HomeLjepotaGljivice na stopalima – uzorci, simptomi i liječenje

Gljivice na stopalima – uzorci, simptomi i liječenje

Nedostatak higijena i nepravilne životne navike su najčešći primarni uzročnik gljivične infekcije na stopalima.

Piše: Tihana Primorac, podolog

Nedovoljna higijena, cjelodnevno nošenje zatvorene obuće i pojačano znojenje mogu dovesti do razvoja učestale gljivične infekcije stopala koju poznajemo pod nazivom atletsko stopalo. Kako zaražene osobe mogu predstavljati izvor infekcije, vrlo je važno obratiti pažnju na pravilno liječenje i adekvatnu prevenciju. Podolog Tihana Primorac vrlo rado sa vama dijeli savjete u prevenciji i liječenju ove naporne gljivice. Pratite njene savjete kako kroz ovaj tekst tako i kroz njenu IG stranicu @misso_estetski_centar.

Stopalo čovjeka je krajnji dio noge, kojim se oslanja na tlo. Nosi cijelu težinu tijela i omogućava kretanje i stajanje.

 

Postoje tri luka (unutrašnji i vanjski uzdužni te prednji poprečni), koji podržavaju tetive i mišići, a koji su bitni za normalnu funkciju stopala. Svodovi i lukovi stopala često se spuštaju zbog opterećenja, pa nastaju statički izazvane deformacije:

  • Ravno ili spušteno stopalo (pes planus),
  • Spušten i proširen prednji dio stopala (pes transversoplanus), što je obično praćeno izvrnutim nožnim palcem (hallux valgus).

Takve deformacije su često posljedica upotrebe fiziološki neprikladne obuće, što vremenom izaziva bolovi u stopalima i listovima, a moguće su i otekline (edemi) oko gležnja.

Glavni uzročnici bolesti gljivica noktiju poznatije kao onihomikoza ili tinea unguium su dermatofiti. U najvećem broju slučajeva uzročnik je Trichophyton rubrum, ali često se se pronalazi i Trichophytom mentagrophytes, te u manjoj mjeri Epidermophyton floccosum. Većina infekcija započinje kao gljivična infekcija stopala tinea pedis, koja se potom proširi te zahvati i nokte. Uzročnici koji ne pripadaju skupini dermatofita su kvasci roda Candida (Candida albicans i Candida tropicalis), te plijesni Scopulariopsis brevicaulis, Aspergillus niger i Hendersonula toruloidea.

Kako dijagnosticirati gljivice na noktima

Temeljni postupak za postavljanje dijagnoze gljivične infekcije nokta je mikološka dijagnostika, prvenstveno nativni mikroskopski preparat i kultura. Uzima se uzorak u obliku strugotine iz oboljelog dijela nokta (“mrvičasti” materijal na granici između zdravog i bolesnog dijela nokta), nalaz se očitava unutar 14 dana. Važno je napomenuti da se barem 5 dana prije mikološke obrade ne primjenjuje nikakva lokalna terapija.

Simptomi i vrste gljivičnih infekcija noktiju

Najčešći oblik gljivične infekcije nokta jeste zadebljanje i promjena boje nokta. Obično nema bolova niti drugih tjelesnih simptoma. Klinički je vidljivo odvajanje nokta od podloge, kao i promjena boje nokta koja je obično prljavo – žuta. Međutim, ako se ne liječi, može doći do upale kože ispod i oko nokta što dovodi do pojave bolova. Sama klinička slika je slična bez obzira na rod uzročnika. Svi prethodno navedeni uzročnici mogu biti odgovorni za nastanak gljiva ulazi u nokat s njegovog donjeg ili postraničnog ruba, te polako raste prema ležištu i matriksu nokta.

Bijela površinska onihomikoza stvara promjene vidljive isključivo na noktima nogu, gdje se pojave male diskretne bijele mrlje na noktu (leukonychia trichophytica) koje se lako previde, a moguće ih je izljuštiti.

Proksimalna subungvalna onihomikoza obično je uzrokovana gljivom Trichophyton spp. Ovakav oblik gljivične infekcije nokta uglavnom se viđa u HIV/AIDS bolesnika. Uzročnik prodire kroz kožicu nokta te uzrokuje infekciju matriksa nokta i nokatne ploče, s nastankom bijelog nokta koji se mrvi u predjelu nokatnog nabora. Nokat kasnije otpadne, ali je ponovni rast otežan zbog oštećenja matriksa nokta. Ako je nokat zadebljao, javi se promijenjene boje i mrvi se i često je pridružena upala kožice ili postraničnog nabora nokta (paronihija) kandidom, s posljedičnim oštećenjem nokta, uzročnik je Candida albicans, ali i ostali pripadnici vrste Candida. Često se na pritisak dobije gnojni sadržaj za kultivaciju. Kada je prisutna paronihija, rijetko se radi o infekciji dermatofitima.

Savremene metode liječenja

U novije vrijeme došlo je do promjene u smjernicama za liječenje gljivičnih infekcija noktiju. Kombinirano liječenje obuhvaća uklanjanje bolesnog dijela nokta i primjena antimikotika tokom više mjeseci. Ovakvi preparati dostupni su i na našem tržištu.

Osobito ugrožene skupine bolesnika

Postoji nekoliko osobito ugroženih skupina bolesnika s predispozicijom za razvoj gljivičnih infekcija noktiju. To su prvenstveno osobe starije životne dobi (slabija cirkulacija, sporiji rast nokta, dulja ekspozicija), sportaši (dugotrajni boravak u zatvorenoj obući uz pojačano znojenje kod napora, korištenje zajedničkih prostora za tuširanje).

Imunosuprimirani bolesnici

Bolesnici sa šećernom bolešću ili psorijazom,

Određena “vlažna” zanimanja (konobarice, spremačice),

Osobe s pojačanim znojenjem nogu te ugroženom perifernom cirkulacijom.

Mjere prevencije

U sprječavanju razvoja “gljivica” na nogama, bitno je održavanje potrebnih  higijenskih postupaka i izbjegavanje prekomjernog izlaganja vlazi. Također provođenje liječenja gljivičnih infekcija stopala kao što je atletsko stopalo, treba napomenuti da kod boravka na javnim mjestima poput bazena svakako trebaju nositi prikladnu obuću, a osobe koje su profesionalno izložene vlažnoj sredini trebaju koristiti zaštitne rukavice na poslu kako bi smanjile širenje istih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE