Ako vaši nokti pucaju češće nego inače, evo koje bi ljetne aktivnosti mogle biti ‘krive’ za to

0
471

Loše vijesti za sve one koji vole vodu: sva ta izloženost mogla bi potajno uništavati vaše nokte.

Nokat je do 1000 puta sposobniji da upije vodu od kože, što znači da stalno izlaganje vodi može oslabiti nokte i uzrokovati njihovo guljenje i pucanje. 

Vaši nokti su poput malih spužvica. Kada voda uđe u ćelije noktiju, te se ćelije šire. Onda, nakon što ih uronite u vodu, one se naknadno skupljaju. Taj proces je naporan za vaše nokte, zbog čega oni postaju skloniji slabljenju, guljenju i pucanju. Pored toga, bilo koji nokat koji je uronjen u vodu duže vrijeme postat će veoma fleksibilan i mekan, što može dovesti do daljnjeg pucanja, istančavanja i slabljenja tokom vremena. 

Dok bi bilo koja vodena aktivnost (tuširanje, pranje ruka, pranje suda) moglo stvarati napor vašim noktima, stvari se pogoršaju u toku ljeta kada se svakodnevno izlaganje suncu poveća zahvaljujući partijima na bazenima i kupanju u okeanu. S tim na umu, nije ni iznenađujuće da su nokti u lošijem stanju u ovom periodu godine.

Kako zaštititi nokte od oštećenja od vode? 

Kako biste stalno hidratizirali i tretirali oštećenu kosu, tako isto morate stalno održavati, hidrirati i zaštititi nokat u toku godine. Neka stalno budu kratki (tako da je površina koja upija vodu što manja), hidratizirajte zanoktive prije i nakon izlaganja vodi, koristiti odstranjivač za nokte bez acetona. 

Također se preporučuje regularna upotreba ublažavajuće, neljepljive kreme za ruke, koju treba utrljati u nokat i zanoktice nakon svakog pranja i prije spavanja. Tražite proizvode sa zaštitnim sastojcima koji štite nokat od stalnog pranja, a koji ujedno obnavljaju ruke, poput shea putera, kokosovog i maslinovog ulja. 

Regularnom hidratacijom i njegom noktiju u toku cijele godine, možete se pripremiti za dodatno izlaganje vodi kada dođe ljeto i smanjiti oštećenja već zdravih noktiju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here