Historija crvenog ruža

0
439

ON JE bezvremenski, on je seksi, on je fatalan… on je sve samo ne običan! Koristile su ga gejše, prostitutke, kraljice…

Premda je bio poznat i otprije, tek je dvadeseti vijek donio njegovu široku uporabu. Do tada je bio proganjan, branjen, idealiziran, i uvijek tražen. U ondašnjoj verziji ruža, koristila ga je već i sama Kleopatra, poznata po želji i osjećajem za lijepo. Istomišljenica je bila i kraljica Elizabeta, engleska vladarica 16. stoljeća. Voljela je svoju blijedu put naglašavati crvenim ružem. U novije vrijeme, isto je činila Marilyn Monroe, sada Gwen Stefani i mnoge druge. Tko bi mu mogao odoljeti?

Protiv njega su se pokušali boriti svi, od Crkve, koja ga je zabranjivala u srednjem vijeku, do britanskog parlamenta koji je 1770. izglasao zakon kojim svaka žena koja ga nosi biva proglašena vješticom. I feministice su ga pokušavale okarakterizirati bestidnim i provokativnim, potpuno neprihvatljivim.

Pravi obrat dešava se u SAD-u za vrijeme Drugoga svjetskog rata kada se sa usana tadašnjih glumačkih diva seli na usne običnih žena. Izmučene ratom, crveni ruž je bio sinonim za bolja vremena, pružajući im je glamur koji nisu imale. I takvim je ostao sve do danas.

Glamur koji žene osjećaju kad ga stave na usta, nepovratno je lansirao crveni ruž na sve kozmetičke police diljem svijeta, u različitim nijansama i teksturama. Za koju god se vi odlučile, kada ga nanesete, biti ćete sve samo ne – obične.

index.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here