HomeFitness&zdravljeDr. Tihana Mazalin: Koliko su opasne opekotine od sunca? 

Dr. Tihana Mazalin: Koliko su opasne opekotine od sunca? 

Opekotine od sunca potrebno je spriječiti jer osim što donose bol i nelagodu, dugoročno mogu ostaviti posljedice – blaže, poput ubrzanog starenja kože ili teže, poput raka kože.

Dr. Tihana Mazalin je ginekolog s više od 30 godina radnog iskustva i 8 Najdoktor certifikata za izvrsnost. Rođena je i odrasla u Zagrebu, te je tu i završila Medicinski fakultet. Tvorac je i vlasnik Poliklinika Mazalin u Zagrebu.

Opekotine od sunca nisu bezopasne, toga smo svi svjesni, samo nismo sigurni koliko vodite računa o svojoj koži i koliko ozbiljno shvatate riječ „opekotina od sunca“. Kroz ovaj članak ćete pročitati sve što biste trebali znati o opekotinama, a o njima za časopis BeautiFUL piše dr. Tihana Mazalin. 

OPEKLINE OD SUNCA – ŠTA SU I KOLIKO SU OPASNE?

Upalna reakcija na ultraljubičasto značenje (UV zračenje) naziva se opekotina od sunca. Opekotine dobijemo prilikom boravka na suncu. Najčešće opekotine dešavaju se na površinskom dijelu kože. Osobe koje su svjetlije puti, plave ili riđe boje kose, dosta lakše podvrgnu opekotinama. Osobe koje su tamnoputije su manje sklone opekotinama. 

Veliki rizik koji sa sobom nose opekotine je nastanak raka kože (melanom), zbog toga je potrebno da svoju kožu zaštitite kako ne bi došlo do toga. Također, opekotine ubrzavaju starenje kože, pogotovo ako su u pitanju opekotine na licu. Opekotinama nalikuju i opekotine od solarija.

ZAŠTITA FAKTOROM – SPF

Zaštitni faktor od sunca – SPF ima oznaku na svakoj boci, govorimo od SPF 15,30,50 i slično. SPF označava koliko dugo možete biti sigurni na suncu, bez rizika da ćete dobiti opekotine. SPF 30 znači da se možete izlagati suncu 30 puta duže nego bez zaštitnog faktora, a bez straha od opekotina. Osobama svijetle puti savjetuje se primjena SPF 50+, dok se onima tamnije puti savjetuje primjena SPF 30. Zaštitni faktor može biti organski (s prirodnom tvari) ili fizikalni (s česticama koje mehanički sprječavaju prodor sunca do kože). Primjer fizikalnog SPF su mineralne kreme za sunčanje.

VAŽNO! SPF ne predstavlja zaštitu ili barijeru za tamnjenje kože, SPF ima ulogu da zaštiti kožu a pri tome svakako da možete pocrniti.

KAKO SPRIJEČITI OPEKLINE OD SUNCA?

Savjetujem da se ne izlažete suncu u periodu od 10 i 16h, jer je tada sunce najjače. Ukoliko ste u tom periodu na plaži ili bilo gdje drugo, svakako da je obavezna zaštita.

Odjeća svakako može pomoći u zaštiti od sunca, govorim o majicama koje imaju duže rukave, šeširi i naočale. 

Antioksidansi poput vitamina A, E, C, silimarina i beta karotena štite kožu od slobodnih radikala (opasnih čestica koje nastaju djelovanjem sunca na kožu), zbog toga se dodaju u kreme za sunčanje kao dodatna zaštita. 

Kreme za brzo tamnjenje pojačavaju djelovanje sunčevih zraka na kožu i olakšavaju nastanak opeklina te njihovo korištenje nije preporučljivo. Krema za sunčanje za lice trebala bi se primjenjivati prilikom svakog izlaska iz kuće. U ljetnim mjesecima najbolji SPF za lice je 30 ili 50+, dok on u zimskim mjesecima može biti i niži. 

IZGLED OPEKOTINA NA KOŽI, KAKO IZGLEDA?

Kada izgorimo, prvenstveno nastaje crvenilo uz osjećaj topline, na koji se nadovezuje osjećaj zatezanja kože, a nakon toga dolazi do guljena kože na dijelovima tijela koji je izgorio. 

Kada se koža koja je izgorena oguli, na tim dijelovima koža nije tamna kao na ostatku tijela koje nije izgorio. Kožu ne treba silom guliti nego pustiti da se ona sama oguli kako ne bi došlo do infekcije kože.

KOLIKO TRAJU OPEKOTINE OD SUNCA?

Koža koja ima blage opekline, one traju oko tri dana, dok koža koja je teže opečena traje duže. Crvenilo od sunca se ne može ublažiti, ali prolazi samostalno nakon nekoliko dana. 

KAKO UBLAŽITI OPEKOTINE OD SUNCA?

Ne postoji lijek za opekotine od sunca, nego je potrebno određeno vrijeme da koža zacijeli. Međutim nelagoda koja se javlja uslijed opekotina može se ublažiti uzimajući lijekove protiv bolova. Kratkoročno ublažavanje bola je hladan tuš.

Svakako da se koža treba hidrirati kremama koje sadrže aloa veru. Unos tekućine je neizostavan i veoma bitan faktor kada vam se ovo desi. Prirodni lijek koji nije znanstveno dokazan kao lijek za isto, je jogurt, koji pomaže u ublažavanju bolova.

KADA SE JAVITI DOKTORU? 

Pomoć stručnog lica potražite u slučaju jakih opekotina uzrokovanih suncem. Povišena tjelesna temperatura, bolne opekotine su također razlozi da se obratite doktoru za savjet. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE