Jovana Panić: Ako želite zdravu kožu, oslobodite se stresa

0
395

Stres će svoju moć iako manifestovati na kožu. Hronični stres će se na licu ispoljiti u obliku akni i masnog tena, bora, iritacija, osipa, manjka elastičnosti.

Piše: Jovana Panić, vlasnica salona Beauty Corner by Jovana Panić

Jovana Panić je vlasnica salona Beauty Corner by Jovana Panić. Ljubav prema poslu se razvijala još od djetinjstva. Srednju kozmetičku školu, kao i onu za fizioterapeuta, završila je u Banjoj Luci. U isto vrijeme se edukovala iz oblasti vezanih za beauty industriju, kako kod nas, tako i u regionu i inostranstvu. Voli da učim i ulaže u posao kako bi svojim klijentima obezbijedila što veći, prije svega kvalitet, a potom i kvantitet usluga. Ovim poslom se bavi 15 godina i plod njenog dugogodišnjeg rada jeste Beauty Corner salon u kojem vlada ugodna i opuštena atmosfera i to je ono što joj je, između ostalog, veoma važno. Njen cilj je da klijenti koji posjećuju ovaj salon imaju veliki izbor tretmana kako bi u svakom trenutku mogli pronaći ono što žele i što im je potrebno.

Više je nego značajno da svi postanemo svjesni koliko je koža bitna za naše zdravlje. Koža je prva linija u odbrani našeg organizma od virusa i bakterija i stoga je veoma bitno koliko je njegujemo i hranimo. Kozmetičar Jovana Panić za BeautiFUL kaže da postoji mnogo unutrašnjih i spoljnih faktora koji utječu na zdravlje i ljepotu kože, naročito lica. 

Prevencija je najbitnija. Već u ranim dvadesetim bismo trebali posvetiti koži posebnu pažnju, jer kasnije dolazi do većih problema. Potrebni su vrijeme, trud, strpljenje i povjerenje da se spriječe mogući problemi.

Da li imamo dovoljno sredstava za zaštitu kože?

Čini mi se da je tržište preplavljeno različitim kozmetičkim proizvodima. Uočila sam da sve više mladih osoba ima problema sa kožom lica. Mislim da je to rezultat neznanja, nedovoljne ili pogrešne informisanosti o tipovima i stanjima kože lica. Rezultat je upotreba neadekvatnih proizvoda koji stvaraju štetu, a ne pomažu.

Šta je prvi korak u njezi kože?

Najvažniji i prvi korak u svakodnevnoj rutini njege kože je pravilno čišćenje, zatim toniziranje i na kraju – odgovarajuća krema. Ostatak proizvoda ubacujemo u svakodnevnu njegu u zavisnosti od starosne dobi, godišnjeg doba i cjelokupnog stanja kože. 

Koliko je bitna ishrana za njegu kože?

Ishrana je faktor koji itekako utječe na izgled i zdravlje kože. Svi znamo da voće i povrće osiguravaju bogat izvor vitamina i antioksidanasa koji će kožu hidrirati, hraniti, čistiti i održavati je čistom, mekom i zategnutom. Za zdravu kožu bitnu ulogu imaju betakaroteni, omega-3 masne kiseline, cink, reservatol..

Kako utiču stres i nervoza na kožu lica?

Stres će svoju moć iako manifestovati na kožu. Hronični stres će se na licu ispoljiti u obliku akni i masnog tena, bora, iritacija, osipa, manjka elastičnosti. Također, doprinosi i stvaranju pigmentacijskih mrlja. Smatra se da je 30 odsto problema sa kožom povezano sa psihološkim stresom.

Kako izabrati pravilan tretman? 

Osnovni tretman u njezi kože jeste higijenski tretman lica, odnosno čišćenje. Higijenski tretman bi trebalo raditi čim se pojave prvi simptomi začepljenih pora, mitisera, masnog filma zato što je onda potreban manji broj tretmana da se održi što bolji i čistiji izgled kože. Pored toga, važno je birati tretmane koji pored čišćenja u sebi posjeduju hidrataciju i tretman za opuštanje. Takav tretman u potpunosti daje dobar rezultat.

Koji su Vaši najvažniji savjeti za zdravu kožu?

Na prvom mjestu je čišćenje. Zatim dolaze proizvodi koji su namijenjeni samo vama. Potom masaža. I svjesno disanje koje djeluje umirujuće i ublažava negativne učinke stresa. Prehrana mora biti bogata antioksidansima. U jelovnik obavezno ubacite namirnice bogate vitaminom C koji sprečava oštećenja na koži i uništavanje kolagena i elastina. Osigurajte svaku noć najmanje sedam sati sna. Birajte tretmane sa masažama na kojima ćete se opustiti i uživati, a ne samo rutinski obaviti postupak tretmana lica. Morate uživati i ujedno biti zadovoljni rezultatima tretmana uz poštovanje savjeta koja vam daje kozmetičar. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here