HomeInspirativne pričeInspiracija su moji klijenti - Miroslav Marijanović

Inspiracija su moji klijenti – Miroslav Marijanović

Svaki klijent mi je inspiracija sama za sebe. Mi frizeri smo vizualni tipovi i kad vidimo mušteriju na vratima, već imamo viziju šta da radimo. Inspiraciju pronalazim spontano, dok pijem jutarnju kavu, šetam po gradu, frizer živi svoj posao 24h na dan.

Miroslav Marijanović iz Mostara, vlasnik je frizerskih salona Red Carpet. Njegov izraženi talent, vještina, znanje i trud sve su više napredovali, te s 18 godina samostalno otvara svoj salon. Sam naziv salona predstavlja nešto glamurozno, drugačije i posebno.

 

Kroz razgovor sa Marijanovićem saznali smo više detalja o njegovim početcima. Saznali smo koliko je truda i rada potrebno kako bi uspjeli, pored želje i volje prema ovom poslu.

 BeautiFUL: Kao jedan od najpoznatijih mostarskih frizera, recite nam nešto više o svojim počecima? Kako je krenula Vaša priča?

Marijanović: Interesovanje prema frizerstvu počela se javljati još od malih nogu kada sam sam sebi prvi put ošišao šiške, zatim kada sam u četvrtom osnovne ,,ukrao,, sestrinu farbu za kosu i opet se igrao frizera, vjerovatno je to bio neki moj početak.

U frizerstvu sam od 2002. godine.
Svoj profesionalni put započeo sam u jednom frizerskom salonu, gdje sam radio i istodobno pohađao srednju frizersku školu.
Prvi salon sam otvorio sa 18 godina, nije bilo nimalo lako, nisam imao pomoć sa strane, sam sam se probijao na što sam izuzetno ponosan.


BeautiFUL: Da li ste oduvijek znali da je frizerstvo Vaša strast i ljubav?

Marijanović: Čim sam se počeo educirati za ovaj zanat, znao sam da je to moja strast i ta ljubav traje već godinama.

BeautiFUL: Sigurno da nije lako biti jedan među najboljim frizerima u BiH, pa nam recite koliko vremena iziskuje Vaš trud i rad? Da li uspjevate stići sve zakazane termine i zahtjeve klijentica koji Vam se svakodnevno nameću?

Marijanović: Trebalo je jako puno rada i truda, uspjeti u poslu i biti popularan frizer tada bez društvenih mreža, bilo je pravo čudo, a uspjeh vidim u čestim edukacijama i svakodnevnom radu u salonu s klijentima. Moj radni dan je nekada znalo trajati dnevno po 13-14 sati. Na početku moje karijere najvažnija je bila ljubav prema poslu, te dobro postavljeni cilj, a samo upornošću i mukotrpnim radom ja sam taj cilj i ostvario. Zakazane termine uspjevam stići, jer dnevno primim onoliko klijenata kojima se istinski mogu posvetiti i ispoštovati njihova očekivanja. Mislim da je najbitnije povjerenje između frizera i klijenta. Ja zaista volim uvijek dati savijet za kosu, bilo da se radi o frizuri, njezi kose, promjeni boje, a na klijentu je koliko će prihvatiti ideju. Dešava se da ima i nerealnih zahtjeva, ali se trdimo zadovoljiti svakog klijenta koliko je god moguće

BeautiFUL: Šta Vas najviše inspiriše?

Marijanović: Svaki klijent mi je inspiracija sama za sebe. Mi frizeri smo vizualni tipovi i kad vidimo mušteriju na vratima, već imamo viziju šta da radimo. Inspiraciju pronalazim spontano, dok pijem jutarnju kavu, šetam po gradu, frizer živi svoj posao 24h na dan.

BeautiFUL: S obzirom na to da ste učestvovali na bezbroj edukacija i seminara, smatrate li da se i dalje ne smiju izostavljati edukacije? Vaši saloni broje veliki tim stručnjaka, da li su i oni involvirani u cjelokupnu priču, te da li sa Vama idu na edukacije?

Marijanović: Prestao sam da brojim koliko je edukacija iza mene, nego uvijek razmišljam koja je sljedeća edukacija gdje idem. Ovo je posao koji se nadograđuje cijeli život i nikad nije kraj sa edukacijama jer uvijek ima nešto novo. Divna strana frizerstva svakako je snaga moga tima iz salona, u kojoj se međusobno motiviramo, zajedno razvijamo i učimo jedni od drugih kako biti još bolji. Sudjelujemo zajednički u svim poslovima, te edukacijama od kojih mogu izdvojiti visoka usavršavanja u Zagrebu gdje sam više puta vodio cijeli tim na akademiju koja je trajala po 5-6 dana. Uvijek tražim frizere koji su veoma disciplinirani u svom radu. Važno mi je da taj posao rade iz srca i s mnogo ljubavi, također moraju biti uredni, precizni i imati želju za napretkom.

BeautiFUL: Stigla nam je jesen a samim tim i novi trendovi? Šta nam to jesen donosi?

Marijanović: Trendovi se mijenjaju svaku sezonu, ali generalno se uvijek nadovezuju na one koji su bili prije njih. Mislim da će trendovi uvijek biti manje važni od sposobnost frizera da prilagođava i individualizira stilove za svoje klijente, tako da sluša njihove želje, a pritom kreira frizuru u skladu s oblikom njihove glave, osobnim stilom i potrebama. Posljednjih su godina velik trend bile jarke boje na kosi, a u skladu s tim i želja klijenata za dužom kosom. Mislim da ćemo u idućem periodu vidjeti povratak kraćim frizurama. Trenutno su ,,in,,  stepenaste frizure, pune volumena, 60i 70-te godine.
Trendovi u bojenju kose će biti povratak u 90-te, dosta konkretniji. Smeđe boje, crvene, bakrene, maslac plave boje, patlidžan, uz razna nijansiranja.

BeautiFUL: Da li Vam se dopadaju, te da li ćete ih upražnjavati?

Marijanović: Generalno u frizerstvu i modi volim modernu klasiku, a iz svake kolekcije frizura volim nešto isprobati, nekada je to tehnika bojenja ili šišanja, nekad nova nijansa boje, volim uvijek nešto novo probati.

BeautiFUL: Koliko Mostarke ili generalno dame iz BiH prate modu?

Marijanović: Mostarske su uvijek bile u trendu i definitivno mi Mostar nekada djeluje kao da lansira modu, a ne da prati trendove.

BeautiFUL: Govorite o najnovijim trendovima, pa nam recite koja je tajna za lijepu i njegovanu kosu, kako bi i sama frizura bila lijepa?

Marijanović: Samo njegovana i zdrava kosa je lijepa kosa, treba nam to uvijek biti prioritet, a danas postoje razni proizvodi koji mogu doprinjeti tome da očuvaju zdravu i lijepu kosu, a i razni proizvodi koji mogu nanijeti vise štete nego koristi. Definitivno ne koristiti proizvode i farbe iz piljara i supermarketa.
Kućna radinost nam često pravi problem u poslu, te razni proizvodi koji se ljepe na kosu i vlasište. Posljedice su dugoročne.
U mojim salonima koristimo visoko kvalitetne proizvode za kosu koji zaista mogu doprinjeti poboljšanju kose.

BeautiFUL:  Nadamo se da će novi trendovi za jesen i zimu ispuniti očekivanja bosanskohercegovačkih dama.  Šta Vi mislite o tome?

Marijanović: Trend je nešto što brzo dolazi i prolazi i ne treba ga slijepo pratiti. Mislim da je bitnije izgraditi svoj individualni stil i biti dosljedan tome.

BeautiFUL:  Za kraj možete poručiti nešto našim čitaocima.

Marijanović: Ono što želim da podjelom s vama i čitaocima, jeste da planiram početi raditi edukacije za ostale kolege frizere i nesebično im prenositi svoje znanje. Do sad sam imao dosta upita zašto već ne radim edukacije, ali osjećam da je sad došlo pravo vrijeme za to, te da su edukacije nešto s čime se želim baviti u svojoj budućnosti, naravno uz rad u salonu

Pratite nas na našim društvenim mrežama Instagramu i Facebooku, gdje će biti sve obavijesti o novitetima i edukacijama: redcarpet_frizerskisaloni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE