Ines Đorđević: Elktroliza – metoda trajnog uklanjanja dlačica

0

Čarobni štapić za apsolutno sve neželjene dlake bez obzira na boju dlake kao i boju kože. Može da ukloni crne, ali i svijetle bijele dlake brzo i bez bola.

Piše: Ines Đorđević

Trajno uklanjanje dlačica je postupak koji sve više ljudi bira kako bi se oslobodili dosadnog i neželjenog rasta dlačica na različitim dijelovima tijela. Dlake mogu biti izvor frustracije i nezadovoljstva, utičući na samopouzdanje i sliku o sebi. Srećom, danas postoje različite metode trajnog uklanjanja dlačica koje nam omogućavaju da se riješimo tog problema jednom zauvijek. Donosimo razgovor sa Ines Đorđević.

Elektroliza je metod trajnog uklanjanja dlačica, priznat od FDA-a (Američke asocijacije za hranu i lekove) kao jedini 100% efikasan i u potpunosti trajan metod. Za ovu metodu trajnog uklanjanja dlaka nije bitna boja kože kao ni boja dlake što je njena velika prednost u odnosu na druge metode. Elektrolizom se mogu tretirati crne dlake, ali i braon, smeđe, riđe kao i sede, bele dlake. Ovo nije nov metod uklanjanja dlaka on postoji i u primeni je u kozmetičkim salonima već dugi niz decenija. Kao i druge metode i ova metoda je napredovala zahvaljujući napretku tehnologije i sam tretman elektrolize je postao gotovo neosetan iako se izvodi uz pomoć visokofrekventne i jednosmerne struje.

Priprema za tretman elektrolize

Na tretman se dolazi sa vidljivim dlačicama. Sa regije koja će se tretirati dlačice se ne uklanjaju najmanje 7 do 14 dana a mogu i duže  zavisno od brzine rasta. Dlačice smeju da se seckaju makazicama, za tretman moraju biti oko 2 do 3 mm duge kako bi terapeut imao smernicu gde je koren dlake i kako bi video okvirno koliko će vremena biti potrebno za rešavanje željene regije i uklanjanje dlačica. 

Kako se izvodi elektroliza?

Elektroliza se izvodi tako što se uz pomoć jednokratne sterilne igle na vrhu sonde sklizne niz dlaku u poru koja već postoji (nema bušenja kože, niti krvi), ide se do samog korena dlake i deluje se strujom na koren dlake. Struja izaziva hemijske reakcije zbog vlage u samom korenu dlake te dolazi do oštećenja samog korena dlake. Ukoliko je postupak izveden kako treba dlaka ispada sa lakoćom kada je povučemo pincetom bez otpora. Nakon određenog broja ponavljanja tretmana, dlaka više nikad ne izlazi.

Koliko je potrebno vremena da sve dlačice nestanu?

Svi znamo da bi bilo sjajno da dlačice nestanu nakon prvog tretmana, ali to zavisi od mnogo faktora. Postoji velika razlika u dužini tretiranja dlačica elektrolizom ukoliko su dlake prethodno tretirane voskom ili ukoliko ih nismo prethodno tretirali.

Zašto? Vremenom dlačice čupkane iz korena postaju jače, tamnije i sve ih više ima. Nažalost to ne primetimo na početku nego kad već upadnemo u začarani krug – što više čupkamo dlake sve ih više imamo i što više dlaka imamo moramo sve češće da ih čupkamo. Na početku ste sigurno čupkali dlačice ređe, jednom u tri meseca, pa na dva i po meseca, zatim na dva, jednom mesečno i na kraju jednom nedeljno, a sada svakodnevno posežete za pincetom.

Ojačane i prečesto čupkane dlake na licu rastu i izlaze u različitim fazama naizmenično i biće potrebno oko godinu dana tretiranja elektrolizom kako bismo ih sve u potpunosti uklonili. Kod nekih klijenata je potrebno oko 8 meseci da nestanu dlačice sa tretirane regije, kod nekih je pak potrebno godinu i po dana, ali neki prosek je da za godinu dana možete da zaboravite na dlačice na tretiranim regijama. Za razliku od čupkanih dlačica, za koje je potrebno više tretmana, kod nečupkanih i prethodno netretiranih dlaka potrebno je od 2 do 6 puta uraditi elektrolizu na jednoj te istoj dlaci kako bismo je uništili. Neke dlake su prirodno jače bez obzira što prethodno nisu čupkane pa će biti potreban veći broj tretmana u odnosu na paperjaste i bele (takođe nečupkane dlačice).

Da li je tretman izaziva neželjene reakcije na koži?

Veoma je važno znati da ukoliko tretman izvodi stručno sertifikovano lice kao što je to slučaj u Pure Beauty By Ines salonu, a klijent se pridržava smernica nege nakon tretmana ne dolazi do oštećenja površine kože, već samo korena dlake i krvnog suda koji ishranjuje dlake. Kod najsavremenijih aparata za elektrolizu  bol je sveden na minimum, ili ga gotovo i nema. Međutim, opet ističemo da iako koristimo najnoviji aparat za elektrolizu, mnogo je važnije to da njime upravlja obučeno lice.

Na kojim regijama se izvodi?

Elektroliza može da se radi na apsolutno svakoj regiji lica i tela, osim na sluzokoži (unutar nosa, ušiju ili malih usana na intimnoj regiji). Najčešće se izvodi na regiji lica i to na nausnicama, kugli brade, podbratku, zulufima, jagodicama ili oko obrva kao i oko areola.

Nega nakon tretmana 

Nakon tretmana 48h se koža čula od UV zračenja i ne izlaze Suncu. Klijent se savetuje da ne trlja ili češka tretirane regije, kao i da ne primenjuje grube pilinge. Šminka može da se koristi odmah nakon tretmana, kao i redovno kućna nega(osim eksfolijanasa).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here