizam (izgradnja), katabolizam (razgradnja). Potrebna energija koju naše tijelo koristi da bi preživjelo je bazalni metabolizam. Ukratko koliko je našem tijelu potrebno kcal da preživi u stanju mirovanja. Mišići su najveći potrošači energije, te ukoliko želimo trošiti što vise kcal čak i dok mirujemo potrebno je izgraditi mišiće pomoću dovoljnog unosa proteina kao gradivne materije i težinskog treninga kao stimulansa za rast mišića. Masti i UH naše tijelo koristi isključivo kao energiju. Sada kada smo razgraničili pojmove da se vratimo: KETO i masti kao izvor energije ili UH kao izvor energije.

U posljednje vrijeme je u fitness industriji velika ekspanzija LCHF i KETO ishrane. Promoviše se da je ovo jedini i najuspješniji način da izgubite višak masnih naslaga i da će Vas UH učiniti ”debelima” ukoliko budu zastupljeni u Vašoj ishrani. Primjetila sam da su posebno djevojke u strahu od UH i maksimalno ih izbjegavaju.

Ugljeni hidrati Vas neće ”udebljati”, ali neizbalansirana ishrana i kcal suficit hoće. Jako pogrešna stvar jeste eliminacija bilo kojeg makronutrijenta. Dakle, u Vašoj ishrani moraju biti zastupljeni i proteini i masti i UH. Eliminisanjem bilo kojeg makrosa radite na štetu svome tijelu i narušavate hormonalni balans. UH će dati energiju Vašem tijelu u toku treninga, imat ćete više snage na treningu i samim time ćete povećati potrošnju i osigurati gubitak masnih zaliha. Služe za regeneraciju naših mišića, što su mišići odmorniji imaju i veći potencijal za rast. Više mišića = brži bazalni metabolizam. Brži bazalni metabolizam = naše tijelo troši više kcal čak i dok mirujemo.

UH podižu nivo melatonina (hormon sna koji luči hipofiza). Bolji san osigurava bolji oporavak mišića. Svi koji su ikada probali keto znaju i koliko su bili ”željni” svih namirnica. Dan koji je potreban za ”punjenje” glikogena pretvorite u dan ne za jelo nego klasično prejedanje. Velike šanse imate za poremećaj u ishrani sa ovakvim pristupom

Za koga je ketoza?

Za onoga kome odgovara. Indicirana je u slučajevima poremećaja inzulinske rezistencije, hiperglikemije, nekim slučajevima hiperinzukinemije i eventualno osobama koje imaju jako prekomjernu težinu, a nisu u stanju kvalitetno izvoditi fizičku aktivnost. Svemu je potrebno vrijeme i morate vjerovati procesu. Ništa od navedenog se ne dešava preko noći. Iz vlastitog primjera sam uvidjela da mi je bilo potrebno 3 godine aktivnog treniranja (i to ”muškog” treniranja). Tek u posljednjih pola godine mogu reći da mi se metabolizam ubrzao.  Pisala sam ranije da sam u toku priprema gubila masne naslage na 2000 kcal dnevno, a prije samo godinu dana sam bila na 900 kcal dnevno kada sam započela prve pripreme. Dakle, forme koje vidite na fotografijama se grade prilično dugo. Nema okvirnog pristupa i onoga ”jedem po osjećaju”. Ako želite kvalitetne rezultate i pristup mora biti takav. Da bi upoznali svoje tijelo i donekle radili na osjećaj potrebno je mnogo vremena, a do tada se naoružajte stpljenjem, kuhinjskom vagom, plastičnim posudicama za obroke i kvalitetnim težinama. Mnoge djevojke će Vam reći da ne trebate raditi sa težinama nego da povećate broj ponavljanja pri izvođenju vježbi, ali vjerujte to nije adekvatan pristup. Na taj način mozete raditi ako ste zadovoljni trenutnim stanjem i u svrhu održavanja postojeceg stanja. I za kraj jedna vrlo bitna napomena : naučite razlikovati mišićnu masu i tjelesnu masu… više kilograma ne znači nužno da se mišićna masa povećala.

Za više tekstova posjetite instagram profil: www.instagram.com/leylakuki

Piše: Lejla Šečić, personalni trener

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here