Gubitak kose je češći nego što mislite – evo šta možete učiniti

0
331

Zdrava i njegovana koža ne zavisi samo od toga šta na nju nanosimo nego i od toga što unosimo u svoje tijelo. Iznutra je najbolje možemo nahraniti Merz Spezial proizvodima za kožu, kosu i nokte, koji sadrže kombinaciju 13 vitamina i minerala. 

Teško je ostati ‘pribran’ kad primijetite količinu kose u odvodu tuša, u umivaoniku, na četki za kosu i svuda po podu. 

Prije svega, opadanje dlake je sasvim normalno. Osim ako vaša kosa opada zbog nekih medicinskih stanja ili genetike, opadanje kose možete smanjiti na nekoliko načina. 

Unosite suplemente za jaču dlaku 

Nedostaci željeza, cinka i biotina, između ostalog, povezuju se s gubitkom kose. Dobra vijest je da  gubitak kose povezan s nedostatkom nutrijenata nije trajan i da se može popraviti unošenjem vitamina kroz suplemente. Merz Special sadrži C, E, A, B vitamine, željezo i cink, što će pored ojačavanja vaše dlake također ojačati nokte i uljepšati vašu kožu. 

Izbjegavajte hranu koja bi mogla dovesti do istančavanja kose 

Postoji i više nego dovoljno razloga oda ograničite unos slatka i ugljikohidrata, poput održavanja energije u toku radnog dana. Ali evo još jednog motivatora: Unošenje hrane koja podržava upale, poput šećera i rafinirane hrane može negativno utjecati na rast kose i doprinijeti gubitku dlake. 

Hrana bogata šećerom i glikemijom, poput hljeba i paste, može dovesti do istančavanja kose. Kada tijelo pumpa inzulin kao reakciju na povećanje šećera u krvi, nivoi dihidrotestosterona i androgena se povećavaju, zbog čega folikula dlake slabi i uzrokuje ispadanje kose. 

Obogatite se sastojcima koji su dobri za kosu 

Ako vam treba još razloga da dodate grah, jaja, sjemenke, avokado i tamno lisnato povrće u vašu korpu, reći ćemo vam da su oni na meniju za zdravu kosu. Ova je hrana bogata nutrijentima potrebnim za rast kose uključujući biotin, B i C vitamine. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here