Japanska vježba sa peškirom

0

Trbušnjaci mogu biti naporni – stomak vam gori, vrat se napne, kukovi vas počinju boljeti.

Istina: Zategnuti stomak zahtijeva mnogo napornog rada, pa čak i nakon niza trbušnjaka, to nije sve što vam je dovoljno da imate six pack – on se zasniva jednako na genetici koliko i na količini posla koji ste uložili. Pa kad vam neko priča o novom brzom rješenje za oblikovanje- poput hakovanja “ravnog stomaka” koje uključuje samo ležanje – pametno je biti ekstra skeptičan.

To je slučaj s nedavnim viralnim video zapisom koji je objavio korisnik TikTok-a @tiabagha i obećava ravne trbušnjake.

Rutina ide ovako: Lezite na pod sa smotanim peškirom postavljenim ispod donjeg dijela leđa (odmah iza pupka) i ispružite ruke i noge od tijela. Usmjerite nožne prste prema unutra dok se ne dodirnu i dodirnite prste tako da dlanovi gledaju prema podu. Lezite pet minuta, jednom dnevno 10 dana – to je to.

Otkako je video prvi put objavljen, dobio je preko 2,8 miliona lajkova i hiljade komentara, a čak je privukao i pažnju Cassey Ho, fitnes influencerice i kreatorke Blogilatesa – ali ne na dobar način. “TOLIKO SAM SITA LAŽNIH INFORMACIJA O FITNESU”, napisala je Ho u objavi na Instagramu, pokazujući kako izvodi potez kako bi dokazala da je trik s peškirima “najnoviji trend koji treba zaboraviti”.

Ho je dalje objasnila porijeklo vježbe, koju je zapravo izmislio japanski specijalista za refleksologiju i masažu, dr. Toshiki Fukutsudzi. Prema Hou, Fukutsudzi je smislio istezanje kako bi pomogao kod bolova u donjem dijelu leđa i popravio kičmu, ali također je tvrdio da bi vam potez mogao pomoći da izgubite kilograme ispravljanjem položaja pelvisa – taj posljednji dio nije istina, kaže Ho.

Da je sve što je potrebno da legnete da biste dobili trbušne mišiće, svi bismo imali six pack”, rekla je Ho, dodajući da, ako zaista želite dobiti trbušnjake, morat ćete staviti tome posvetiti puno vremena – pa čak i postoji mogućnost da to nije genetski moguće za vas, jer su sva tijela različita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here