HomeLjepotaIntervju sa Samirom Poričanin Petrešin 

Intervju sa Samirom Poričanin Petrešin 

Svaka žena prije svega treba voljeti sebe. Samo ako ste Vi sretne biće i Vaši najdraži. Dišite, volite, jer gotovo da nema problema i stresne situacije koja se ne može riješiti. Samo je pitanje da li mi to zaista želimo.

”Ovo je moja priča o borbi sa kilogramima i stresom. Priča o svemu lijepom što moramo otkriti u sebi i drugima”, možete pročitati na blogu www.prekardašijan.ba koji vodi Samira Poričanin Petrešin. Mlada žena koja je pokrenula blog kako bi svoju priču prenijela na ostale žene, potakla ih da se bore za sebe i kako bi ih svakodnevno savjetovala. Za naš časopis, Samira govori o tome kako je promijenila svoj život.

 1. Za početak, recite nam kako ste postali blogerica? Otkud ideja?

Ideja je nastala nakon što sam svoju priču o gubitku 40 kilograma željela vrlo otvoreno podijeliti sa ženama koje muči isti problem.

 1. Zašto naziv bloga ”Prekardašijan”?

Zato što sam „prekardašila“ u svemu!  Broju nakupljenih kilograma, stresu, nagomilanim problemima… Na jednom brainstormingu sa prijateljicama shvatila sam kako zapravo samo jedna riječ opisuje moj život u tom trenutku.

 1. O kojim temama pišete, te da li iste imaju efekta na žene?

Pišem o svim temama iz svakodnevnice, bez ustručavanja i uljepšavanja. Život jesu lijepi momenti, ali i oni zbog kojih ponekad jednostavno ne možemo biti sretni i nasmijani. Svi imamo dane kad blistamo, ali „legitimno“ je imati loš dan kada se probudiš i poželiš da taj dan ne izlaziš iz kreveta, javiš šefu da si bolestan i prespavaš. Primijetila sam da se sve češće, posebno na društvenim mrežama, nameće taj trend da svi moramo biti savršenih mjera, voditi savršen život, imati savršene slike. To nam nažalost stvara iskrivljenu sliku stvarnosti, pa se ponekad zapitamo „Zar samo sa mojim životom nešto nije ok?“. Baš zato žene odlično regiraju na moja iskustva o anksioznosti, paničnim napadima, višku kilograma, problemima u poslovnom životu, ljubavi, braku…

 1. Između ostalog, pišete i o svojoj borbi sa kilogramima i stresom? Možete li nam reći nešto više o tome? Kako je sve krenulo?

Bila sam kraljica neuspješnih dijeta. To je izgledalo tako da bih ja krenula na neku dijetu u ponedjeljak, naravno, koji drugi dan se počinju takvu poduhvati. Pa ako bi to bila neka dobra dijeta potrajala bi do subote. U subotu bih rekla suprugu da sam gladna i nervozna, da me svašta nešto iznerviralo i da želim nešto jesti. Suprug bi već pomalo razočarano rekao: “Hajmo…”! A onda je došao dan kad više nisam čekala ponedjeljak već odmah potražila pomoć.

 1. Kako ste promijenili život, te šta je ono što Vas je potaklo?

Dugo vremena gojaznost me nije činila nesretnom, ali u jednom trenutku sam naprosto shvatila da sam ogromna, fizički izobličena. Došlo mi je svijesti da se više ne mogu skrivati iza ludog nakita, iza super tašni koje mi se sviđaju, tog osmijeha kojeg svi vole.

 1. Koliko je važno da žene shvate svoju ljepotu, kako unutrašnju, tako i vanjsku?

Mislim da svaka žena prije svega treba voljeti sebe. Samo ako ste Vi sretne biće i Vaši najdraži. Dišite, volite, jer gotovo da nema problema i stresne situacije koja se ne može riješiti. Samo je pitanje da li mi to zaista želimo.

 1. Na koji način se boriti sa stresom? Koliko je on štetan?

Prva i možda najvažnija lekcija koju sam naučila od moje učiteljice transcedentalne meditacije Džejne Hadžić je da se stres ne treba prepričavati! Hoće li prepričavanje toga kako Vas je iznervirao kolega na poslu ili situacija u saobraćaju nešto promijeniti? Ne. Samo će vas još više opteretiti. Ostavite barem one svakodnevne sitnice koje Vas nerviraju iza sebe. Vjerujte da se lakše diše i kvalitetnije provodi vrijeme nakon stresa od kojeg relano ponekad ne možemo pobjeći.

 1. Kako otkriti ono lijepo u sebi i u drugima?

Početi gledati dalje od one prve slike.

 1. Imate li neki savjet za žene koje prolaze isto?

Ne dozvolite da Vas ubijede da nešto ne možete.

 1. Na koji način hrabrite takve žene?

Svi imamo mogućnost izbora da se uljuljamo u stres, loš brak, vezu, posao koji ne volimo, višak ili manjak kilograma, ali imamo i mogućnost da svu tu negativnu energiju preusmjerimo u ono što nas zaista čini sretnim. Kako reče nedavno jedan twitteraš rad na sebi nije samo odlazak na manikir i fitnes.  Puno je to veći, ljepši i dugoročniji „projekat“.

 1. Za kraj, Vaša poruka za žene je…?

Udišite ljubav – izdišite nemir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE