Hristina Savić: Biti žena u biznisu na Balkanu je puno teže nego muškarcu

0

Ne dokazujte se drugima. Budite ono što jeste. I dajte maksimum od sebe. Klijenti prepoznaju prirodnost i to najviše cijene.

Intervju: Hristina Savić

Trajna šminka je više od samo ljepote. To je način da izrazite svoju individualnost i ojačate svoje samopouzdanje. Svaki potez četkicom ili iglom je pažljivo izabran kako bi stvorio savršenu harmoniju na vašem licu. Njime se ističu vaše najljepše karakteristike i daje vam slobodu da zablistate bez obzira na okolnosti. U nastavku je intervju sa Hristinom Savić.

Predstavite nam se.

1989 godina. Leto je. Mama sa viklerima za kuvanje u kupatilu šminka sebe, a zatim ih skida i češlja gustu i dugu ‘ grivu’, a tata me zove da brzo uskočim u Škodu, da idemo na festival mladosti. Moj tata, roker u duši , obožavao je  Roling Stonse , te nas je Angie numera pratila u kolima tokom puta. Moji poslednji lepi i bezbrižni dani.  Odrasla sam u jednom malom selu na istoku Srbije, okružena bakinim belim mirisnim ružama u dvorištu, prelepim pašnjacima, vinogradima i lepotom tog kraja uz baku, koja je lepote tradicije prenosila na nas, unuke. A zatim su moji roditelji odlučili da se preselimo u obližnji grad. 1991 godin. Teško sam podnela naredni period, strahove. i  godine kad smo se preselili. 2009 godina. Poslom me šalju u Beograd,  grad koga nikad nisam upoznala u potpunosti. Bio je za mene bio težak, siv. Sanjala sam da imam svoj kozmetički salon, te se sudbina i postarala da ga imam. 2012 godina. ‘Kristik, ja hoću brovi” govorila je  mama moje prijateljice ruskinje u poodmaklom stadijumu kancera, izmučena od hemioterapija. Iscrtala sam dlačice, uplašena i sa svakim pokretom nesigurna da će je boleti, ali sigurna u svoju umetničku stranu I stil. Kad je bilo gotovo, pogledala se u ogledalo , a zatim naglo pokrila lice šakama I briznula u plač. „ Kristik, mnogo je lepo, jecala je dok me je grlila.” Ponovo je bila žena. Tako sam ovde, u poslu gde jesam. Zahvaljujući ženi koja je verovala da mogu da je ulepšam. Moje ime je Hristina Savić i ja stojim iza brenda Savich Beauty. 

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Moj prva obuka je nešto što ne mogu da nazovem obukom Napustila sam je drugog dana i postala samouka. Sve sam radila ‘po osećaju” i pokušavala dublje da proniknem u to što radim, dublje od onog kad te usmere, što će kasnije biti jako važno za posao koji radim. Uskoro je za mene moj posao postao moja strast, opsesija. Skupljala sam informacije, putovala i do Amerike da bih potvrdila znanje, upotpunila znanje i tako i upoznala Elizabeth Finch Howell- ženu koja je pokrenula industriju trajne šminke sa bojama. Od prvog vidjenja, ona i ja smo se prepoznale, te je uticaj najuticajnije žene tog vremena prenet na mene.

Možete li nam objasniti šta je to 0 karbona?

0% Carbon crne. Carbon crna je supstanca, pigment, jako malog molekula. Ona teče, te je umetnici najčešće biraju, jer se lako unosi.  U koži stoji jako dugo i u zavisnosti od količine  pigmenta, ali i kvaliteta iste, ona će nadživeti sve ostale boje u koži. A  obrve će postati  sive, jako hladne. Naša R linija ne sadrži Carbon crnu. To garantuje ženama da kroz vreme njihova trajna šminka bledi bez neželjenih tonova, bez sivila I plavila kroz vreme. Bledeće samo u svoj originalni ton, a ukoliko je ne osvežite nestajaće sa kože u potpunosti. A protok – savrsen. Sada je umetnicima lako da rade trajnu sminku i da garantuju svojim klijentima lepotu kroz vreme.

Koja je tehnika kojom radite trajni ruž za 1h?

Trajni ruž radim kombinacijom igala i uz pozicioniranje, zaobljenog magnuma – 11 igala koje unose boju puno brže. Usne su podjednako obojene u svim uglovima, tretman je gotov sa samo jednim dolaskom, a klijent ne leži po dva I tri sata na stolu. To svima znaci. I umetniku ali I krajnjem kijentu.

Prednosti trajne šminke?

Kada ste mladi ;To ste i dalje Vi u ogledalu, samo ste lepša verzija sebe. Uredni ste, sveži, senzualni sa usnama.Obrve dobiju bujnost. A kada ste u zrelijim godinama , boja kože postaje hladna te  iscrtane nežne obrve koje je teško prepoznati da nisu vase, otvore oko, daju efekat liftinga, mladosti. Usne postanu jedrije, pogotovu kad malo dodamo kupidonov luk koji sa godinama ide dole. Trajna šminka je bila u začetku, sada sa nasim novim formulacijama koje ne ostavljaju neželjene tonove možete biti sigurne da ste uvek lepe.

Da li trendovi nameću pravila?

Na Balkanu je bilo tako, ali ne i u Evropi gde je lepota umerenost  i prirodnost . Kod nas na Balkanu umetnici pokušavajući da se dokažu drugima , te rade  prevelike senke na oku, duplo deblje obrve da bi se naglasile dlačice , ili su iskošene i potpino neprirodne, ali to ne treba biti tako. Vi crtate na nečijem licu. Ne dokazujte se drugima. Budite ono što jeste. I dajte maximum od sebe. Klijenti prepoznaju prirodnost i to najviše cene.

Moj najveci izazovi:

  • Pokrenuila sam proizvodnju pigmenata za trajnu sminku, izgradila pogon. Biti žena u biznisu na Balkanu je puno teže nego muskarcu.
  • Biti u razvoju proizvoda, istovremeno gradeci temelje jednog brenda je teško. 
  • Radila sam 16 sati dnevno, duboko verujuci da radim pravu stvar za čovecanstvo, žene, birajući prave sastojke ali i potpuno drugi način proizvodnje da istaknem lepotu.
  • Velika je razlika u kvalitetu trajne šminke i zavisi i od boja i uredjaja i veštine majstora.
  • Ne volim umetnike koji ne znaju čitati deklaracije, kojima je važno da boja samo teče. Ući duboko u materiju i dati maksimum sebe za kvalitet je odlika pravih majstora.

Planovi za sljedeći period.

Savich Beauty na jesen pokreće akademiju trajne šminke, sa baznom školom i naprednijom školom, pripremama koje su potrebne pre dolaska  i pravilima koje jedan umetnik trajne sminke mora da poseduje, a sledeće godine nastavljamo sa započetim projektima – mašinama za trajnu šminku, čiji smo proizvodjači isto. 

Poruka Vašim čitateljima

Čitajte velike umove, radite na sebi i dajte sve od sebe u kom god da ste poslu. Lepota je važna, urednost pogotovu ostavi utisak na druge ljude  ali je unutrašnji mir najvažniji i dolazi spoznajom sebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here