HomeLjepotaEna Mučibabić: Priprema lica kod kuće prije tretmana šminkanja u salonu 

Ena Mučibabić: Priprema lica kod kuće prije tretmana šminkanja u salonu 

Ukoliko imate svoju odgovarajuću skincare rutinu i redovno njegujete svoju kožu, neće biti potrebne pretjerane pripreme kože za tretman šminkanja. Sheet maska i uklanjanje viška dlačica na licu bit će sasvim dovoljna, dok će se vaš šminker pobrinuti za sve ostalo!

Piše: Ena Mučibabić, make up artist

Ena Mučibabić kao profesionalni šminker radi već 6 godina i pripremu lica prije tretmana šminkanja smatra izuzetno bitnom za cjelokupni finalni izgled samog makeupa. Čista, hidrirana i zdrava koža šminkerima će dodatno olakšati pri stvaranju savršenog i besprijekornog make upa.

Koliko je bitno stalno brinuti o njezi kože i ptice na grani znaju, ali se o tome baš i ne vodi računa, priznajte same sebi. Kada želimo savršenu šminku i zakažemo termin kod svog make up artiste, ne možemo očekivati čuda ako lice tj podloga nije baš najbolja. Zbog toga smo sa Enom razgovarali na tu temu, što kroz ovaj članak možete da pročitate. 

Baš kao što je rečeno u uvodu, ukoliko želite da vaša šminka bude stvarno lijepa, svježa i postojana cijelo vrijeme, na tretman trebate doći čistog lica bez šminke. Na taj način vaša koža je bila već neko vrijeme odmorna i spremna je za nanošenje profesionalne ozmetike. Ovo su neki od najvažnijih savjeta i preporuka za pripremu lica kod kuće prije termina šminkanja.

Čišćenje lica 

Iako se možda podrazumijeva, dosta ljudi zanemari detaljno čišćenje lica, što može oduzimati vrijeme šminkeru ako je ostao veći dio vaše šminke od “noći prije”. Micelarnom vodom, mlijekom za čišćenje lica, pjenom ili gelom detaljno očistite lice od pudera. Bitno je također detaljno skinuti ostatak maskare i moguće ostatke ljepila za trepavice. Nakon skidanja šminke, prljavštine, znoja i zagađenja sa kože, prelazimo da idući korak a to je piling lica.

Piling lica  

Jako važan dio njege lica, a posebno prije termina šminkanja. Mrtve stanice i koža koja se peruta pogoršati će sam izgled lica i koji god puder izabrali, ako klijent neredovno i neadekvatno održava lice, puder će to dodati istaći. Preporučujem piling lica noć prije, blagim kružnim pokretima i naravno odabir pilinga prema tipu vaše kože. 

Hidratacija 

Nakon pilinga kože potrebna je dobra hidratacija. Hranljiva hidratantna krema i serum učinit će odličan posao i vaše lice će postati mekano i biti idealna podloga za sutrašnje šminkanje.

Maska za lice 

Nije neophodna ali itetkako može popraviti stanje lice za kratko vrijeme. Birajte hidrtacijsku ili detox masku, ovisno o tipu vaše kože. Jako volim Sheet maske sa vitaminom C ili kolagenom i preporučujem korištenje bar jednom u sedmici. Dodatna njega nikada ne može škoditi!

Maske će osvježiti i intenzivno nahraniti lice koje će zablistati u toku šminkanja.

Višak dlačica na licu 

Poželjno je doći na termin šminkanja bez viska dlačica na licu kako bi šminka izgledala besprijekorno. Visak dlačica na naušnicama zna često da se istakne tj. više primjećuje nakon nanošenja pudera dok je popunjavanje i sjenčanje obrva šminkerima otežano uz obrve kojima treba čupanje i oblikovanje. Na gornjem dijelu kapka sama sjena i blendanje iste neće djelovati uredno i precizno ukoliko imamo mnogo dlačica viška. Uklanjanje viška dlačica bih preporučila dan ili dva prije šminkanja kako bi se izbjeglo crvenilo i iritacija kože.

Usne i hidratacija

Jako bitna stavka za savršen izgled ruža. Izbjegnite ljuštenje i pucanje kože usana tako što ćete ih dobro hidrirati par dana prije tretmana šminkanja. Vaše ispucale usne izgledat će jako loše u završnici ako dodatno izaberete matt ruževe. Svaki šminker će prije samog tretmana nanijeti balzam za usne koji ima mnogo vremena da djeluje dok ne bude vrijeme za nanošenje ruža, ali ipak ako su usne dehidrirane balzam neće moći pružiti dovoljno hidratacije – tako da povedete računa oko hidratacije i balzama danima prije.

Okoloočna krema 

Ukoliko je koristite u svakodnevnoj rutini, ne zaboravite je ni dan pred šminkanje. Hidrirati će tanku kožu oko očiju i smanjiti vidljivost sitnih bora. Pobrinite se da čistaci lica ne sadrže alkohol i neće narušiti barijeru kože. Ukoliko imate svoju odgovarajuću skincare rutinu i redovno njegujete svoju kožu, neće biti potrebne pretjerane pripreme kože za tretman šminkanja. Sheet maska i uklanjanje viška dlačica na licu bit će sasvim dovoljna, dok će se vaš šminker pobrinuti za sve ostalo! Pored samog tretmana šminkanja, pokušajte redovno čistiti lice kod kozmetičara, koristiti SPF, njegovati i hidrirati lice sa odgovarajućim serumima i kremama, bar sedmično u rutinu ubaciti peeling i sheet masku.

Vaša koža će vam biti zahvalna, kao i vaš šminker! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE