Estetski okuloplastični zahvati periokularne regije za dugotrajani mladolik izgled

0
442

Tokom života dešavaju se brojne promjene na našoj koži, poseban naglasak je na licu i dekolteu. Starenjem, dolazi do opadanja razine estrogena što za posljedicu ima smanjenje čvrstoće lica i isušivanje kože. Zbog raznih promjena smanjuje se ukupna kvaliteta kože, dolazi do promjena na licu u vidu opuštenosti, a godine se počinju otkrivati i na vratu, ističe dr. Nina Jovanović.

Dr.Nina Jovanović, MSc, MPH, specijalista oftalmologije i okuloplastični hirurg. Nakon obavljene specijalizacije, školovanje je nastavila na University of Iowa, gdje je završila Master of Public Health, te usavršavanje iz okuloplastične i orbitalne hirurgije na  Virchow Charité, u Berlinu, Iowa Hospital i Clinics, Iowa City; Weill-Cornell Medical Center, New York City; internacionalni fellowship na Kellogg Eye Centru, Ann Arbor pod mentorstvom Prof. Dr Alon Kahane. Ostale značajne edukacije su European School for Advanced Studies in Ophthalmology, Švicarska i Malta; MTS Wetlab Austrija; Lions Educational Centre, Češka. Član je European Society for Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery, Association for Research in Vision and Ophthalmology, BHAAAS, TOA. Dobitnik je nekoliko internacionalnih nagrada: “Best in American Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery  2019 and Best of Oculoplastics at American Academy of Ophthalmologists 2019”, “ASOPRS Foundation award”, “Developing Country Eye Research Travel Fellows Award of ARVO”,” Fellow of the American-Austrian Foundation”.

 

Regija lica koja zahvata čelo, obrve, kapke, te srednje lice u okuloplastičnoj praksi naziva se periokularnom regijom i posebno je sklona ranim znacima starenja. Starenje uzrokuje kombinacija genetskih i okolišnih faktora, posebno ultraviolentno zračenje, ponavljani pokreti mimične ekspresije i izloženost duhanskom dimu, a manifestira se pojavom bora, neravnom teksturom kože, gubitkom volumena i elasticiteta, te opuštanjem tkiva i kože lica.

Zdrav i prirodan izgled ove regija možda najviše pridonosi sveukupnom dojmu mladolikosti jer oči su obično prvo što na osobi primjećujemo.

Obzirom na brojne mišiće i potporne ligamenete ove regije, opuštanje tonusa kože predstavlja fiziološki proces starenja, a može se usporiti ili korigovati neinvazivnim kozmetskim procedurama poput filera, botulin toksina, mezonitima, ili drugim kozmetskim tretmanima koji su nažalost ograničenog trajanja i potrebno ih je ponavljati.

Najdugotrajniji rezultat daju hirurške korekcije ove regije, a zahtijevaju sagledavanje stanja i odnosa svih struktura koji je čine, te uzimanje u obzir položaj obrva, bore između dva oka, i sa strane oka, višak kože svih kapaka, spuštenost gornjih kapaka, prolapse masnih jastučića, spuštenost suzne žljezde, te gubitak elasticiteta kože cijele regije.

Korekcije se mogu raditi pojedinačno, ovisno o problemu pacijenta ili ličnim preferencama, te kombinovano u sklopu jednog zahvata. Obzirom na anatomsku složenost ove regije, te blizinu oka, mišića koji ga pokreću, te dižu i spuštaju kapke, važno je da ove procedure izvode hirurzi koji su specijalizirani za hirurgiju ove regije, te poznaju fiziologiju i anatomiju oka. U oftalmologiji, hirurške zahvate ove regije obavljaju okuloplastični hirurzi.

 

Kombinovana procedura podizanja obrva te blefaroplastika gornjih i donjih kapaka

Jedna je od najefikasnijih kombinovanih procedura podmlađivanja ove regije. Ovim zahvatom na gornjim kapcima uklanja se višak kože, i podiže spušteni dio obrve koji je često odgovoran za spuštenost kapka. Na donjim kapcima odstranjuje se višak kože, peglaju neravnine uklanjanjem ili transpozicijom masnih jastučića, te stabilizira vanjska tetiva donjeg kapka čime se preveniraju česte komplikacije ove operacije, ili može podstići izgled azijatskih kontura kapaka. Ovaj zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji, traje oko 2 sata i potpuno je bezbolan. Mogu se koristiti konci koji se tope ili koji se uklanjaju nakon sedam dana što se procjenjuje prema kvalitetu kože pacijenta.

 

Podmlađivanje gornjeg lica: zatezanje gornjih kapaka uz podizanje obrva

Estetski gledano gornji kapak i obrva čine jedinstvenu cjelinu. Zbog toga je važno uraditi lifting obrve prije ili tokom operacije blefaroplastike ukoliko za to postoji indikacija. Ukoliko pozicija obrve nije sagledana preoperativno i obrva nije podignuta tokom same operacije blefaroplastike, ni pacijent niti hirurg neće biti zadovoljni rezultatom. Podršku obrvama daju mišići i masno tkivo iza njega koje se ranije odstranjivalo tokom blefaroplastike dajući često skeletonizirajući dojam, međutim savremeni pristup sada zapravo zagovara da se volumen masnog tkiva ove regije očuva ili čak nadopuni. Naravno, pozicija muških i ženskih obrva se razlikuje, i upravo oblik luka daje ženstvenost ili muževnost licu, što treba uzeti u obzir preoperativno. Ukoliko se tokom blefaroplastike odstranjuje višak ili uklješteno masno tkivo, ne smije se zamijeniti sa tkivom suzne žljezde jer nerijetko izgledaju slično. U slučaju da je suzna žlijezda potonula u kapak, može se sa dva ili tri šava ponovo pričvrstiti u svoje ležište procedurom koja se naziva peksija suzne žlijezde. Ovaj zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji, traje oko sat i pol i potpuno je bezbolan.

 

Podmlađivanje srednjeg lica: zatezanje donjih kapaka ili “peglanje podočnjaka” sa mid-face liftingom

Slično, donji kapci sa srednjim licem čine jedinstvenu cjelinu. Postoji nekoliko tehnike ove operacije ali se većinom one kombinuju individualnim pristupom pacijentu. Može se raditi pristupom kroz kožu ili kroz konjunktivu sa zadnje strane kapka. Često se sa metodom blefaroplastike kombinira stabilizacija donjeg kapka da se prevenira ektropion ili retrakcija donjeg kapka, te lifting gornjeg dijela lica ili obraza stabilizacijom dubokim šavovima za pokosnicu orbitalnog luka. Time se diže obraz, i “peglaju” neravnine koje se rezultat prirodnog opuštanja kože. Ovaj zahvat izvodi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji, i traje od 2.5 do 3 sata.

Sve metode imaju dugogodišnji efekat i često se urade samo jednom. Preporučena dob za svaku od procedura je različita i naša ordinacija generalno ne preferira ove operacije prije 35 godine života.

Sve navedene zahvate, sa posebnim akcentom na očuvanje integriteta i funkcije oka i okolnih struktura obavlja okuloplastični hirurg, oftalmolog Mr.sci.med.dr. Nina Jovanović, MPH u timu sa prof. Jasminom Alajbegovic-Halimic u Privatnoj oftalmološkoj praksi “Dr. Halimić” u Sarajevu na adresi Augusta Brauna 3. Ordinacija sarađuje sa vodećom internacionalnom oftalmološkom klinikom iz Turske “Dünyagöz Hospitals Group”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here