Izbjeljivanje zuba kao jedan od najtraženijih estetskih stomatoloških zahvata

0

Vremenom zubi mijenjaju boju, postaju tamniji zbog prirodnog procesa starenja zuba. Upravo zbog toga, vremenom površinski sloj gleđi postaje tanji i kroz tako istanjenu gleđ prosijava dentin.

PIŠE: Milica Kovačević, stomatolog

Savršen osmijeh je često prva stvar koju primijetimo kod nekoga, a estetska stomatologija je disciplina koja se posvećuje upravo tom aspektu dentalne njege. Ovaj članak istražuje kako estetska stomatologija utječe na našu samopouzdanost i cjelokupni dojam, ističući najnovije tehnike i trendove u ovom području. Od izbjeljivanja zuba do keramičkih ljuskica, otkrijte kako suvremene stomatološke tehnologije omogućuju stvaranje besprijekornog osmijeha i poboljšanje kvalitete života. Zaronite s nama u svijet estetske stomatologije i otkrijte kako ova grana dentalne medicine transformira naše osmijehe u prava umjetnička djela.

Koji su najčešći estetski nedostaci kod osmijeha i kako ih se može korigirati?

Najčešći estetski nedostaci jesu: gubitak jednog ili većeg broja zuba, zatim prelomi (frakture) zuba, oboljenja gingive u smislu promjene njenog izgleda. Sve ovo su razlozi koji narušavaju estetsku komponentu, remete simetriju lica kao i prirodni izgled pacijenta.  Širok osmijeh na licu je najljepši modni dodatak svakoj osobi, ima veliki učinak na mentalno zdravlje kao i sveukupno opšte zdravstveno stanje pacijenta. 

Kako izabrati pravilnu nijansu bijele kod izbjeljivanja zubi kako bi se postigao prirodan izgled? 

Izbjeljivanje zuba je estetski stomatološki zahvat kojim se mijenja postojeća boja zuba, u nekoliko nijansi svjetliju boju. Vremenom zubi mijenjaju boju, postaju tamniji zbog prirodnog procesa starenja zuba. Upravo zbog toga, vremenom površinski sloj gleđi postaje tanji i kroz tako istanjenu gleđ prosijava dentin. Zubi takođe dobijaju tamniju boju konzumiranjem hrane i pića koji u sebi sadrže tamne pigmente (kafa, čajevi, vina,…), a najčešće tamnjenju zuba doprinosi pušenje. Rezultat izbjeljivanja je individualan i zavisi od niza faktora, a nova boja će biti minimalno 2-3 nijanse svjetlija od prirodne boje zuba. Rezultat je vidljiv odmah po završetku tretmana, a pravi rezultat dobijamo tek nakon nekoliko dana. Važno je istaći da je moguće izbijeliti samo prirodne zube a postupak izbjeljivanja se ne preporučuje osobama mlađim od 16 godina. 

Koji su trendovi u estetskoj stomatologiji?

Kada su u pitanju najnoviji trendovi u estetskoj stomatologiji ja bih svakako izdvojila: 

  • izbjeljivanje zuba – gdje želja pacijenata za izbjeljivanjem postaje sve veća; 
  •  oblikovanje desni- koje je idealno za osobe sa pretjerano naglašenim desnima;
  • 3D modeliranje – omogućuje mnogo brži i precizniji postupak izrade krunica, mostova, proteza i ljuskica; 
  • zubni implantati za mlađe osobe. 

Kako se postiže sklad između oblika i boje zuba te usana za savršen osmijeh?

Pacijentima sa svijetlim tenom preporučujemo svijetlije nijanse boje zuba. Kada su u pitanju stariji pacijenti, tu obično biramo tamnije boje, kako bi zubi izgledali što prirodnije. Pacijenti koji žele da njihovi zubi izgledaju prirodno sa primjesom žute nijanse obično koristimo standardne boje A1, A2, A3, B1, B2, B3. Oblik zuba biramo prema obliku lica pacijenta. Ukoliko je lice sitnije -težimo ka kraćim ovalnim nadoknadama. Ukoliko je lice punije i ovalnog oblika biramo blago izdužene zube, koji će dati licu mršaviji izgled.  Ako osoba ima četvrtast oblik lica, biramo zube sa manje naglašenim ivicama, kako bismo ublažili oštrinu uglova na zubima. Poznato je da se kod starijih osoba pri osmjehu ne vide gornji zubi, upravo vraćanje te vidljivosti uz pomoć nadoknada je put ka podmlađivanju osmjeha. Ukoliko se zubi dovoljno vide ispod gornje usne, ali prilikom osmjeha izgledaju prekratki, moguće je pomoću paraodontolosko – hirurškog zahvata povećati vidljivu površinu zuba. 

Koje su prednosti estetske restauracije zuba pomoću kompozitnih materijala u usporedbi s tradicionalnim amalgamima?

Primarna prednost kompozitnih ispuna u odnosu na stari dobri amalgam jeste svakako estetika. Upravo to je i jedan od razloga zbog koga su amalgami danas sve manje u upotrebi. Kompozitne plombe se idealno uklapaju u oblik i boju prirodnih zuba, takođe primjenom kompozitnih materijala se prilikom preparacije štedi zubna supstanca, u odnosu na preparaciju za amalgam gdje uklanjamo više zubnog tkiva. I također jedna bitna prednost kompozitnih ispuna jeste sto se njihovom primjenom ne odnose teški metali koji mogu negativno uticati na zdravlje čovjeka. 

Kako se mogu rekonstruirati oštećeni ili nedostajući zubi radi postizanja prirodnog i estetski privlačnog osmijeha?

Postoji mnogo različitih mogućnosti kojima se mogu korigovati oštećeni i nedostajući zubi. U zavisnosti od stanja koje smo zatekli u ustima pacijenta biramo najpogodnija rješenja, bilo da je u pitanju izrada solo krunica, mostova, proteza (parcijalnih i totalnih) ili ugradnja implantata. Krunice i mostovi predstavljaju vrlo efikasno rješenje prvenstveno zbog svoje funkcionalnosti i dugotrajnosti. Krunica se izrađuje ukoliko postoji veliko oštećenje zuba, uslijed karijesa ili frakture. Krunicu postavljamo na oštećeni zub kako bismo ga zaštitili od daljeg oštećenja.  Mostovi se izrađuju kada je jedan ili više zuba izgubljeno, a okolni zubi su još uvijek prisutni. Implantati su metalni šrafovi koji se postavljaju u viličnu kost i služe kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Na implantat se dodaje krunica koja ima funkciju zamjene izgubljenog zuba. Specijalne proteze se koriste kada nedostaje samo nekoliko zuba, dok totalne izrađujemo kada nedostaju svi zubi.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here