Dragana Stančić: Inovacije u svijetu trajne šminke su konstantne i razvijaju se munjevitom brzinom

0

U ovom poslu ako ne pratite novitete, slobodno smijem da kažem nema vas. Tako da se ja zaista trudim da sam u korak sa svim što  dolazi, naravno uz informisanje i učenje biram ono najbolje za klijente.

Dragana Stančić, PMU majstor

Dragana Stančić, u svojoj 31. godini, majka je dvoje djece koja je već 12 godina aktivna u beauty industriji. Oduvijek je imala jasan cilj i strast prema svijetu ljepote. S nestrpljenjem je čekala punoljetstvo kako bi započela svoj put kroz edukaciju i ulazak u ovaj dinamičan svijet. Istrajala je kroz sve izazove, učila je neprestano i radila naporno, te se odrekla mnogo toga kako bi postigla svoj trenutni položaj. Početak nije bio lak, prisjeća se Dragana. Radila je i po 16 sati dnevno za minimalnu nadoknadu, ali je imala jasan cilj i volju da ga ostvari. Danas je vlasnica uspješnog kozmetičkog salona u kojem zapošljava svoje timove. Ona se fokusirala na područja u kojima se najviše pronašla – trajna šminka i edukacije. Posljednjih 6 godina, Dragana se posvetila izradi trajne šminke, a posljednje 4 godine aktivno radi na edukaciji drugih u istoj oblasti. Iako još uvijek ima ambicije i ciljeve koje želi postići, zadovoljna je putem koji je dosad prošla. Svake godine postavlja sve veće ciljeve, što smatra normalnim, ali istovremeno je ponosna na svoj dosadašnji napredak.

U svijetu ljepote, inovacije su pokretačka snaga koja transformiše industriju trajne šminke munjevitom brzinom. Od početaka kada su se tehnike i proizvodi rijetko mijenjali, do današnjeg doba u kojem svaki dan donosi novu ideju ili tehnologiju, svjedoci smo nevjerovatnog napretka. U ovom članku istražujemo kako se inovacije u trajnoj šminci razvijaju brže nego ikad prije, a više o tome će nam reći jedna od izuzetnih PMU majstora, Dragana Stančić.

KAKO STE SE PRVI PUT ZAINTERESOVALI ZA TRAJNU ŠMINKU I ŠTO VAS JE PRIVUKLO OVOM PODRUČJU LJEPOTE?

 Ja volim da kažem za sebe da sam esteta.  Otkad znam za sebe, još kao jako mala voljela sam da posmatram ljude i da uviđam stvari koje bih ja na njima korigovala. Kako sam ulazila u ovaj posao više i više, primijetila sam da me privlače tretmani kojima se postiže promjena, vidna oku, da volim taj osjećaj kada se osoba nakon određenog tretmana pogleda u ogledalo, i ne može da sakrije svoje zadovoljstvo. Kroz razvoj beauty industrije primijetila sam da je trajna šminka upravo to, tretman koji pravi promjenu vidnu oku odmah, koriguje nedostatke, uljepšava i sve to na duži period.. i to je bilo to, ljubav se rodila. Priznajem i da mi je dugo trebalo da se odlučim krenuti tim putem, jer je to ujedno i velika odgovornost, mnogo sam istraživala i pratila prije odluke da uplovim u tu granu.

KOJI SU NAJČEŠĆI MITOVI I ZABLUDE O TRAJNOJ ŠMINKI S KOJIMA SE SUOČAVATE I KAKO IH RAZBIJATE U SVOM SALONU?

Trajna šminka je još uvijek donekle nepoznanica kod nas, možda posljednjih godinu dvije da je tretman trajne šminke obrva približen i objašnjen, dok su liner i usne još uvijek prilično nepoznati, pa tako često dobijem pitanje da li trajnom šminkom usana uvećavamo usne ili da li će trajni liner da koriguje spušteni kapak. Do takve zablude kod klijenata dolazi zbog neinformisanosti ili pogrešnog tumačenja opisa naših radova ili fotografija na kojima je odmah nakon tretmana prisutan otok. Najbitnije je razgovarati sa klijentom, pitati ga za njegova očekivanja, i objasniti mu kompletan proces i šta može da očekuje u samoj završnici, tj prilikom zarasta. Tehničar koji radi tretman dužan je da bude potpuno iskren prema klijentu i to je ono što ja uvijek radim sa svojim klijentima i po cijenu toga da odustanu od samog tretmana. Trajna šminka je tretman koji, kako mu samo ime kaže traje i klijent mora da zna sve o tome, jer će nekoliko godina to nositi na svom licu.

KAKO BISTE OPISALI KONCEPT VASEG SALONA I KAKAV DOŽIVLJAJ ŽELITE PRUŽITI KLIJENTIMA?

Trudim se da se klijenti u salonu osjećaju ugodno, opušteno i sigurno. Klijenti prilikom dolaska na tretman trajne šminke uvijek osjećaju dozu straha, a prirodno je da uz to dolazi i napetost, a ponekad i nepovjerenje, što uveliko otežava samu izradu tretmana i nama. Zato je jako bitno da je atmosfera u salonu topla, donekle kućna zbog samog opuštanja, a s druge strane dovoljno profesionalna da dobiju odgovor na sva pitanja i sumnje koje ih muče da bi stekli osjećaj sigurnosti i da im tretman ne bi bio stresan.

KAKO PRILAZITE SVAKOM KLIJENTU INDIVIDUALNO PRILIKOM IZRADE TRAJNE ŠMINKE I KAKO OSIGURAVATE DA NJIHOVE ŽELJE I OČEKIVANJA BUDU ISPUNJENE?

Za naš posao je bitno da znamo da procijenimo klijenta, u smislu koliko je informisan, koliko je uplašen, kako i zašto se rodila želja kod njega za određenim tretmanom i da li je siguran da želi to. Zbog toga je bitno da svakog klijenta posmatramo individualno, da imamo poseban pristup i da izdvojimo dovoljno vremena za njega prije samog tretmana. I naravno kao što sam već pomenula razgovor, očekivanja, iskreno predočavanje krajnjeg rezultata su ključ svega. Nerijetko znam da pokažem primjere ili da šminkom pokušam da dočaram krajnji rezultat, kako bi klijent mogao da odluči da li je određeni tretman za njega i da li želi to.

KAKO SE TENOLOGIJA I TEHNIKA TRAJNE ŠMINKE RAZVIJAJU I KAKO VAŠ SALON PRATI TE TRENDOVE I INOVACIJE?

Uhh.. munjevitom brzinom. Sve vezano za trajnu šminku se trenutno razvija munjevitom brzinom. Počevši od materijala, za koje mi se ponekad čini da se na dnevnom nivou na tržište plasira nešto novo, preko novih tehnika izrade, načina prikazivanja svega toga klijentima. U ovom poslu ako ne pratite novitete, slobodno smijem da kažem nema vas. Tako da ja se zaista trudim da sam u korak sa svim što  dolazi, naravno uz informisanje i učenje biram ono najbolje za klijente. Ono što klijenti ne znaju i ne razumiju jeste da su kako obuke, tako i materijali za trajnu šminku izuzetno visokih cijena i što je možda još gore jako teško je doći do najnovijih i najkvalitetnijih stvari kod nas. Naše obuke i kongresi koštaju do nekoliko hiljada KM , i to zapravo i jeste jedan od razloga zašto svi tehničari koji prate novitete moraju da imaju više cijene. Ja lično mnogo ulažem u obuke i materijal, prvenstveno jer želim da pružim najbolju moguću uslugu, a onda i jer želim da napredujem i razvijam se ja kao tehničar i edukator. Na sreću posljednjih godina u našoj i zemljama okruženja imamo dešavanja na koja dolaze jako kvalitetni svjetski poznati edukatori, pa nam je put do znanja donekle olakšan, a i počela su da se organizuju brojna takmičenja koja su uvijek dobra prilika za korak naprijed jer se svi trudimo i radimo više.

KOJI SU NAJČEŠĆI RAZLOZI ZBOG KOJIH SE KLIJENTI ODLUČUJU ZA TRAJNU ŠMINKU I KAKO IM POMAŽETE DA DONESU INFORMIRANE ODLUKE O SVOJIM TRETMANIMA?

Kroz razgovor sa klijentima može da se zaključi da pored ljepšeg izgleda najčešći razlog tretmana jeste ubrzan stil života, svi negdje jure i žure i svima je bitan svaki minut, pa tako moje klijentice koje urade na primjer liner i obrve kažu da sam im uštedjela 20 min jutarnjeg spremanja. Ovo se posebno odnosi na žene koje imaju posao i djecu i one i jesu moji najčešći klijenti. U današnjici mjesto s najviše informacija jesu društvene mreže, to je prva stanica na kojoj klijenti traže informaciji i na osnovu koje se rađa želja za tretmanom, zatim mi kao tehničari koji im približavamo i objašnjavamo sve o istom.

KAKO VAŠ SALON PRISTUPA SIGURNOSTI I HIGIJENI PRILIKOM OBAVLJANJA TRETMANA TRAJNE ŠMINKE I KOJE SU VAŠE SMJERNICE ZA ODRŽAVANJE DUGOROČNE KVALITETE TRETMANA?

Kada je riječ o tretmanima trajne šminke i higijeni postoje jasna i striktna pravila, i mislim da se niko pa tako ni ja ne bi usudio da ih krši obzirom da radimo na čovjeku i na najvećem ljudskom organu, koži. Higijena, sterilan i provjeren materijal za rad su na prvom mjestu i tu nema prostora za bilo kakve izmjene nas kao tehničara koji izvode tretman. Što se tiče samog održavanja tretiranog područja nakon tretmana u svrhu dugotrajnosti svako od nas u zavisnosti od tehnike koju radimo ima svoje preporuke, ali isto tako svi imamo i zajedničku preporuku, prvih dana higijena područja koje je tretirano je najvažnija, moja preporuka za dalje je uglavnom takozvano suvo zarastanje. 

ŠTA BISTE PORUČILI MLADIM DJEVOJKAMA?

Moja poruka je uvijek ista, budite uporne, vrijedne i istrajne na svom putu do cilja. Ako prepoznajete u sebi želju i talenat za ovim poslom ne odustajte, put nije uvijek lagan i posut ružama, ali isplati se onog momenta kada ustajete i odlazite na posao koji volite i vraćate se s njega koliko god umorne, ali srećne. Ja volim da kažem svojim djevojkama na obukama, ako sam mogla ja, zašto ne bi mogla i ti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here