Festival savremene žene okupio preko 1000 uspješnih žena

0
382

Velika priča Festivala savremene žene 2019. okupila je u Tuzli preko 1000 uspješnih žena kako bi tokom četiri dana razmijenile svoja iskustva, priče o usponima ali i padovima te sklopile nova prijateljstva i poslovna partnerstva.

Na svečanosti otvorenja Festivala savremene žene održane su dvije kratke panel diskusije koje su bile samo mala uvertira u sve što nas čeka.

Na prvom panelu obratili su se Admir Ćulumarević iz Hrvatske u svojstvu moderator, te Zorica Bukinac, ambasadorica Slovenije u BiH, Christiane Constanze Hohmann, ambasadorica Njemačke u BiH i Amelia Achmad Yani, ambasadorica Indonezije u BiH.

Na drugom panelu u svojstvu moderatora obratio se Zlatko Berbić sa panelisticama ispred Udruženja poslovnih žena BIH, Getready – Future Lab iz Slovačke, Business And Professional Women iz Češke, te Association For Women’s Career Development iz Mađarske.

Nakon svečanog otvorenja Festivala savremene žene, u Mejdanu je počeo veliki koncert jedne od najvećih rock grupa naših prostora, Parnog Valjka. Nije bilo moguće sakriti oduševljenje tokom trajanja dvo i po satnog koncerta tokom kojeg su se svi prisutni beskrajno dobro zabavljali.

Fenomenalna predavanja u Bingo City Center-u a dvoranama CineStar, koja su uslijedila, nosila su nevjerovatnu energiju i poruke koje su mnogi na svojim društvenim mrežama neprestano citirali. Drugi dan bio je rezervisan i za početak sajma ženskog stvaralaštva na kojem su se predstavile žene iz BiH, ali i svijeta sa svojim unikatnim i kreativnim proizvodima.

Ovogodišnja zemlja partner bila je Indonezija koja je sve prisutne dočekala svojim tradicionalnim kulturno umjetničkim programom, ali i slavnom indonezijskom kafom za sve koji u navedenoj strastveno uživaju. Indonezija je predstavila dašak ove egzotične ali i kulturom bogate zemlje što će ostati upamćeno. Drugi dan sajma završen je monodramom glumice Mie Begović “Sve što sam prešutjela” sa kojom se, prema riječima prisutnih, svaka žena može identifikovati.

Treči dan je bio jednako bogat predavanjima na lokacijama u centru grada: Narodno pozorište Tuzla, kino mladih Kaleidoskop i Gradska vijećnica bile su mjesta energičnog dijaloga ali i životnih priča koje su zbog njihove snage dovele do suza ali i glasnog smijeha.

Tokom dana održan je i ručak sa gradonačelnikom za sve učesnice Festivala kada su imale priliku da se druže, dodatno upoznaju ali i uživaju u čarima gostronomske ponude.

Kraj Festivala bio je predviđen za keynote speach Bisile Bokoko uspješne poduzetnice sa adresom u

Madridu i New Yorku a koja je na noge postavila velike brendove poput Zare, Mango, Desigual-a.

Nakon njenog govora koji je izazvao ovacije uslijedio je panel važan za budućnost ovog društva a to je panel WOMAN LEAD DIALOGUE FOR THE FUTURE gdje se razgovaralo o položaju žena ali i njihovoj ravnopravnosti ovog trenutka u svijetu. Festival je zaključen tradicionalnom dodjelom priznanja “Super žena” a tokom koje je nagradu “Žena ženi” dobila uvažena prof. dr. Ermina Iljazović.

Ovaj Festival okupio je tokom četiri dana i preko 100 mladih volonterki i volontera iz čitave Bosne i Hercegovine što je veliki korak za društvo koje želi da mladi ljudi uvide pozitivne razloge za njihov ostanak u zemlji . Oni su za vrijeme trajanja Festivala prikupljali i potpise za peticiju “100 000 potpisa za ravnopravnost” te pokazali koliko je jedno ovakvo pitanje važno za našu budućnost.

Nakon završenog II Festivala nekoliko stvari je sigurno: Festival postaje tradicionalan, mjesto je fantastičnih priča koje trebaju čuti kako žene tako i muškarci a sigurni smo da će organizatori već danas krenuti sa planiranjem III Festivala savremene žene u Tuzli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here