HomeFitness&zdravljeEvo šta morate učiniti da zaštitite kožu prije treniranja 

Evo šta morate učiniti da zaštitite kožu prije treniranja 

Vježbanje podrazumijeva super aktivnosti koje su dobre za vaše mišiće, držanje, održavanje kilaže i otpuštanje stresa, ali pomaže i zdravlju vaše kože.

Prema riječima stručnjaka, sve vrste vježbanja pomažu koži, tako što je štite od starenja, sprječavaju pojavu akni, poboljšavaju hidrataciju kože i oštećenja. Ako se posvetite vježbanju, možete vratiti kazaljke na satu i izgledati bolje nego ikada. Međutim, potrebno je i pripremiti kožu za vježbanje tako da izbjegnete negativne rezultate. Evo šta trebate uraditi prije i poslije vježbanja.

Očistite lice

Prije teretane, počnite od čistog starta, bez obzira da li nosite šminku ili ne. Najbolji način da očistite lice je uz pomoć micelarne vode. Možete i osvježiti lice mistom ili sprejem za lice. Proizvodi će vašem licu dati dodatnu hidrataciju. 

Nanesite kremu za zaštitu od sunca

Ako vježbate na izvanu, uvijek zaštitite kožu kremom za zaštitu od sunca s faktorom od bar 30. Svaki put kad vježbate na suncu, izlažete kožu elektromagnetnim zracima koji mogu oštetiti kožu i stvoriti znakove starosti. Tu je i znoj od vježbanja, zbog čega bi bilo poželjno da krema bude vodootporna. 

Izbjegavajte teške hidratizirajuće kreme

To je nešto što ne želite na licu dok se znojite. To će na vašoj koži stvoriti barijeru koja sprječava isparavanje vode. Rezultat mogu biti začepljene pore, ali će se i koža teže prirodno hladiti. Ako želite hidratizirati kožu prije treninga, tražite kiseline za lice s nutrijentima za kožu i hidratacijskim svojstvima. Ipak, preporučujemo da se raspitate o vrstama kiselina za lice, jer je važno pronaći onu koja će odgovarati vašem licu. 

Tuširanje

Čim završite trening, pokušajte se što prije istuširati. Znoj stvara idealno vlažno okruženje za bakterije, pa je bitno da što prije sa sebe skinete sav znoj, masnoće i slično. Ovaj je korak posebno važan za osobe koje su sklone aknama, u čijem slučaju se preporučuje ‘oprati’ lice benzoil peroksidom. 

Hidratacija

Bez obzira da li ste ‘minimalist’ što se tiče proizvoda ili volite svoj korejski režim održavanja kože i ljepote, preporučuje se koristiti serum za lice nakon vježbanja. Ovaj će proizvod hidratizirati i ‘napojiti’ vašu žednu kožu. 

Ohladite lice

Baš kao što trebate ohladiti mišiće nakon vježbanja, trebate ohladiti i vašu kožu. Toplota može biti štetna za kožu jer zaustavlja ili usporava njen proces obnavljanja. Nakon treninga umijte se hladnijom vodom, ali i po vratu i prsima. Kod kuće također možete staviti i masku s efektom hlađenja za dodatnu relaksaciju. 

Svi znamo da je vježbanje vrlo dobro za tijelo i um, ali ako ne obratite pažnju na kožu, fizičke aktivnosti bi mogle stvoriti neke probleme. Nasreću, briga o njoj je poprilično lagana, pa će vam biti lako da održavate svoju rutinu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE