HomeLifestyleElvir Bajrić: Keratinski tretman, šta je i kako pomaže kosi?

Elvir Bajrić: Keratinski tretman, šta je i kako pomaže kosi?

KERATINSKI TRETMAN

 

Piše: TIGI LICENCIRANI EDUKATOR, Elvir Bajrić

Kao dugogodišnji frizer, vlasnik salona i Akademije „RADIONICA“ uvijek svojim učenicima i mladim saradnicima želim da objasnim uzrok pojave na kosi, načnim potrebnog tretmana i rezultate koje mogu dobiti. Tako ću se danas obratiti i vašim čitaocima.
Cijela kosa je sastavljena od keratiniskih lanaca proteina, kada dođe do nekog prekida u lancima ili njihovog oštećenja i kosa je oštećena. Kovrdžave kose su prirodno porozne sa manje keratina.
Keratinski tretman je hemijski postupak koji uranja u folikulu dlake puneći te keratinske lance i dajući glatku i sjajnu kosu. Rezultati tretmana traju i do tri mjeseca. S obzirom da je ovo hemijski postupak kosa se ne puni prirodnim keratinom nego hemijskim sastojcima, keratinski tretmani sadrže formaldehid. Moram reći da je osnovni sastojak koji daje efekat ovom tretmanu, Formaldehid u određenim količinama pri isparavnju kancerogen stoga se ne preporučuje više od dva tretmana godišnje. Postoje novi termani koji ne sadrže formaldehid , ali nisu tako učinkoviti na krajnjem ishodu ili u dužini trajanja rezultata.

Postupak keratinskog tretmana je sljedeći: prvo se opere kosa, zatim se prosuši i keratinski proizvod se nanosi kao da se farbate premen po pramen, nakon što se nanse na cijelu kosu, prosuši se fenom i nakon toga isfenira. Posljednji korak je peglanje kose profesionalnom peglom također pramen po pramen u tom trenutku doazi do velikog isparavanja pa se preporučuje provjetren prostor.
Dužina trajanja postupka obavljanja keratinskog tretmana zavisi od vrste proizvoda koju frizer koristi, kao i od vrste kose i koliko je ima.
Što se tiče keratinskg tretmana kod kuće isto je kao isa svim frizerskim tretmanima ( farbanje, pramenovi, blajhanje) sve je moguće uraditi kod kuće, ali ne očekujte rezultate koje dobijetu u frizerskom salonu.
Nakon keratinskog tretmana ne smije se prati kosa od 48 do 72 sata i ne smije se stavljati u rep ili previjati na bilo koji način.Takođe neki tretmani traže da se nakon toga pere kosa šamponima bez sulfata.
Postoje mnogi proizvodi koji sadrže keratin i koji su na prirodnoj osnovi utiču na popravljanje keratinskog lanca, ja lično preporučujem TIGI HAIRCARE liniju proizvoda koju koristim godinama, a naročito – Dumb Blond keratinsku masku koja je jedna od najboljih maski na tržištu za rekonstrukciju keratina u folikuli dlake.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE