HomeLjepotaŠta su zanoktice i kako se brinuti o njima?

Šta su zanoktice i kako se brinuti o njima?

Zanoktica je sloj čiste kože smješten uz donji rub prsta. Funkcija zanoktica je zaštita novih noktiju od bakterija.

Područje oko zanoktica je vrlo osjetljivo. Može se osušiti, oštetiti i inficirati. Važno je brinuti se za cijelo područje noktiju i čuvati ga tako da nokti ostanu zdravi. Ljudska kosa također sadrži kožicu. One su različite od zanoktica oko noktiju, ali imaju sličnu funkciju. Kožica za kosu služi kao zaštitni sloj i sastoji se od mrtvih, preklapajućih stanica. Kada su zdrave, one daju Vašoj kosi sjaj i štite svoje unutrašnje slojeve od oštećenja.

Kako se brinuti o zanokticama?

Važno je da Vaše zanoktice očistite kod kuće. To spriječava infekciju. Najlakši način da se brinete za njih je potapanje ruku ili nogu u sapunici, toploj vodi u trajanju od 10 minuta svakih nekoliko dana. To pomaže ublažiti zanoktice i održava nokte čistim. Također možete primijeniti ulje za zanoktice i kremu za masažu. Redovno vlažite kožicu kako biste spriječili suhoću i pucanje.

Je li ih sigurno rezati?

Istraživanje pokazuje da rezanje zanoktica nije dobro, te brojni stručnjaci savjetuju da se to ne radi. Zanoktice štite nokte i kožu koja ih okružuje od infekcije. Nakon rezanja lakše je doći do bakterija i klica što može dovesti do infekcije. Umjesto da ih režete, jednostavno gurajte natrag zanokticu i tako uklonite labavu kožu.

Kako ih sigurno možete ukloniti ili obrezati?

Ako i dalje želite ukloniti zanoktice, važno je najprije ih ublažiti. To možete učiniti tako da nokte namočite u toploj vodi. Kupanje ili tuširanje također ih može omekšati. Zatim, nanesite sredstvo za uklanjanje zanoktica. Ako su Vaše kožice suhe, nanesite i hidratantnu kremu.

Korištenjem potiskivača zanoktica pažljivo gurnite zanokticu duž ležišta noktiju. Nemojtenikada odrezati cijelu zanokticu. Uklonite samo višak kožice.

Piling zanoktica

Područje oko nokta je vrlo osjetljivo. Uobičajeno je da zanoktice puknu ili da se počnu guliti. Možete koristiti ulje za kožicu ili hidratantnu kremu za hidrataciju. Svakodnevno je primjenjujte. Također možete primijeniti vazelin preko noći kako bi ublažili oštećene zanoktice.

Kako možete spriječiti oštećenje zanoktica?

Pažljivo uklonite zanokticu pincetom ili makazicama. Izbjegavajte grubo uklanjanje i koristite blage preparate za obnovu nokta i zanoktica. Nemoje tako često turpijati nokte i redovno ih mažite hidratantnim kremama kako biste učvrstili nokat i spriječili oštećenje zanoktica.

Zaražene kožice

Vrlo lako se zanoktica može inficirati. Simptomi mogu uključivati:

  • Crvenilo kože oko noktiju,
  • Gnojni blisteri,
  • Promjene u obliku noktiju, boji ili teksturi,
  • Odvajanje noktiju.

Blago inficirani oblici zanoktica obično se tretiraju kod kuće. Vaš doktor može propisati antibiotike ili antifungalne lijekove za ozbiljnije slučajeve. Ako imate hroničnu infekciju, posavjetujte se s doktorom.

Čuvanje noktiju zdravim

Slijedite ove savjete kako bi Vaši nokte bili zdravi:

  • Redovno sjecite nokte,
  • Redovno vlažite kožicu,
  • Nemojte gristi nokte,
  • Nanosite ulje za učvršćivanje noktiju
  • Redovno hidratizirajte zanoktice.

Ukoliko želite puštati nokte da rastu, posavjetujte se sa doktorom da uzimate biotin. Ovaj dodatak poznat je po jačanju i stvrdnjavanju noktiju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE