HomeLjepotaFileri u rukama stručnjaka

Fileri u rukama stručnjaka

Punije usnice oduvijek su simbol senzualnosti žene, ali jedino u slučaju kada one izgledaju prirodno i njegovano, uprkos apliciranju filera.

Piše: Prim. dr. Siručić Ismail, specijalista stomatološke protetike i maxilofacijalne hirurgije

Estetska medicina je nova grana medicine koja je u posljednja dva destetljeća doživjela veliki uspon. Osnovni cilj je prevencija, njega i briga kojom se sprječava pojava znakova starenja i usporava starenje.

Revolucija u estetskoj medicini je dosegla vrhunac sa upotrebom dermalnih filera u svrhu podmlađivanja. Fizički izgled vrlo je bitan i na psihološkom i na praktičnom planu. Vidljivi estetski defekti, posebno oni na licu mogu imati determinirajuću ulogu u samopouzdanju, socijalizaciji ali i društvenoj prihvaćenosti. Defekti mogu biti povezani sa starenjem, mogu biti lezije od raznih bolesti ili nesreća (akne, rane, opekotine) ili je riječ o defektima konstitucijskog tipa. Povećano očekivanje u pogledu dužine života nije posljedica samo kvalitete života nego i napretka nauke.

Želji da se živi duže, dodaje se i želja da se živi kvalitetno, te ako je moguće, u dobrom zdravlju i održavajući privlačan izgled.

Filer bi trebao postizati prirodan rezultat i pacijent bi se nakon tretmana filerom trebao odmah vratiti svakodnevnom životu. Pod trajanjem filera podrazumijeva se potencijalno vrijeme prisutnosti u tkivima, tj. prisutnost u vremenu efikasnosti korekcije bore. Sigurnost filera dolazi od sposobnosti da se izbjegnu neželjeni kolateralni učinci, ističe dr. Siručić. U godinama kada je zavladao trend estetske medicine i uljepšavanja lica hijaluronskim filerima, nešto više o svemu tome reći će nam prim. dr. Siručić Ismail.

Šta je ustvari hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je vrsta glikozamino glikana. Ovu kiselinu u vezivnom tkivu stvaraju nanizani disaharidi – od heksuronskih kiselina je D-glukuronska kiselina, a od heksozomina to je glukozamin. Drugim riječima to je jedna vrsta složenih šećera koji se stvaraju u organizmu. U vezivnom tkivu ulazi u sastav sa elastinom i kolagenom.

Hijaluronska kiselina je supstanca koja je prirodno prisutna u našem tijelu. Njena osnovna uloga je da osigurava koži potrebnu vlažnost. U ranoj mladosti u tijelu je prisutna najveća koncentracija hijalurona. Nakon 30-e godine, količina hijaluronske kiseline u koži počinje da opada i ona gubi hidriranost i elestičnost. Taj proces je moguće usporiti hijaluronskim filerima kojima se nadograđuje potrošena hijaluronska  kiselina u tkivu. Sa ovom procedurom najbolje je krenuti kada počnu prve bore, jer ih je na početku lakše korigovati, čime se sprječava njihovo produbljivanje.

Gdje se primjenjuje hijaluron u estetskoj medicini ?

U estetskoj medicini hijaluron je našao široku primjenu u tretmanima oblikovanja usana, bilo da se radi o izvlačenju kontura ili povećanju volumena usana, popunjavanju bora na koži lica, vrata, ruku, korigovanje nepravilnosti na nosu, kao i konturisanje lica – srednje i donje trećine, uključujući angularni predio, kao jaw-line.

Posebno bih naglasio da se trendovi mijenjaju i što se tiče tretmana hijaluronske kiseline, prevaziđeni tretman koji je bacao težište na pretjeranom naglašavanju volumena usana, polako zamjenjuju tretmani koji njeguju prirodan izgled kože. Tretman za dubinsku hidrataciju tkiva – održavanje tonusa kože i obnavljanje volumena, podstiče sintezu kolagena, učvršćuje kožu i čini je elastičnom, a rezultati su odmah vidljivi.

Kad je riječ o konturisanju lica, posebno bih istaknuo hijaluronski filer Cutegel, formulisan pomoću najmodernije tehnologije, sadrži „cross-linked“ (umreženu) hijaluronsku kiselinu koja je posebno osmišljena kako bi osim volumena vratila i prirodne konture, te zagladila sitne bore i koji u odnosu na druge filere postiže veće rezultate sa manjom količinom filera, oštre konture i sa pristupačnom cijenom moguće je odraditi full face tretman sa kojim su pacijenti iznimno zadovoljni.  Posebnu nagradu za mene kao doktora, predstavlja osjećaj zahvalnosti pacijenta da mu je nadoknađeno deset godina izgubljenog mladalačkog izgleda. Cutegel je filer posebnih svojstava, a to su gustina, čvrstoća, postojanost na mjestu apliciranja, bez mogućnosti migracije i prividnog nestajanja. Naglašavanjem kontura lica, tj. koštano mišićnog rama, vraća se izgubljeni tonus uslijed opuštanja mišića i licu vraćamo mlađi izgled.

Popunjavanjem medijalne i lateralne srednje trećine lica, djelimično se zateže i koža infraorbitalnog područja, a licu se ublažavaju znakovi starenja. Cutegel postiže odlične rezultate u naglašavanju donje trećine lica – „jaw line“, ublažavanjem masnih jastučića na donjoj vilici, konturisanjem donjeg dijela rama lica (angularna regija), kao i popunjavanjem pre-aurikularnog dijela, ako postoji indikacija. Temporalna regija se također može popunjavati ovim filerom. Ovaj filer se može koristiti i za rekonstrukciju nosa, poravnanje ispupčenja na vrhu nosa kao posljedica traume (kifoza), devijacija u jednu ili drugu stranu, asimetrije krila nosa, kao i ispravljanje drugih nedostatka na nosu. Drugim riječima, Cutegel filerom se može raditi remoduliranje čitavog lica. To zahtijeva dobro poznavanje anatomije glave, korištenje kanile, osjećaj simetrije, posjedovanje vizije šta se želi postići, te malo umjetničkog talenta. Uvijek je bitno naglasiti da apliciranje filera nije nimalo bezazlen čin i da pacijente treba upozoriti da postoji mogućnost od dešavanja komplikacija, koje može riješiti samo ljekar.

Koje su tehnike apliciranja hijaluronskih filera i na šta trebamo upozoriti pacijente nakon tretmana ?

Odabir tehnike ubrizgavanja filera zavisi od indikacija, mjesta apliciranja, strukture filera, veličine igle i iskustva samog doktora. Tehnike apliciranja uključuju: linearnu, tačkastu, lepeza tehniku, mrežastu i tehniku depozita. Prije svakog tretmana jako je bitno uzeti ispravnu anamnezu od pacijenta; ime i prezime, godište, bolesti – urođene i stečene, lijekovi koje koristi, povrede, operativni zahvati, da li se prije podvrgavao tretmanu filerima, očekivanja i želje pacijenta. Pacijente bi trebalo fotografisati prije i nakon tretmana kako bi uporedili rezultate.

Nakon tretmana pacijente treba upozoriti da se ne izlažu ekstremnoj hladnoći ili toploti narednih 48 sati, da izbjegavaju masiranje tretirane regije, kao i veću fizičku aktivnost u narednih 6 sati. Ukoliko je moguće, pacijentima treba savjetovati da spavaju u blago uzdignutom položaju glave, te da sa beauty rutinom njege kože nastave 24 sata nakon tretmana.

Koje esetske zahvate preferiraju Bosanke i Hercegovke i koji trendovi vladaju ?

Punije usnice oduvijek su simbol senzualnosti žene, ali jedino u slučaju kada one izgledaju prirodno i njegovano, uprkos apliciranju filera. Silikonske usne neprirodne veličine odavno nisu u trendu, a nisu ni estetski privlačne. To možemo vidjeti na primjeru holivudske dive, Monice Belluci, koja već godinama svoj izgled održava lijepim, a da ne mijenja karakteristične crte svog lica. Naglašavanjem kontura jagodica i jaw-line, sa posebno kvalitetnim filerom, kao što je Cutegel, jedno umorno lice u zrelim godinama, možemo da podmladimo čak i do deset godina, mometalno i bez velike boli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE