HomeLjepotaŠta je hemijski piling i koja je njegova namjena?

Šta je hemijski piling i koja je njegova namjena?

Hemijski piling je procedura poboljšanja kvaliteta i strukture kože tokom dugog vremenskog perioda.

Šta je hemijski piling?

Hemijski piling je medicinski tretman u toku kojeg se na kožu nanosi rastvor određenih kiselina sa ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože. Ovaj postupak omogućava obnavljanje uklonjenog sloja novim i zdravijim slojem kože. Hemijski piling je procedura poboljšanja kvaliteta i strukture kože tokom dugog vremenskog perioda.

Kada se koristi?

Hemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, dekolteu, leđima, šakama, rukama i nogama. U zavisnosti od dubine, mogu biti površni hemijski pilinzi, srednje duboki hemijski pilinzi i duboki hemijski pilinzi.

U ordinaciji se najčešće koriste površni pilinzi glikolnom kiselinom u svrhu poboljšanja teksture kože i otklanjanja tankih linija i bora, mitesera, akni, površnih ožiljaka, uraslih dlaka, staračkih i sunčanih pjega. Koristi se kod neujednačenosti tena, grube kože uslijed oštećenja od sunca ili starosti. Hemijski piling je posebno pogodan kod osoba koje se puno izlažu suncu, kao i kod pušača.

Hemijski piling se može kombinirati sa drugim anti-ageing tretmanima(mikrodermoabrazija, mezoterapija, neablativni laser, botox, dermalni fileri) radi boljih i dugotrajnijih rezultata.

Kako se izvodi?

U toku tretmana se na prethodno očišćenu kožu nanosi kiselina koja djeluje nekoliko minuta zatim se neutrališe i briše sa kože.

Koliko traje tretman?

15 minuta.

Koliko je tretmana potrebno?

Već nakon prvog tretmana vidi se poboljšanje stanja kože. Nakon serije tretmana značajno se popravlja kvalitet kolagenih vlakana a koži se vraća hidriranost i svježina.

Da li je tretman bolan?

Ne.

Kako nakon tretmana?

Nakon pilinga postoji blago crvenilo koje se povlači unutar 24 sata. Blago perutanje lica može nastupiti u sljedećim danima.

Obavezno je zaštititi kožu od sunca i ne izlagati se solariju nakon tretmana.

Može se odmah nakon tretmana nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Koliko često se radi tretman?

Broj tretmana zavisi od tipa i težine oštećenja kože, odnosno stanja kože koja se tretira. Neki pacijenti su zadovoljni samo sa jednim hemijskim pilingom, ali najčešće je neophodno od 3 do 6 ponavljanja za maksimalni efekat. Blaži hemijski pilinzi glikolnom kiselinom mogu se ponavljati na 7 do 14 dana, dok se dublji pilinzi glikolnom i trihlorsirćetnom kiselinom mogu ponavljati na 4 do 6 sedmica.

Kome se ne preporučuje piling?

Hemijski piling se ne preporučuje osobama sa aktivnim herpes simplex-om, opekotinama, osobama koje su uzimale retinoide u posljednjih 6 mjeseci i osobama sa sklonošću keloidima i hipertrofičnim ožiljcima.

Koji su neželjeni efekti hemijskog pilinga?

Peckanje i crvenilo tretiranog područja, perutanje kože, kraste, sekundarne bakterijalne infekcije, aktivacija herpesa, postinflamatorne hipo/ hiperpigmentacije i ožiljci.

Površni, blaži pilinzi glikolnom kiselinom, osim prolaznog crvenila i blagog perutanja kože, nemaju značajnije neželjene efekte.

Najčešći neželjeni efekat hemijskog pilinga je pojava pigmentacije poslije pilinga zbog neadekvatne zaštite od sunčevog zračenja tokom regeneracije kože nakon izvršenog tretmana.

Preporuka:

Hemijski piling je idealan za osvježenje i poboljšanje kože.

 

Izvor: www.dermaestetika.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE