Dr. Eldar Mehmedbašić: Pravilna intimna njega žene

0
770

Održavanje intimne higijene je veoma važno za žene i muškarce. Žene su naročito osetljive i podložne raznim vaginalnim infekcijama i zbog toga je pravilna intimna higijena važna ne samo da budete čiste i svježe, već i da bi spriječile zdravstvene probleme. Gotovo da ne postoji žena koja nikada nije imala problem sa crvenilom, iritacijom, peckanjem i svrabom. Neke žene ove simptome imaju jako često.

Piše: Dr. Eldar Mehmedbašić ginekolog

Dr. Eldar Mehmedbašić zaposlen je u Zavodu „Mehmedbašić“ od 2009. godine. Specijalizantski staž je obavljao u Opštoj bolnici Sarajevo na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo, te na Ginekološko-akušerskoj klinici, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista je ginekologije i opstetricije od 2016. godine.

Bakterijska vaginoza i gljivična infekcija dva su najčešća stanja zbog kojih se žene diljem svijeta obraćaju ginekologu, a ona često nastaju zbog neadekvatne i najčešće pretjerane higijene intimnog područja. Kako bismo sačuvali svoje zdravlje i izbjegli neugodne simptome, važno je naučiti kako pravilno održavati higijena intimnog područja. U ovome tekstu koji za časopis BeautiFUL piše dr. Mehmedbašić, prvo ćemo vas upoznati s anatomijom ženskog spolnog ssistema kako biste bolje razumjeli važnost i pravila intimne higijene, a zatim i objasniti koje su najčešće pogreške koje žene rade prilikom njenog održavanja. Donosimo vam i savjete o očuvanju intimne higijene u najčešćim situacijama u kojima se žena može naći.

Vaginalne infekcije mogu da se jave kod:

  • hormonskog disbalansa (u trudnoći, za vrijeme dojenja)
  • poslije uzimanja antibiotika koji uništavaju „korisne bakterije“ (tada se češće javljaju gljivične infekcije)
  • uslijed stresa
  • prehlade
  • za vrijeme menstruacije
  • poslije spolnog odnosa
  • porođaja

Vaginalne infekcije se javljaju kao posljedica poremećaja prirodne ravnoteže vaginalne flore ili kao posljedica spolnih odnosa bez zaštite i tada se radi o spolno prenosivoj infekciji. U takvim slučajevima je neophodno otići kod ginekologa i sprovesti liječenje oba partnera. Ginekolozi kažu da postoje određena pravila koja moraju da se poštuju da bi se sačuvalo zdravlje polnih organa žene. 

Obratiti pažnju na sljedeće: U intimnoj higijeni preporučuje se izbjegavanje alkalnih sapuna. Njihovom upotrebom se stvaraju uslovi za razvoj brojnih patogenih bakterija. Danas postoje sredstva za intimnu njegu žena koja svojom kiselošću (pH) stvaraju prvu branu infekciji genitalnog trakta. Higijenu intimnih dijelova tijela treba održavati specijalnim preparatima, najčešće gelovima/sapunima određene kiselosti koji se kupuju u apoteci ili svakoj bolje snabdjevenoj parfumeriji. To su preparati s biljnim ekstraktima koji ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu. Bitno je da sapun ili specijalni preparat ima pH oznaku od 3,8 do 4,5 jer tada neće doći do promjene bakteriološke sredine u vagini.

Zabranjena su unutrašnja ispiranja, osim po preporuci ginekologa, jer se time povećava mogućnost infekcije.

Nipošto ne treba koristiti spužvu ili rukavicu za pranje intimnih dijelova tijela zbog toga što njima mogu da se nanesu mikroskopske povrede na nježnoj i osjetljivoj sluzokoži polnih organa

Treba se prati mlakom vodom, čistim rukama, medicinskim sapunom niske pH vrijednosti, od Venerinog brijega ka čmaru. Mlaz vode i pokreti ruke prilikom pranja uvijek treba da je usmjeren odozgo naniže da se mikroorganizmi oko čmara ne bi prenijeli na sluzokožu vagine tj. u smjeru (od Venerinog brijega ka čmaru). Nemojte usmjeriti jak mlaz vode direktno u vaginalni otvor da ne biste sprali zaštitni „film“ koji sprječava prodor bakterija u vaginu. Svaka žena treba da ima svoj peškirić za intimnu higijenu koji treba da mijenja najmanje dva puta sedmično.

Nošenje dnevnih uložaka smanjite što je više moguće, bez obzira kojeg su sastava. Svaki uložak smanjuje mogućnost “prozračivanja” intimnog područja, stvara toplije i vlažnije okruženje, što naročito pogoduje porastu gljivica.

Nošenje uložaka tokom menstruacije – mijenjajte najmanje pet-šest puta dnevno.

Tampone možete upotrebljavati, samo ih redovno mijenjajte svakih 3-4 sata, i nikako ih ne upotrebljavajte po noći. Nosite samo pamučno donje rublje, nema veze jesu li to tange ili obične gaćice, važno je i da nisu preuske. Odgovorno spolno ponašanje – najveći je faktor u održavanju spolnog zdravlja i sprečavanju spolno prenosivih bolesti.

Tokom ljetnog odmora tj. kupanja u rijeci, moru ili na bazenu, redovno mijenjajte kupači kostim.Obavezno posjećujte ginekologa (redovno radite papa test). Dakle, pridržavanje pravila dobre intimne njege i redovne kontrole kod ginekologa koji će odlučiti kakvu terapiju sprovesti je najbolje što možete uraditi za vaše zdravlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here