Ines Pečenković: Danas je polje PMU zaista široko, i veliki je izbor stvarno odličnih edukatora

0

Ja sam pobornik prirodnog izgleda, i uvijek se trudim da sve odradim sto je prirodnije moguće. Da puder obrve budu potpuno prozračne i lijepe tople nijanse, da usne dobiju lijep oblik i konture te neke lijepe prirodne boje usana.

PIŠE: Ines Pečenković, PMU master edukator

Ines Pečenković, vlasnica beauty studija “Sparkle”, koja već četiri godine predstavlja mjesto ljepote i samopouzdanja, proživjela je bogat profesionalni put u industriji ljepote. Sa 27 godina života, Ines je već 11 godina prisutna u ovom zahtjevnom svijetu. Svoju karijeru započela je kao manikirka u skromnoj sobici, a danas je priznati PMU artist, edukator i vlasnica beauty salona u Bihaću. Sa preko 20 završenih edukacija, Ines je stekla obimno znanje koje sada s ljubavlju prenosi drugima. 

 Upoznajte Ines Pečenković, inspirativnu vlasnicu beauty studija “Sparkle” i priznatu PMU artistu s više od jedanaest godina iskustva u industriji ljepote. Sa strašću prema svom poslu i neprekidnim usavršavanjem, Ines je postala sinonim za kvalitet i profesionalizam u svijetu estetike. U našem ekskluzivnom intervjuu, otkriva nam tajne svog uspjeha i strasti prema ljepoti koja je vodi na putu ka vrhunskom izražavanju i samopouzdanju. Njen put od skromnih početaka do uspješne poslovne žene predstavlja inspiraciju mnogima u industriji ljepote. Ines Pečenković ne samo da se ističe svojim talentom i vještinama, već i svojom predanošću ka neprestanom učenju i podučavanju drugih.

Kako ste otkrili svoju strast prema trajnom make-upu (PMU)?

 Još u srednjoj školi sam počela sa radom u beauty industriji. Tad sam počela da radim nokte. Vremenom kako sam se usavršila na tom polju, trajna šminka je počela biti sve poznatija. Tada sam dobila želju da se okušam i na tom polju, i evo me, sada sam tu gdje jesam. Trajna šminka mi je postala najomiljeniji tretman, i uživam dok je radim.

Koje su najveće izazove s kojima ste se suočili u pokretanju vlastitog salona?

Pokretanje vlastitog biznisa i salona nije uopće bilo nimalo lako. Za početak sam morala da završim školu za kozmetičara, da bih mogla otvoriti salon. Potom je bilo potrebno mnogo odricanja i vremena da bih uspjela srediti salon onako kako želim. Ali na kraju, rad i upornost se uvijek isplate. Sada imam svoj vlastiti salon 4 godine, i iza mene je veliki broj zadovoljnih klijentica. Bez njih naravno, ovo ništa ne bi bilo moguće i mnogo sam im zahvalna na povjerenju koje su mi poklonile.

Kako se PMU razlikuje od klasičnog make-upa i koje su prednosti trajnog make-upa?

 Razlika između PMU i klasičnog make up-a je ogromna. Mnoge žene najčešće imaju problem sa crtanjem obrva. I kada se odluče da odrade tretman puder obrva, one su prvo dobile na vremenu, jer se više ne moraju mučiti s crtanjem i pokušavanjem crtanja savršenog oblika. Kada odu na more, uvijek će imati lijepo oblikovane obrve, i u svakom trenutku su spremne za polazak. Ista stvar je i sa trajnim ružem. Tretman “Aquarelle lips” je zaista nešto što preporučujem svakoj ženi, jer će tako dobiti na punoći usana i dobit će savršen oblik. 

Možete li nam opisati proces edukacije u PMU-u i kako si postala edukatorica?

Iza sebe imam završenih edukacija, da sam ih prestala brojati. Za mene su edukacije mnogo bitne jer od svakog edukatora možemo nešto novo naučiti. I u edukacije se zaista isplati ulagati. Nakon nekog vremena sam shvatila da sam se usavršila na tom polju i dobila sam želju da svoje znanje prenosim dalje. Zahvalna sam učenicama koje su prepoznale moj kvalitet rada i što su odabrale mene kao svog mentora. Danas je polje PMU zaista široko, i veliki je izbor stvarno odličnih edukatora. Uskoro idem na još jednu edukaciju u Beograd kod jedne velike edukatorice iz Ukrajine, i tome se mnogo veselim. 

Koje su najčešće zablude o trajnom make-upu s kojima se susrećete u radu?

Najčešće zablude o trajnom make up-u s kojim se susrećemo kao artisti su te da će sve izgledati  previše umjetno. Ja sam pobornik prirodnog izgleda, i uvijek se trudim da sve odradim sto je prirodnije moguće. Da puder obrve budu potpuno prozračne i lijepe tople nijanse, da usne dobiju lijep oblik i konture te neke lijepe prirodne boje usana. Naravno sve se radi i dogovoru sa klijentom zavisno od njegovih želja. 

Koji su Vaši omiljeni trendovi u PMU-u trenutno, i zašto?

Moji omiljeni trendovi u PMU su trenutno Aquarelle lips. To mi je i omiljeni tretman. To je tretman trajnog ruža na usnama. S ovim tretmanom možemo postići mnogo lijep oblik i možemo usnama  vratiti vizualno punoću. Mnogo klijenta se još boji odlučiti na ovaj tretman, ali mislim da će on uskoro postati mnogo više poznat. 

Kako se brinete o tome da Vaši klijenti budu zadovoljni i osjećaju se ugodno tokom tretmana PMU-a?

 Tokom ovih tretmana, potrudim se da opustim klijente što je više moguće. Prije samog tretmana obavimo razgovor, da bi riješili sve nedoumice koje klijent ima. Pokažem klijentima također kako će otprilike izgledati zacijeljeni rad. Oko boje se također naravno dogovaramo, kako bi klijent kući otišao zadovoljan. Kada nacrtamo skicu, ja im to pokažem, i ukoliko su zadovoljni, počinjemo sa tretmanom. Tretmani su bezbolni, imala sam situacije gdje su mi klijenti znali zaspati. To je dokaz da tretmani nisu bolni. 

Kako balansirate između tradicionalnih tehnika PMU-a i novih inovacija u industriji?

Tehnike u PMU industriji mnogo brzo napreduju, i zaista su potrebne stalne edukacije kako bi usavršavali svoje znanje. Svaki artist ima neku svoju tehniku kojom radi, ali na svakoj edukaciju naučimo nešto novo, sto možemo ubaciti u svoju tehniku i svoj rad. 

Možete li nam podijeliti neke savjete za održavanje i njegu trajnog make-upa nakon tretmana?

Nakon tretmana trajne šminke, najbitnija je higijena. Klijenti se moraju strogo pridržavati uputa koje im artisti daju. Kao na primjer izbjegavanje sunca, solarijuma, znojenja. Također tretirana područja se mažu određenim kremama koje artisti preporuče. Zarasli rezultat će biti odličan ukoliko je artist odradio svoj posao kako treba, ali također i ukoliko je klijent brinuo o tretiranom području na ispravan način. 

Kako vidite budućnost PMU-a i industrije ljepote uopće?

Budućnost PMU industrije mnogo brzo napreduje, i mislim da će kroz neko vrijeme ovo biti još vise rašireno područje, da će čak biti i nekih novih tretmana. Tehnike se mijenjaju, na tržište izlaze puno bolji pigmenti, puno bolji ketridži s kojima i mi možemo odraditi mnogo bolje radove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here