Kako liječiti cistične akne za čistiju kožu?

0

Kako liječiti cistične akne za čistiju kožu

Što koristiti, kada koristiti i kako za dobro očistiti cistične akne.

 

Cistični prištići nalik su trolovima na Twitteru: što ih više gnjavite i trpite, veći i iritantniji su. I definitivno u slučaju cističnih akni boli. Loše.

Cistični prištići mogu se činiti nemogućim pobijediti. Istina je da su cistične akne jedan od najtežih oblika akni, ali one nisu nepobjedive. S pravim savjetima za liječenje cističnih akni u priručniku alata doći ćete do čistije i svjetlije kože.

ŠTA JE CISTIČNA AKNA?

Cistične akne nisu poput obične crne što znači da zahtijeva intenzivniji tretman.

Cistične akne nastaju kada kvržica jedan do dva milimetra ispod površine kože postane jako iritirana i upaljena. Ti su čvorovi napunjeni uljem koje vaša koža prirodno proizvodi; ali za razliku od akni na površini, nigdje nema tog ulja – pa se ono vremenom naduva i raste pod kožom. Ako imate cistične akne, to znate: Ovi prištići su nevjerojatno bolni na dodir.

Ako se ne liječi, jedan cistični izboj može trajati tjednima. Cistične akne su također poznate po tome što ostavljaju ožiljke iza sebe.

Šta uzrokuje cističnu aknu?

Velik dio korijena cističnih akni je genetski – tako da, ako ih imate, vjerojatno niste mogli mnogo učiniti da to spriječite. Izloženi faktori najčešće su oko fluktuacija u mjesečnim ciklusima hormona.

Ako kući vratite posao, neće vam pomoći ni očistiti cistične akne. Poznato je da pretjerani stres pogoršava sve oblike akni, uključujući cistične prištiće.

KADA TREBA POSJETITI DERMATOLOG?

Čim osjetite da vam se događa cistična provala, javite se na pregled kod dermatologa. Ako liječite posebno jak iscjedak ili imate ponavljajuće cistične akne, vaš dermatolog može propisati antibiotik ili lijekove za lokalnu uporabu. U nekim slučajevima se mogu propisati pilule za kontrolu rađanja ili neki drugi lijek.

Neke cistične akne – ali ne sve – vaš dermatolog može liječiti injekcijom na licu mjesta. Injekcije kortizona mogu umanjiti crvenilo i otekline oko cističnog prištića u roku od 48 sati.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here