Ivana Naletilić: Ljeti je tema vezana za stopala i nokte nezaobilazna

0
221

Ako znamo da su naša stopala u konstantnom pokretu, oslanjamo se na njih pri svakom koraku, održavaju tijelo u ravnoteži dok hodamo ili trčimo onda nam postaje jasno kolika je njihova važnost.

Ivana Naletilić

Ivana Naletilić je rodom iz Širokog Brijega, gdje živi i radi. Također je vlasnica salona „Kairos“.

S dolaskom toplijih dana naše noge i nokti postaju izloženi pogledima. Tako “na sunce” izlaze i eventualni problemi. Nedovoljno njegovana stopala nisu privlačna ali još veću odbojnost izazivaju gljivične infekcije na noktima ili nokti koji zbog neke traume ne izgledaju lijepo. Iz tog razloga na tu temu razgovaramo s Ivanom Naletilić iz Širokog Brijega. Ivanu smo imali priliku upoznati u našim prijašnjim brojevima časopisa, s toga nećemo je posebno predstavljati samo ćemo spomenuti da je majstor kozmetičar i vlasnica kozmetičkog salona ljepote KAIROS. Gotovo 20god. je u svijetu podologije, estetike i kozmetike, a kada je riječ od medicinskoj i estetskoj pedikuri njeno ogromno iskustvo svakako će nam pomoći u ovom razgovoru.

Kada i kako ste se odlučili ući u svijet medicinske pedikure? 

Vrlo brzo nakon otvaranja salona postala sam svjesna ogromnih problema na stopalima i noktima. Dok bih klijenticama radila neki od tretman iz ponude u našem salonu često razgovor bi nas odveo na stopala i probleme na njima. Pokazalo se da stopala nerijetko odražavaju cjelokupno zdravlje tijela i zbog toga je bitno posvetiti im posebnu pažnju. Nažalost, unatoč licenci, obrazovanju ,edukacijama i iskustvu u radu često se susrećemo s novim izazovima koje bavljenje estetskom, a prije svega medicinskom pedikurom stavlja pred nas. S toga moramo stalno pratiti trendove i nove mogućnosti pri rješavanju problematike na stopalima.

Kako odlučujete koju vrstu pedikure ćete primijeniti na klijentu?

Veliki broj klijenata, po prvi put dolazi na tretman pedikure kada se pojave zdravstveni problemi na noktima ili stopalima. Jako je bitno da prije nego započnemo s pedikurom napravimo potrebnu anamnezu stopala i provjerimo da li klijent uzima neku terapiju, a tek onda se odlučujemo koju vrstu pedikure ćemo primijeniti, što smijemo i možemo učiniti, koje alate i preparate ćemo koristiti. Postoji cijeli niz situacija kada zbog općeg zdravstvenog stanja klijenta dolazi do ograničavanja podologa u njegovu radu. Samim tim medicinska pedikura se znatno razlikuje od estetske pedikure. Činjenica da klijenti češće dolaze po pomoć kada imaju barem jedan problem na stopalima govori da u našem salonu češće radimo medicinsku pedikuru.

S kojim problemom stopala se najčešće susrećete?

U naš salon najčešće dolaze osobe s problematikom uraslih, trajno deformiranih ili oboljelih noktiju, s natiscima, žuljevima, ljuštenjem, posjekotinama, bakterijskim infekcijama, dijabetičkim stopalom i sl. Godinama uspješno rješavamo ovakve i slične probleme, naravno uz disciplinu klijenta i poštivanje dogovorenih procedura. U ljetnim mjesecima često klijenti dolaze s zahtjevom da im uredimo “SAMO” nokte na stopalima. Na žalost, jedan dio klijenata zbog financijskih ili samo njima znanih razloga na korekciju noktiju i njegu stopala dolazi samo u ljetnim mjesecima zbog te činjenice i ako bi htjeli ne može do kraja provesti medicinsku pedikuru i adekvatno liječenje.

Razlikuje li se opremanje prostora za estetsku i medicinsku pedikuru? 

Naravno. Prije opremanja prostora potrebno je voditi se kriterijima funkcionalnosti, kvalitete i opremljenosti. Kada izvodimo estetsku ili osnovnu pedikuru potrebno je da imamo ispunjene uvjete kao što su: funkcionalni radni prostor, osnovni pribor za rad i ispunjeni higijenski uvjeti. U salonima gdje se izvodi medicinska pedikura potrebno je prije svega nivo higijene prostora i alata dignuti na maksimalni nivo zbog čestih tretmana koji podrazumijevaju ozljede, krvarenje i sl. Potrebno je imati tačno propisane aparate i instrumente potrebne za rad kao i omogućen pristup osobama koje su teško pokretne ili koje hodaju uz pomagala. Sterilizatori, lupe, mobilni ormarići, niz različitih vrsta škarica, skalpela, zavoji, tekućine za dezinfekciju, kozmetika za različite probleme na stopalima i još mnogo toga čini dio obvezne opreme u salonima gdje se izvodi medicinska pedikura.Posebna pažnja se posvećuje izboru proizvoda za saniranje ozljeda, zaustavljanje krvarenja, smanjivanje upalnih procesa, otklanjanje pritiska i sl. Kod nekih situacija kada imamo netipični problem konzultiramo se s liječnikom.

Spomenuli ste da često ljeti vam dolaze na „samo“ uređenje noktiju. Šta pod tim podrazumijevate?  

S dolaskom toplijih dana naše noge i nokti postaju izloženi pogledima. Tako “na sunce” izlaze i eventualni problemi. Nedovoljno njegovana stopala nisu privlačna ali još veću odbojnost izazivaju gljivične infekcije na noktima ili nokti koji zbog neke traume ne izgledaju lijepo. Obično se promjene prvo vide na palčevima, najčešće nema bolova niti drugih sličnih simptoma pa klijenti zanemare prve simptome kao što su promjena boje nokta, odvajanje od ležišta, hrapavost i sl.. Ponekad čak i mali problemi mogu postati veliki ako se ignoriraju. U koliko je riječ “samo” o traumi nakon koje palac gubi oblik ili je nastala deformacija kože i okolnog tkiva tada pomoću korekturnih kopči, antifulanih gelova ili LiftUp gelom možemo jako lijepo popraviti, oblikovati pa čak i mijenjati oblik nokta/noktiju. Sve vrijeme i trud posvećeni njezi stopala  neće biti dovoljni ako jednaku pažnju ne  posvetite i noktima.

Šta su i kome su namijenjene korekturne kopče?

Korekturnim kopčama nazivamo medicinsko-podološka pomagala koja se koriste za ispravljanje i liječenje problem na noktima, prvenstveno noktiju na nogama. Ispravnim odabirom i primjenom kopči mogu se izbjeći kirurški zahvati. Za izradu kopči koriste se posebne žice ili plastične mase za svakog klijenta individualno. Kopče se razlikuju prema materijalu od kojeg su napravljene i načinu primjene. Neki od modela su: 3TO, Fraser, BS, titanske, COMBIped, VHO i druge. Najčešće se koriste kod problema s uraslim ili zarolanim noktima, te u slučajevima kada je kurije oko smješteno u noktni kanal. Pravilnom primjenom možemo i produživati ploču nokta odnosno pomoći izrastanju ploče. Ne preporučuju se kod gljivičnih infekcija nokta, kod odvajanja/odizanja nokta, kod hematoma ispod nokta, kod psorijaze na noktima, melanoma nokta i sl. Bitno je spomenuti kada govorimo o liječenju kopčama da kod dijabetičara treba dodatan oprez i svakako duže radno iskustvo. Priprema i postavljanje svake kopče je drugačije i zahtijeva obuku, znanje i iskustvo podologa.

U kojim situacijama koriste pomenute gelove na noktima? 

Najviše ih koristimo kada je potrebno dati oblik ili dužinu bolesnom, oštećenom, slomljenom ili napuklom noktu. Gelovi koje koristimo za izlijevanje, oblikovanje i liječenje noktiju na nogama trebali bi u svom sastavu imati antimikotične komponente koje ne dozvoljavaju širenje gljivica na noktima. Bitna je njihova fleksibilnosti, jer u koliko dođe do mehaničkog udara na nokat ne smije izazvati dodatne trauma na prirodni nokat. MVP LiftUp gel je novija generacije gelova i koristi se prilikom ispravljanja noktiju koju imaju zakrivljene kutove, bolni su na dodir ili ne rastu pravilno. Trenutno odiže nokat, odnosno urasle kutove nokta i na taj način klijenta oslobađa boli i neugodnog osjećaja. Iz ove linije postoje tri proizvoda, različitih snaga koji se koriste ovisno o kutu zakrivljenosti i debljini prirodnih noktiju.Može se nanositi kao dio tretmana pedikure ili samostalno na određeni nokat. Već nakon prve primjene ovaj proizvod “širi” nokat i do 2mm uz blago odizanje. Odličan je jer omogućava korištenje terapije tijekom cijele godine bez vidljivih tragova na samoj ploči nokta. Možemo preko njega nanositi obični ili trajni lak. Mijenja se svakih 4-6 tjedana i u prosjeku su potrebna četiri ponavljanja/terapije.

Da li imate nešto dodati za kraj našeg razgovora?

Bitno je spomenuti, u salonu možemo raditi savršene tretmane i doista jako puno pomoći kod problema s noktima i kožom na stopalima. Ako su klijentici/tu trebali tjedni ili mjeseci za stvaranje zadebljanja, kuriji očiju, žuljeva, moraju biti svjesni da jedino u specijaliziranom salonu mogu brzo riješiti problem. Ukoliko se klijent ne pridržava naših uputa ili ako ne promjeni neke navike u njezi stopala njegovo ali naše zadovoljstvo postignutim rezultatom će trajati samo jedan period. U salonu se vidimo prosječno jednom u 40 -60 dana, a klijent sa svojim stopalima se susreće svako jutro i večer. Ono što uvijek savjetujemo našim klijentima jest da se posjetom našem salonu i izlaskom iz njega ne završava njihova briga o stopalima. Prelazak iz zatvorenih u otvorenu obuću znači posvetiti više pažnje stopalima i noktima ukoliko želimo prije svega zdrava, a zatim lijepa i njegovana stopala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here