Pronađi posao koji voliš i nečeš morati raditi ni dana u životu – Sara Visintin

0

Za mene zaista moj posao ne predstavlja nikakvu teškoću, naprotiv radim ga sa velikom lakočom i srećom, veoma je pristojan, kreativan i unosan za jednu ženu koja živi sama. Jedino što bi ja navela jeste određena odgovornost koju osjećam prema mojim klijenticama.

Sara Visintin, rođena sam u Kopru (SLO) 2.7.1990. god sa prebivalištem u  Bujama (Istra, HR). Odrastala je u Istri i Italiji, 1998 godine seli se sa majkomu Kladanj-BiH, gdje ostaje do završetka gimnazije. 2008 g. dolazi u Sarajevo na fakultet,  sarajevski univerzitet FPN (politologija), gdje i danas živi.

Jednu veoma zanimljivu priču donosi nam Sara Visintin. Odvažna i hrabra napušta svoj posao za koji se školovala i uplovljava u beauty industriju i postaje poznata vizažistica. Odlučila je raditi posao koji voli, koji joj donosi mir i radost. „Dala sam 100 % sebe, svoje vrijeme ali i svoje srce. Biti vizažista je danas veoma moderno zvanje i posao, koji sve više uzima maha i kojeg tek očekuje njegova slava.“

BeautiFUL: Prije svega kažite nam nešto više o Sari Visitin

Visintin: Diplomirani politolog, vizažist (specijalizovana za: šminka za tv i fotografiju), lash artist. Ljubitelj životinja, što pokazuje i činjenica da imam 3 mace i psa. Istančan osjećaj za estetiku. Volim da volim, volim sve ono što je dobro i lijepo. Pokreće me vjera i motivira me ljudska dobrota.

BeautiFUL: Odvažna Sara napušta svoju struku i kreće u novi svijet vizažiste. Šta vas je nagnalo na ovaj potez?

Visintin: Sa 26 godina, imam završeni fakultet i radno iskustvo u struci od 4 i pol godine. Rad u kancelariji i statično radno vrijeme od 8-16 h se svelo na jednaku svakodnevnicu. Nedostajali su mi ljudi i živa komunikacija, akcija i aktivnost. Angažman na tadašnjem radnom mjestu se bio svakako završio i bila sam spremna na promijenu. U tadašnje vrijeme još uvijek nisam znala da ću postati baš vizažist. Željela sam upisati bilo koji zanat i raditi posao koji uključuje rad sa različitim ljudima. Kako bi se moje svakodnevnice promijenile i bile ispunjene različitim energijama, biti u interakciji sa ljudima, učiniti neko dobro i izazvati nečiji osmijeh.

BeautiFUL: Kliše „svaki posao je težak“, da li ova izjava zaista ima težinu koja sljeduje?

Visintin: Baš kao i što sam naslov govori “Pronađi posao koji voliš i nečeš morati raditi ni dana u životu”. Tako da za mene zaista moj posao ne predstavlja nikakvu teškoću, naprotiv radim ga sa velikom lakočom i srećom, veoma je pristojan, kreativan i unosan za jednu ženu koja živi sama.  Jedino što bi ja navela jeste određena odgovornost koju osjećam prema mojim klijenticama. Ipak one plaćaju da na određeni, poseban dan zablistaju u punom sjaju. U potpunosti se predaju mojim rukama i vjeruju mi, a na meni je da ispunim sva njihova očekivanja. U biti jedina odgovornost je da neko bude sretan i zadovoljan sobom, pa čak i zavoli sebe zbog mene. Još jednu stavku koju bi navela, ne kao teškoću nego karakteristiku za moj posao i mojih kolega jeste da naši vikendi budu bukirani i radni od ranih jutarnjih sati i da klijentice dolaze jedna za drugom do kraja radnoga vremena i da bukvalno jedva stižem predahnuti. Naravno sve to nadomijesti njihova sreća, radost i zagrljaj kada odlaze.

BeautiFUL: Koliko je ustvari teško bilo prvobitno donijeti odluku, a nakon toga početi baviti se poslom vizažiste?

Visintin: Kao što sam već rekla nisam znala od samoga početka da ću biti baš vizažista. 2016 g. nakon ostavke na poslu moje istraživanje za idealnim zanatom je počelo. Nisam imala ograničene interese, ali sve se vrtilo u biti oko tačke kozmetologije i estetike. Nakon dugog „googlanja” i istraživanja i povedena intuicijom nailazim na akademiju Kultura ljepote, koja je tada među rijetkim izdavala verifikovane diplome na području Sarajeva i uključivala direktno iskustvo i rad na terenu. Naravno bez ikakvog prethodnog iskustva i samo velikom željom u srcu upisujem prvobitno prvi level koji je ograničen na salonsko šminkanje, a poslije i drugi level koji je uključivao i šminku za fotografiju, video i td. Moram reći da sam tome pristupila školski, uz upijanje, zapisivanje i zapažanje do minimalnih detalja. Dala sam 100 % sebe, svoje vrijeme ali i svoje srce. Uz velika odricanja ali i ulaganja sve je to dovelo do visokih rezultata. Naravno neosporan je i taj urođeni talenat koji vjerujem da svatko ima, ali potrebno ga je pronaći.

Jedino što je bilo teško jeste da nisam imala potpunu podršku najbližih osoba što se tiće ovoga posla, više je smatran kao hobi ali ne i posao od kojega se može živjeti. Stara škola nas je učila da samo posao u državnim institucijama pridonosi sigurnom i kvalitetnom životu, naravno uz obrazloženje staža, penzije, osiguranja itd. Naravno to ne osporavam ali i nije nužno tačno što danas pokazuje činjenica da živim sasvim normalan život sa svim uključenim benificijama i što je nabitnije radim posao koji volim. I to je danas veoma moderan posao koji sve više uzima maha i kojeg tek očekuje njegova slava. Štaviše u trendu je biti ovoga zvanja. Posao budučnosti. Kao što su žene uvijek išle frizeru, tako će i usluge uljepšavanja sve više uzimati maha. Žene sve više ulažu u sebe i vole da budu dotjerane što je predivno .

Također moram priznati da u vrijeme kada sam ja uplovila u vode šminkera, nije bilo toliko zastupljeno toga. Tačnije nije nas bilo mnogo. U zadnjih par godina broj šminkera je enormno porastao, što edukovanih što samorukih. Ali vjerujem da je nebo dovoljno veliko za svakoga od nas i da svako kao što u Bosni volimo reći ima svoju nafaku.

Iskustvo iza svega ovoga je jako pozitvno. Činjenica što danas jako volim i cijenim svoj posao je upravo zato što sam prvobitno radila posao koji nije rezonirao sa mnom. To je ono da nikada ne znamo zašto je nešto trenutno tako i da sve ima svoj smisao, kako ja volim reći da Bog ima savršen plan za svokoga od nas.

BeautiFUL: Sigurnim koracima ste ušli u svijet vizažiste, te ste vrlo brzo dostigli „ime“. Poznato je da radite i sa slavnim ličnostima, te da je kako saznajemo „ljubav na prvi pogled“ bilo raditi setove i revije? Kažite nam više o svemu tome.

Visintin: S obzirom da sam ozbiljno pristupila učenju i radu vrlo brzo sam izašla na teren i počela raditi na ozbiljnim projektima (reklame, spotovi, revije, profesionalna slikanja i sl.).  Moram priznati da sam od samog starta počela da radim sa velikim imenima, tj. imala sam tu sreću da krenem sa vrha.

Često je pitanje kako sam naučila šminkati. Neosporan je taj prvobitni temelj i talenat, ali najbitnije jeste rad, rad i rad. Živa praksa. Što više lica.  S obzirom da su moji počeci bili ozbiljni morala sam x2 da uložim truda i da rad bude koliko toliko svaršen, to se jednostavno od mene očekivalo. Neka snimanja su znala trajati satima, raznorazni uvjeti, od smrzavanja do prokuhavanja. Znalo se da se nema vremena ni jesti ni piti do sitnih sati u noći, naučiš živjeti od adrenalina. Jedna od zanimljih situacija koja mi sada pada na pamet jeste kada sam šminkala modele dok je gliser išao velikom brzinom da bi stigli na zalazak sunca, kofer sa šminkom je letio na sve strane, i ostali su hvatali proizvode i trepavice u zraku. Bila sam ponosna kada sam uz valove uspijela nanijeti savršeno ruž.

Na raznoraznim setovima i snimanjima, poslije i angažmani na regionalnim televizijama su u biti samo učvrstili ljubav i potvrdili da je to posao kojim se želim baviti. Kliknulo je i bilo je “To je to!”. Nakon stečenog zvanja vizažiste nakon dvije godine, u Zagrebu završavam i zvanje lash artista (tehničar za trepavice-ekstenzije i lash lift). Sva ta iskuskva i znanje sam onda prenijela i skuckala u svoj mini studio, u kojem radim pune dvije godine i koji je svakodnevno ispunjen raznim enrgijama. I u kojem se i dan danas jako puno i trudim, učim radim i ulažem.

 

BeautiFUL: Pored šminkanja, treba biti i psiholog i prijatelj, a opet ostati profesionalac. Koliko je tačna ta činjenica?

Visintin: Tačna u potpunosti. Ali upravo to, barem za mene, je najljepši dio posla. Moje klijentice smatram svojim  prijateljicama, intimiziram se sa klijenticama i njihovim životom. Pa bilo da je vidim prvi put ili je stalna klijentica. Upravo me njihov život inspiriše za rad. Ne volim mehanički odraditi posao, želim zaviriti u njihovu osobnost, osjetiti dušu. Pored detalja šta će nositi taj dan, boje nakita i asessora i povod za koji se šminkaju volim saznati i ko su zapravo one. Da li su majke, da li su zaljubljene, kako se osjećaju taj dan, tko će je sve vidjeti, kakav dojam želi da ostavi, kakvu priču njihov život nosi, i vjerujte da vremenom dok razgovaramo i radimo i šminka počne da priča svoju priču i uklopi u cjelokupan dojam. Svaka, ali svaka je autentična, svaka ima ono nešto savršeno na svom licu, svaka ima ono nešto najljepše za istaknuti, svaka ima svoju priču zbog koje se i smijemo ali i zaplačemo. I moram vam reći da život zaista piše najljepše bajke na svijetu. Moram biti pristrasna i reći da su mi mladenke omiljeni dio kolača. Tu su tek emocije na vrhuncu sa nevjerovatnim ljubavnim pričama.  Naravno ima i onih koje dođu samo po svoj make-up u tišini, sa laganom glazbom u pozadini, pa lijepo je kako kažu i kada imaš sa nekim da šutiš. Svakako sam zahvalna na svim emocijama koje proživljavam sa svojim ženama.

Ja se upoznajem i pozdravljam zagrljajem (iako nas ova trenutačna situacija sada ograničava). Želim da se odma osjećaju na sigurnom, jer ipak dolaze bez šminke, nekada samo sa frizurom, vidim ko su zapravo one, sa svim manama koje samo ona vidi, sa možda nejednakim obrvama, pokojom aknom ili zbog neprospavane noći pa se podočnjaci istiću više nego inaće. Želim da se osjećaju da dolaze doma i da ih je neko dočekao raširenih ruku spreman da im pripomogne da taj dan zablistaju. Vrlo, vrlo često sam potpuno bez make upa, sa neurednom punđom na glavi. Volim se poistovijetiti sa njima kada dođu. Da, niko nije savršen i sve mi imamo iste probleme, ali one će taj dan biti predivne i niko taj dan neće zasjeniti njihovu ljepotu.

BeautiFUL: Znamo da su žene jako zahtjevne i da svaka ima svoje vizije kako želi da izgleda, a možda koja se sa njenom konstrukcijom lica ne slaže, da li je teško „nagovoriti“ ih na drugačiji look?

Visintin:Svaka žena koja odluči odvojiti novac za profesionalni make-up svakako zna šta i kako želi da izgleda i dođe sa određenom vizijom. Imaju dva tipa žena, jedne su one koje dođu sa određenom fotografijom make up-a i one koje se prepuste meni.

Malo mi je lakše kada vidim fotografiju jer znam jačinu do koje smijem da idem. Iako na samom početku ukažem na različitosti forme očiju sa fotografije i njenih, do fotoshopa i sl. Pa se dogovorimo oko detalja ili ako nam fizionomija dopušta, prekopiram određeni look. Ali naravno, uvijek volim da dam i dašak sebe na svaki look, ono nešto moje. Odgovornost je veća kada se prepuštaju mojim željama, ali klijentice svo vrijeme se gledaju dok radim i svakog trenutka mogu da ukažu na neko nezadovoljstvo. Primjerice, ne želim tu boju, malo mi je previše ili premalo itd. Uglavnom nađemo se na pola puta, prioritet naravno da one budu zadovoljne.

BeautiFUL: Prirodni, profinjeni look je uvijek „in“, slažete li se sa tim?

Visintin: Taj look sam totalno ja. Tko poznaje mene i prati moj rad znaju koliko zagovaram natural lookove sa prirodnim bojama. Iako ide ista količina šminke, mnogo je teže npr. toplim bojama postići extra glam look. Najlakše je staviti crnu, zablendati i staviti mega volume trepavice. Volim da žene izgledaju profinjeno, pristojno i ženstveno. Naravno za određene potrebe šminkam po želji. Ali ono što ja volim i ono što uvijek predlažem je upravo taj profinjeni look.              Volim svakako da počnem sa tim nježnijim, toplim bojama pa i završiti, ali lakše je na kraju pojačati, nego obrnuto.

BeautiFUL: Za kraj da li biste imali savjet za naše čitaoce kada je u pitanju apliciranje svakidašnjeg make up-a?

Visintin: S obzirom da zagovaram prirodniji izgled šminkanja svakako za svakidašnji make up prije svega ne treba nikako zaobići hidrataciju i njegu kože lica. Hidratantna krema i serum neka svakako budu dio vaše svakodnevnice. Izbjegavati primere jer oni zatvaraju pore i koža ne može da diše. Primer koristiti samo kada je u pitanju full make up za posebne prilike. Prozračan puder, na bazi vode i oil free su odličan izbor za svakodnevni make up. Korektor, prozračni puder u kamenu za matt finish, ružičasto rumenilo, kremasta smeđa olovka za uokviriti oko, maskara i sjajilo za usne su sasvim dovoljni proizvodi koji će upotpuniti i osvježiti vaše lice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here