Funkcionalni i estetski problem viška kože kapaka

0

Jedan od čestih estetskih i funkcionalnih problema prilikom starenja je prisustvo „viška” kože i uvećanih nabora na kapcima. Ovu pojavu češće primjećujemo kod gornjih kapaka ali može da zahvati i donje kapke.

 

Za portal i časopis beautiFUL piše: Ognjen Aničić, oftalmolog, zaposlen u Klinici MedicoLaser u Banja Luci

 

 

Dermatohalaza

 Najčešći uzrok spuštenih kapaka je gubitak elastičnosti i kolagena kože oko očiju – drugim riječima, starenje kože. Koža na očnim kapcima (gornjim i donjim) i ispod njih je najosjetljivija, najtanja i popušta baš na tim mjestima. Vrlo je česta pojava i obično zahvata oba oka. Kapci imaju vrećast izgled, s nejasnim naborima, a mogu biti udruženi sa prodorom masnog tkiva kroz slabu orbitalnu pregradu (unutrašnji sloj kapka), koja je granica prednjeg dijela kapka i orbitalnog sadržaja.

Ovakav vid spuštenih kapaka koji se odnosi na višak kože naziva se dermatohalaza.

Dermatohalaza se ponekad zamjenjuje sa blefarohalazom ali ovo su dva različita stanja mada je konačni rezultat (izgled) isti.

 

Blefarohalaza

 Blefarohalaza je vrlo rijetko, inflamatorno oboljenje koje se javlja kod mladih ljudi. Karakteristično zahvata samo gornji kapak, te može biti na jednom ili oba kapka. Smatra se da je to oblik lokalnog angioedema (otoka) ili brzo nakupljanje tekućine u tkivu. Otok gornjih kapaka je bezbolan i elastičan a koža otečenih kapaka glatka i zategnuta. Bolest počinje oko puberteta i javlja se u epizodama koje traju nekoliko dana. Česte epizode ovog oboljenja mogu dovesti do istezanja kože gornjeg kapka, tako da ona ostane u „višku” formirajući kesasti kožni nabor kao i kod dermatohalaze. Tokom vremena učestalost ovih epizoda se smanjuje. Blefarohaza je u većini slučajeva idiopatska – uzrok je nepoznat.

Liječenje blefarohalaze nije potrebno. Ukoliko tokom vremena dođe do estetskih ili funkcionalnih poremećaja indikovano je hirurško liječenje kao kod dermatohalaze.

Treba razlikovati ovakvo stanje od stanja u kome dolazi do padanja kapka, u smislu da oči izgledaju kao da su poluzatverene. Ovo stanje ima mnogo teže uzroke od starenja kože i mnogo je više od estetskog problema a naziva se ptoza kapka.

Dermatohalaza može biti funkcionalni ali i estetski problem.

 Višak kože gornjeg kapka može dovesti do sužavanja vidnog polja posebno u gornjem dijelu.

Pacijenti stalno drže podignute obrve i podignutu glavu kako bi kompenzovali gubitak vidnog polja. Višak kože može gurati trepavice ka oku što dovodi do pojačanog suzenja i iritacije oka. Pored funkcionalnih smetnji postoje i estetski problemi jer dermatohalaza daje licu “umoran” izgled.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here