Irina Vrankić: Pravilnom i konstantnom njegom do zahvalne kože 

0

Već od rane mladosti trebamo krenuti s pravilnom njegom kože i usvojiti tu naviku poput svih ostalih. Njega kože treba biti konstantna. Starenje je prirodan proces, ali možemo utjecati i usporiti taj proces. 

 Irina Vrankić, kozmetolog

Irena je rođena 1980 godine u Mostaru. Osnovnu i srednju, smjer opća gimnazija završila je u Čitluku.  Po struci je diplomirana pravnica. Od 2008 godine vlasnica je salona ljepote „Irina“ i godinama sarađuje s vodećim svjetskim brandovima za njegu kože te je vlasnica više desetaka različitih certifikata vezanih za kozmetičke usluge.  

Starenje je prirodan proces koji tako trebamo i doživljavati, ali definitivno možemo i trebamo izgledati njegovano i najbolje moguće za svoju dob. To je svrha i cilj anti – age-a. Kako da izgledate i do 10 godina mlađe u nastavku teksta nam donosi Irina.

Recite nam za početak kada ste prvi put prepoznali ljubav prema ovom poslu i kako su izgledali vaši početci?

To je ljubav od malena. Zvuči kao floskula, ali tako je. Uvijek sam se znala dotjerati bez pomoći drugih. To me podsjetilo i na mamine ruževe koji su znali završiti po cijelome licu dok nisam uočila granice urednosti. Nakon završene gimnazije i upisa na fakultet, odlučila sam se zaposliti u jednom kozmetičkim salonu jer sam već od svoje 17. godine željela biti samostalna i imati svoj prihode. Nedugo nakon toga otvorila sam svoj salon usporedo s obiteljskim obvezama, dvoje male djece i studija koji sam upornošću i završila. Rekla bih da je moj životni moto raditi na sebi, pomicati granice i učiti. 

Kroz ovaj intervju pričat ćemo o pravilnoj njezi kože. Koji su prvi i osnovni koraci koje svaka djevojka/žena treba pratiti kako bi održavala lijep i uglađen izgled i stanje kože? I šta je to ustvari pravilna njega kože

To je osnovno pitanje koje trebamo usvojiti i primijeniti kad je koža u pitanju. Već od rane mladosti trebamo krenuti s pravilnom njegom i time usvojiti tu naviku  poput svih ostalih. To podrazumijeva osnovnu kućnu njegu: čistač, piling, hidratantnu kremu i SPF. Proširena njega uključuje boostere, serume i maske. Te redovan posjet kozmetičkom salonu radi održavanja kože mehaničkim čišćenjem lica. Korištenje svakoga proizvoda mora biti prilagođeno tipu kože, godinama i godišnjem dobu. 

Koji su to anti-age tretmani koje preporučujete djevojkama/ženama posebno tijekom ljetnih vrućih dana?

Što se tiče anti – age tretmana, prvo moramo znati da je starenje prirodan proces koji tako trebamo i doživljavati, ali definitivno možemo i trebamo izgledati njegovano i najbolje moguće za svoju dob. To je svrha i cilj anti – age-a. Na pitanje koji je najbolji anti-age tretman, ne postoji jedinstven odgovor. To je konstantna, njega i zaštita naše kože. Dakle, stil života, iznutra i izvana. Većina preparata i tretmana radi se zimi, zbog njihove fotosenzibilnosti. Ali, to ne znači da ljeti ne trebamo nastaviti. Ono što bih preporučila ljeti je radiofrekvencija, aparativna mezoterapija, bukalna i skulpturalna masaža, stimulacija mišića kao i samomasaža popularno zvana face yoga ili face fitness.

Koliko je potrebno uraditi u toku godine anti age tretmana, kako bi naša koža dobila rezultate?

Koliko je potrebno tretmana opet ovisi o individualnim potrebama kože i dobi. Generalno, najveći problem ljudima su financije. Često doživim da klijentica ne može sebi priuštiti veći broj tretmana koji su potrebni za 100 postotne rezultate pa odustanu. Pojedine se za isti iznos odluče uložiti u filere koji su po meni posljednji touch, a ne zamjena za njegu kože. Preduvjet za korištenje filera jer lijepa i njegovana koža kojoj će upotreba toga touch-a dati samo definiciju i punoću bez da mijenja oblik lica. Zato se vraćamo na početak i naglašavamo važnost prevencije i njege od rane mladosti.

Po Vašem mišljenju šta najviše doprinosi starenju kože i da li je moguće usporiti starenje kože?

Starenju kože definitivno najviše pridonosi izlaganje suncu, pogotovo bez zaštite, ali i nepotpuno uklanjanje make up-a te nepravilna njega. Starenje je prirodan proces, ali da možemo utjecati i usporiti taj proces, pravilnom i konstantnom njegom kože, možemo. Danas svaka žena može izgledati i do 10 godina mlađe.

Sunce i ljetni dani su uvelike krenuli, kako i na koji način možemo najbolje zaštititi svoju kožu od crvenila i oštećenja? Da li na prvo mjesto stavljamo korištenje SPF-a?

Apsolutno, SPF i zimi i ljeti. Pored toga ne zaboravimo naočale i šešire, ali i kontrolirano izlaganje suncu. 

Selfcare – da li to uključuje samo njegu kože ili ipak bismo mogli dodati i cjelokupan način života koji jedna djevojka/žena vodi?

Riječ je to koja sama za sebe govori. To je briga o sebi u svakome smislu, od prehrane, sportske aktivnosti i brige za kožu. Ali ne zaboravimo naš um i duh jer učiti i brinuti se o drugima također ima ogromne benefite na naše zdravlje, izgled i zadovoljstvo kojim zračimo. 

Da li je istina ukoliko previše ili premalo SPF-a stavimo na kožu, da nema efekta ili je to samo mit, šta mislite o tome?

Ovisno o izloženosti suncu, ovisi i količina i broj ponavljanja proizvoda sa SPF. Dakle, ako ste osoba poput mene, koja dan provede u zatvorenom prostoru, dovoljno je ujutro nanijeti sloj kreme. S druge strane, ako ste veći dio dana izloženi suncu, ili ste na moru, potrebno je nanositi SPF svako dva sata. Za one koji se šminkaju, imaju i SPF u spreju. 

Možete li dati savjete kada su u pitanju ulja koje djevojke/žene koriste na plaži kako bi dobile što bolji ten, kako to reagira na koži uz sunce?

Veliko NE! Za malo preplanulosti riskirati zdravlje kože kao i ljepotu. Koža sve pamti, a život brzo prolazi i u jednome trenutku shvatite da izgledate 10 godina starije, zahvaljujući mladenačkoj nepromišljenosti. 

Da li imate savjete za naše čitateljice o povećanju svjesnosti o njezi kože?

Mislim da smo prethodno naglasili sve bitno i još vam ostaje da nađete osobu od povjerenja koja će vas uputiti i voditi kako i na koji način njegovati, zaštititi i održati lijepu kožu. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here